Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obwodnica Budapesztu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 03.07.2009 15:42

A ile czasowo (pod warunkiem że nie ma korków) zaoszczędzacie jadąc przez Budapeszt w porównaniu z trasą przez obwodnicę Budapesztu?
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 03.07.2009 16:08

Jadę jutro przez Budapeszt i jak rok temu w sobote.Przejazd przez miasto z gpsem zajął mi tak jak kolegom jakieś 40 min,tak że nie ma się co pchać na obwodnicę.Kolega jechał dzisiaj przez obwodnice i stał w korkach.PZDR
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 03.07.2009 20:23

No to mi się namieszało. W zeszłym roku przejechaliśmy Budapeszt bez problemu. Myślałam, że przez obwodnicę lepiej, a z tego co czytam to nie do końca?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2009 20:37

mirass napisał(a):....Kolega jechał dzisiaj przez obwodnice i stał w korkach.PZDR

Jak dziś czyli w piątek to wcale sie nie dziwie, że stał w korku.
Jazda przez Budapeszt w piątek w kierunku M7 (szczególnie w godzinach popołudniowych) to już taka nowa "świecka tradycja" że swoje trzeba odstać.
Podobna sytuacja jest jadąc M7 do Budapesztu w kierunku RP w niedziele - kiedy są powroty z Balatonu
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.07.2009 08:08

my zdecydowaliśmy się pokonywać Budapeszt w tą niedzielę(5) koło poludnia, nie powinno być ruchu :) Postój nad Balatonem
FortArt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) FortArt » 05.07.2009 01:20

volare77 napisał(a): No i uwaga -przejście do CRO całkowicie
przbudowane na autostradzie, odprawa wspólna w obie
strony - ani kawałeczka zwykłej drogi.

Rozumiem, że winietkę na autostrady można nabyć na pierwszej lepszej stacji benzynowej. ale jak to zrobić w drodze powrotnej?

Jest jasne, że trzeba zapłacić przed wjechaniem na węgierskie autostrady. Skoro teraz jest przejście na autostradzie to gdzie kupić winietkę? Na tym przejściu się da? Wcześniej w Chorwacji?
Kynio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kynio » 05.07.2009 07:03

Na starym przejsciu w Letenye była budka IBUSZ, gdzie mozna bylo kupic winietke w drodze powrotnej z CRO, ale czy jest teraz nie wiem. Pozostaje jeszcze mozliwosc kupienia od razu dwoch winietek 4 dniowych na "tam" i "z powrotem" lub zakup winietki miesiecznej za 4200 HUF.
RAFAKKO
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) RAFAKKO » 05.07.2009 08:21

Teraz , za nowym przejściem niestety nie ma gdzie kupić winiety bo to jeszcze "dziewiczy" teren . Pierwsza stacja jest ok 35 km za przejściem i tam spokojnie można kupić . Można też zjechać na chwilę z autostrady do którejś miejscowości i na każdej większej stacji dokonać opłaty . No i jeszcze jedno , teraz już nie ma naklejek na szybę , otrzymujemy tylko kwitek podobny do paragonu i zachowujemy go do ewent. kontroli . Kamery nas widzą tak ,że radzę zapłacić winietę i z prędkością też nie przeginać .

Teraz przestroga dla tych co pędzą na LPG . Uważajcie na węgierskich stacjach [ szczególnie AGIP ] , bo cwaniaczki z obsługi, gdy chcecie płacić kartą mówią , że port do kart mają zepsuty .Więc pozostaje tylko kesz ,a że macie tylko eurasy , więc "szanowna obsługa " przelicza wam odpłatność za LPG po kosmicznym kursie .Nie dajcie się wykiwać !!
Szerokości !
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 05.07.2009 08:26

W ubiegłym roku kupowaliśmy na stacji benzynowej w Letenye. Z tym że trzeba było zjechać z autostrady do miasteczka i potem wrócić na autostradę. Dowiedzieliśmy się o tym z tego forum, ze świetnego opisu trasy zrobionego przez wojana. Gdybyśmy tak nie zrobili załapalibyśmy się na jakąś karę, gdyż nie było nigdzie na autostradzie stacji, natomiast byli umundurowani panowie z lornetkami i całą masą jakiegoś elektronicznego osprzętu sprawdzającego, pewno szukali chętnych na mandacik.

Jeśli teraz, gdy jest nowe przejście jest inaczej z winietkami to również jestem zainteresowana informacją.
AndrewP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrewP » 05.07.2009 13:54

Wracając z Chorwacji w piątek 3 lipca swobodnie zjechałem zjazdem dla ciężarówek na stare przejście, na stacji zatankowałem LPG. Winietki można kupić w kantorze na placu zajazdu kilkaset metrów w lewo za "starym przejściem". Ja płaciłem 1530 ft, można płacić wszelką walutą ale po kursie kantorowym. Jadąc do Chorwacji dwa tygodnie wcześniej z ronda kierowałem się na również stare przejście ze względu na LPG i bankomat Zagrebacka Banka przy restauracji obok stacji INA.
marrut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrut » 06.07.2009 09:14

Piuus dzięki za informację, ale wolałabym raczej jakiś pensjonacik na peryferiach Budzpesztu myślę, że jakim środkiem transportru dotarłabym do centrum. Może ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły na nocleg i zwiedzanie Budapesztu
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 06.07.2009 09:18

marrut napisał(a):Piuus dzięki za informację, ale wolałabym raczej jakiś pensjonacik na peryferiach Budzpesztu myślę, że jakim środkiem transportru dotarłabym do centrum. Może ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły na nocleg i zwiedzanie Budapesztu

Jeżeli peryferia to Oekotel
marrut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrut » 06.07.2009 10:30

Gospodarzu , a może coś więcej samo Oekotel nic mi nie mówi bardzo mi przykro
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.07.2009 11:08

marrut napisał(a):Gospodarzu , a może coś więcej samo Oekotel nic mi nie mówi bardzo mi przykro

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=346949#346949
marrut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrut » 06.07.2009 12:51

Gospodarzu doceniam , że się bardzo starasz, ale chyba sie nie zrozumieliśmy . Mi jest potrzebny nocleg w pensjonacie na peryferiach Budapesztu, ponieważ w drodze powrotnej z Cro chcę zwiedzić Budapeszt.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone