Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obwodnica Wiednia

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 31.07.2011 13:22

gonzo napisał(a):
Bodzio napisał(a):
gonzo napisał(a):
anteekk napisał(a):Hej,
W związku z uruchomieniem obwodnicy Wiednia mam pytanie. Czy są jakieś dodatkowe opłaty prócz winiet? Mam tu na myśli np. jakieś opłaty tunelowe itp.

Którędy jest ta obwodnica Wiednia . :?:

Końcówka autostrady A5 z północy na południe po wschodniej stronie Wiednia, obwodnica S1 i dalej S2 następnie przechodzi w A23

Patrzę na Google maps i nie bardzo umiem znaleźć tą niby nową obwodnicę. Mówimy o trasie z Mikulov-Graz ?

Obrazek
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 31.07.2011 20:34

Witam

kolega gralec napisał:
polecam za Wiedniem zjechać na drogę S35 i potem S6 na Graz trasa lepsza niż A2 na Graz mniej kręta i dużo bardziej widokowa i gratka dla lubiących tunele (drugi co do długości tunel Austri)-Darmowy.

Czy na ekspresówkach w Austrii obowiązuje jest ograniczenie prędkości do 110 km/h? Konkretnie chodzi mi o ww. odcinki ekspresówki S6 i S35.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 31.07.2011 21:06

sezamek1 napisał(a):Czy na ekspresówkach w Austrii obowiązuje jest ograniczenie prędkości do 110 km/h? Konkretnie chodzi mi o ww. odcinki ekspresówki S6 i S35.
Według danych z tego wątku forum/viewtopic.php?t=32883 to 110/h :( a co do mojego wcześniejszego pytania o płatności to znalazłem też na forum http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828 że na trasie Wiedeń Graz przez S6, S35 i A9 nie ma płatnych tuneli.
Edit. Jeszcze raz zerknąłem do tych wątków i jednak w Austrii na autostradach 130km/h a drogi pozostałe 100km/h. Może na drogach expresowych można jak na autostradach? Ktoś ma wiedzę w tym temacie?
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 28.09.2011 10:23

To sobie sam odpowiem :wink: Na S6 i S35 w większości obowiązuje 130km/h Oczywiście są ograniczenia w tunelach i na niektórych łukach do 110km/h (w przeciwieństwie do autostrad na drogach ekspresowych łuki się trafiają) Jechałem na południe A2 a w drodze powrotnej S35 i S6. Zdecydowanie polecam trasę drogami ekspresowymi. Piękne widoki, pusto na drodze, dużo lepsza nawierzchnia i piękne tunele oczywiście niepłatne. Lekki tłok był na A9 koło Graz w godzinach porannego szczytu, ale za długim 10kilometrowym tunelem już luz i przestrzeń.
zoork
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoork » 29.09.2011 15:35

Nie wiem, ale ja tam i z powrotem na obwodnicy miałem korek jak cholera, powiem więcej w piątek jak wyjechałem (rano) to korek ale jako tako szło ale niedziela jak wracałem to była tragedia, z miłą chęcią sprawdzę inną trasę dla ludzi jeżdżących w dzień. Zresztą w Austrii straciłem najwięcej czasu 1. Korek Wiedeń, 2. Gdzieś w połowie Wiedeń a Graz droga zamknięta (3 pasy autostrady 8O , prawdopodobnie wypadek) tutaj posłuchałem systemu TCM, ale czas straciłem bo trzeba było zjechać z autostrady i przez miasto do następnego wlotu, gdyby nie TCM to straciłbym więcej bo w następnym wlocie wskoczyliśmy na całkowicie pustą autostradę. 3. Przed samym Graz spadł grad kule jak piłki od golfa (na szczęście nie wleciałem w sam grad bo samochód mógłby ucierpieć) dodatkowo jakby było tego mało to zwężenie (prace drogowe), mgła ogromna po gradzie i deszczu,no i korek stoimy jakieś 40minut.
Marcin82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin82 » 30.09.2011 12:35

Wracając wczoraj natrafiliśmy na korek na obwodnicy Wiednia spowodowany wypadkiem.W stronę Chorwacji przejazd bezproblemowy.Natomiast autostrada do Graz i dalej na południe to częste remonty i zwężenia,zresztą na obwodnicy też cały czas coś robią.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi