Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obwodnica Wiednia S1 - Masakra! Moja krew ku przestrodze...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 07.02.2007 18:50

Wracając do tematu mandatów w Austrii.
Moim zdaniem drogi w Austrii są w takim stanie. Że jeżeli odcinek drogi jest jak byk oznaczony do 80km/h to wynika to z tego że jest to ruchliwa droga. Być może są światła przed tunelami. I można przez ten kawałek dostosować się do prędkości. A My Polacy to lubimy mieć przepisy w d...e. I dlatego u nas jest jak jest. Czy wynika to z tego że w polsce przepisy są idiotyczne?? Np ograniczenie prędkości w Warszawie do 50? Taki ostry przepis powoduje że większość go łamie, i przyzwyczajamy się do łamania przepisów. Zresztą nie wiem dlaczego Ci z Wawy jeżdżą zawsze najgorzej. Jakoś bezmyślnie?!? Może wynika to z tego że mają +3-4 h jazdy więcej i nie chcą robić noclegu w trasie.

Z tego co wiem w Austrii panuje ograniczenie 90 na drodze zwykłej, 50 w mieście. 130 lub 160 na autostradzie. Więc nie są to jakieś straszne ograniczenia. A jeśli istnieje tam ograniczenie do jakiejś prędkości ma to jakieś wytłumaczenie, że jest to odcinek niebezpieczny.

Do tego migacze. Od tego są żeby je używać, tym bardziej jeśli kogoś mamy z tyłu. Jeśli jest pusto można nie migać. Ale lepiej mieć nawyk.
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 07.02.2007 19:16

NIe zawsze jeżdżę zgodnie z przepisami. W Polsce stosuję zasadę licznik = znak + 30. Mandatów za speeding parę zapłaciłem. W Austrii nie przekroczę 140 choćby na mnie trąbiło stado TIRów. Przestrzegam zakazów wyprzedzania i podwójnej ciągłej ale jestem tolerancyjny dla łamiących.
Jednego natomiast nie toleruję, wkurza mnie to i w Polsce i gdziekolwiek : brak migacza. Uważam to za skrajny przykład lekceważenia pozostałych na drodze. Szkoda, że niezawodny zapłacił po 60E za sztukę, ale popieram panów polizei. Chociaż wątpię, że to kogokolwiek czegoś nauczy.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 07.02.2007 21:26

Ja się cieszę, że w Polsce montuje się coraz więcej fotoradarów...
nauczyliśmy się "dogadywać" z policjantami, a przecież nie oto w przepisach chodzi. Z fotografią dogadać się można tylko uiszczając stosowną kwotę w/g taryfikatora - nici z targowania itp.

P.S. jak dotąd nie zapłaciłem mandatu w życiu ani razu, a nie zawsze skutkowało "kruk krukowi oka nie wykole"
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 07.02.2007 21:27

Ja się cieszę, że w Polsce montuje się coraz więcej fotoradarów...
nauczyliśmy się "dogadywać" z policjantami, a przecież nie oto w przepisach chodzi. Z fotografią dogadać się można tylko uiszczając stosowną kwotę w/g taryfikatora - nici z targowania itp.

P.S. jak dotąd nie zapłaciłem mandatu w życiu ani razu, a nie zawsze skutkowało "kruk krukowi oka nie wykole"
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.02.2007 21:46

:roll: :roll: :roll: :roll: Nie wiesz do czego CB służy?!
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 08.02.2007 06:14

FUX napisał(a)::roll: :roll: :roll: :roll: Nie wiesz do czego CB służy?!

Tylko policaje tez miewaja CB :lol:
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 08.02.2007 09:38

rich72 napisał(a):Jelenie z reguły są lepiej widoczne niż nieoznakowane radiowozy :wink:

Jeleniami to są ci którzy wiedzą co ich może spotkać, a mimo to walą na autostradzie w Austri po 180/h. :lol: :lol: :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.02.2007 10:44

Guzior - zgadza się :wink: dlatego wolę Słowację - tam mniej nieoznakowanych :lol:
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 08.02.2007 11:48

Knicz Mirosław napisał(a):Ja się cieszę, że w Polsce montuje się coraz więcej fotoradarów...

Tego to akurat nie lubię. Chociaż na szczęście ktoś wpadł na pomysł że fotoradary robią zdjęcia jak przekroczy się o 20 dopuszczalną prędkość. W Krakowie są w miejscach gdzie jest ograniczenie do 50 więc można zwolnić do 60. W sumie Większość tych miejsc to jakieś zakręty. Poruszanie się z prędkością 50 km/h. Jak są korki oczywiście jest słuszne bo nie da się jechać szybciej. Jak jest fala ustawiona na tą prędkość jest to słuszne bo nie rusza się za każdym razem. Ale jeśli fala jest ustawiona na 70 a dopuszczalna prędkość to 50 to mija się to z celem. Bo jak sie nie jedzie szybciej to stanie się na czerwonym.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 08.02.2007 12:13

Z reguły tak jest ze fotoradar jest ustawiony na "+20" z wyjątkiem okolic SZKÓŁ i przejść dla pieszych (często jedynych) w małych miejscowościach przez które przebiega droga głowna. Tam radar jest wyskalowany dokładnie na tyle, ile wskazują przepisy.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 08.02.2007 14:23

Lider16 napisał(a):Z reguły tak jest ze fotoradar jest ustawiony na "+20" z wyjątkiem okolic SZKÓŁ i przejść dla pieszych (często jedynych) w małych miejscowościach przez które przebiega droga głowna. Tam radar jest wyskalowany dokładnie na tyle, ile wskazują przepisy.

Lider16 skąd posiadasz takie informacje dotyczące skalowania fotoradarów.
Pozdrawiam
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 08.02.2007 14:30

No jak to skąd? Ze sprawdzonych źródeł ;-) Oczywiście, nikt Ci nie powie oficjalnie, ze tak jest ale w praktyce tak to wygląda.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.02.2007 14:41

Lider16 napisał(a):No jak to skąd? Ze sprawdzonych źródeł ;-) Oczywiście, nikt Ci nie powie oficjalnie, ze tak jest ale w praktyce tak to wygląda.

Potwierdzam też mam takie info ze sprawdzonych :lol: źródeł ;)

Pozdrav :papa:
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 08.02.2007 18:10

Panowie, potrafię zrozumieć, że posiadacie pewne informacje dotyczące ustawiania prędkości progowych na fotoradarach, ale czy one mają przeniesienie na cały kraj. Być może reguły te dotyczą tylko i wyłącznie Kielc i Krakowa, bo stąd posiadacie te informacje.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 08.02.2007 18:20

jechałem S1 w lipcu (nocą i w dzień ). ŻADEN !!! Austryjacki kierowca wyposazony w Merca, Porshe, Maybacha (:) itp. nie wyprzedził mnie na odległosci 10 km przez wiochy jechali za mną sznureczkiem... Ot kultura kierowania i tyle...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Obwodnica Wiednia S1 - Masakra! Moja krew ku przestrodze... - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone