Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OC - proszę o poradę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dannyZ
Autostopowicz
OC - proszę o poradę

Nieprzeczytany postnapisał(a) dannyZ » 05.08.2010 09:25

Witam,

kupiłem samochód - jest już przerejestrowany na mnie (twardy dowód), OC przeszło na mnie i teraz mam pytanie. OC jest wystawione na poprzedniego właściciela, wg. prawa polskiego nie ma problemu wystarczy że pokaże policjantowi fakturę zakupu pojazdu i to wystarcza - natomiast nie wiem jak to będzie w drodze do Chorwacji. Pytałem w toarzystwie gdzie auto jest ubezpieczone (Generall) i powiedziano mi że nie wiedzą czy tak mogę jechać ale oczywiście proponują przepisanie (aneks) za który muszę dopłacić 175 zł (co mi się za bardzo nie uśmiecha).

Dzięki za radę i pozdrawiam, dannyZ.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 05.08.2010 09:30

Jeżeli już przerejestrowałeś samochód na siebie to musisz zrobić to samo z polisą OC - aneks do ubezpieczenia i przepisać je na siebie :wink:

A dopłacić pewnie musisz różnicę wynikającą ze zniżek w ubezpieczeniu poprzedniego właściciela i Twoją.
dannyZ
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dannyZ » 05.08.2010 10:07

Dzwoniłem właśnie do agentki ubezpieczeniowej, która twierdzi, że wystarczy mieć ze sobą fakturę zakupu samochodu (lub umowę kupna sprzedaży) i że nie ma obowiązku sporządzania aneksu. Powiedziała żeby sie nie przejmować i jechać z tymi dokumentami. Problem natomiast byłby gdybym odwiedzał terytorim poza Unią Europejską.

Dzięki za posta
Pozd
dannyZ
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 05.08.2010 10:12

tylko, że jak jedziesz do Chorwacji to odwiedzisz terytorium poza Unią Europejską :wink:
lukman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukman » 05.08.2010 10:31

jak masz płacić za aneks 175 zeta to lepiej zrezygnuj ze starej polisy i poszukaj jakiegoś innego ubezpieczyciela :twisted:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 05.08.2010 10:37

lukman napisał(a):jak masz płacić za aneks 175 zeta to lepiej zrezygnuj ze starej polisy i poszukaj jakiegoś innego ubezpieczyciela :twisted:

I co myslisz , że u innego ubezpieczyciela będzie miał zniżkę mniejszą :roll:
tj_jankes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tj_jankes » 05.08.2010 10:45

A wszystko w tej sprawie i polisy OC jest zapisane w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym
i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych:

Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę
ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą
prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu
z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem
30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy,
rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu
mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.

2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC
posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń
może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony
ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek
przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy
składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji
należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone