Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obwodnica Budapesztu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
artur251
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur251 » 28.06.2009 15:01

Moja trasa biegnie z Miskolca->Letenye (czyli M3->Budapeszt->M7).
Niestety, nawigacja (iGo8) taką trasę wyznacza przez centrum Budapesztu :(
Czy ktoś próbował dodać punkt przelotowy na obwodnicy (jaki?) zmusić nawigację ją do wyznaczenia trasy przez obwodnicę ?
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 28.06.2009 21:30

artur251 napisał(a):Moja trasa biegnie z Miskolca->Letenye (czyli M3->Budapeszt->M7).
Czy ktoś próbował dodać punkt przelotowy na obwodnicy (jaki?) zmusić nawigację ją do wyznaczenia trasy przez obwodnicę ?

Po prostu skręć na obwodnicę , zapewne nawigacja będzie pokazywała że jedziesz po polu kukurydzy.
Fire_fox
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fire_fox » 29.06.2009 10:08

Witam wszystkich,
mam pytanko odnośnie korków i przejezdności Budapesztu.
Do Cro mam zamiar jechać przez Słowację i Budapeszt wjeżdżając autostrada ze wchodu(M3).Chciałbym tak wycyrklować godzinę przejazdu aby dało się przejechać i coś zobaczyć z samochodu(nigdy nie byłem w Budapeszcie).Jadę z nawigacja Igo także samego nawigowania się nie boje ;)
Chciałbym uniknąć korków oraz nadrabiania drogi obwodnica chyba jest tak lekko ze 3 razy dłuższą droga?
Planuje wyjechać po noclegu w Zakopanym bladym świtem :) czyli pewnie Budapeszt byłby około 7-8 rano(poniedziałek dzień powszedni) -jak wygląda tam sprawa z porannymi korkami ?czy może lepiej nie śpieszyć się i być w Budapeszcie koło 10 rano?
Proszę o informacje osoby które lepiej znają Budapeszt i mogą mi coś doradzić w tej kwestii :)
pozdrawiam,
Marcin
matio_turbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matio_turbo » 29.06.2009 11:45

noyle napisał(a):
artur251 napisał(a):Moja trasa biegnie z Miskolca->Letenye (czyli M3->Budapeszt->M7).

Po prostu skręć na obwodnicę , zapewne nawigacja będzie pokazywała że jedziesz po polu kukurydzy.

To zależy od tego czy mapa, która Artur ma wgraną do iGO ma zaznaczoną obwodnicę Budapesztu. Jeżeli tak, to iGO uważa, że przejazd przez centrum będzie szybszy. Jeśli chcesz jechać obwodnicą to zaznacz sobie punkty pośrednie.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 29.06.2009 12:12

A może po prostu wyłaczyć gadaczkę gdzieś na wysokości Godolo i tylko uważać na zjazdy :?:
marrut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrut » 29.06.2009 12:41

Chciałabym a drodze powrotnej z cro zwiedzi Budapesz. Może by mi ktoś podpowiedział jak to zrobić, gdzie zatrzymać się na nocleg.
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 29.06.2009 13:12

marrut napisał(a):Chciałabym a drodze powrotnej z cro zwiedzi Budapesz. Może by mi ktoś podpowiedział jak to zrobić, gdzie zatrzymać się na nocleg.

Osobiscie polecam hotel ZARA. Jest w samym centrum miasta (nastepna przecznica od promenady). Bardzo dobre warunki hotelowe. Cena okolo 130,00 EUR za dobe - pokoj 2 osobowy. Jesli nie, to napewno znajdziesz cos w sieci ;)...
Co do samego Budapesztu i jego zwiedzania, to sprawa bardziej skomplikowana. Jest bowiem wiele miejsc, ktore mozna zobaczyc. Ale jesli ograniczysz sie do samego palacu (jego wnetrz, ogrodow i podziemi) oraz calego wzgorza zamkowego z Basztami Rybackimi, Parlamentu i Synagogi, to w zupelnosci wystarczy. No moze jeszcze wyspa Malgorzaty na maly spacerek ;)... Na Gorze Gelerta nie ma nic, po za muzeum poswieconego niemieckiej okupacji i sam pomnik. Owszem widoki sa ladne, ale osobiscie wole te z zamkowego dziedzinca. Co do parkingu, to mozesz wjechac na samo wzgorze (od strony Baszt), ale parkowanie sporo kosztuje. Mozesz zostawic samochod przy tunelu zamkowym, po drugiej stronie wzgorza zamkowego. Sa tam tansze parkingi z automatami (jak zreszta wszedzie w centrum) i "wydrapac sie" na gore stromymi schodami ;)... Polecam rowniez przeplyw Dunajem, ale noca! Spacer promenada wzdluz Dunaju rowniez noca, potem mila knajpka, smaczna wegierskie kuchnia, kieliszek wybornego Tokaja i ...... ;)
... I jeszcze jedna uwaga. Centrum Budapesztu to w wiekszosci ulice jednokierunkowe, wiec pamietaj o tym planujac przejazd przez mosty ;)...
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 01.07.2009 18:51

jechałem obwodnicą od M2 do M7 i z powrotem, wszystko dobrze oznaczone, trzeba tylko jechać spokojnie żeby dobrze rozczytywać tablice, bo jest tam sporo oznaczeń ale jak nie przekracza się 90-100km/h to spokojnie trafia się we właściwy wjazd. Czas przejazdu 40-50 min. w zależności od natężenia ruchu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2009 19:51

Jechaliśmy przez centrum Budapesztu w sobotę 27.06.2009 z M3 na M7, zajeło to 35 minut ,wjazd do miasta o 16 tej, korków nie było, a i tak tochę kluczyliśmy, bo była jakaś impreza, i droga na którą kierowała nas AutoMapa była zamknięta.
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 02.07.2009 11:00

Zgadzam się z przedmówcą. Żaden dramat ten Budapeszt. Jechałem 4 razy - zawsze kwestia ok.30-40 minut. Za to dużo bliżej.
Fire_fox
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fire_fox » 02.07.2009 15:34

Dziękuje za informacje :)
Czyli odpuścić sobie obwodnice i jechać przez miasto ?Bedę jechał w normalny dzień pracy mam nadziej ze nie wpadnę w jakiś gigantyczny korek...
pozdrawiam,
M.
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 02.07.2009 18:41

Witajcie!
W drodze do Cro przejeżdżaliśmy przez Budapeszt ok. godz. 21.
Ruch był spory, a my jechaliśmy na 4 samochody.dobrze , że wszyscy mieliśmy CB więc w miarę poszło to sprawnie, choć istniała obawa że się
pogubimy. Przejazd zajął nam ok.40 min.
W drodze powrotnej ( wracaliśmy 27.06.2009 ) planowany był przejazd obwodnicą Budapesztu M0 , ale trochę się pogubiliśmy, dodatkowo ulice w
centrum były zamknięte z powodu koncertu .Przejazd zajął nam ok 1,5 godz.
Myślę, że warto jechać przez centrum jak się ma CB oraz nawigację, a najlepiej dobrego pilota. Wychodzi trochę szybciej.
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 03.07.2009 09:43

Oczywiście jeżdżę z nawigacją. Najnowsze mapy w TomTomie są naprawdę super. Jestem jak najdalszy od "mundrkowania" i jeżdżenia na czuja.Czasem święty spokój ważniejszy niż kilka minut czy kilometrów w ta czy w tą.
jedriczko
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedriczko » 03.07.2009 10:10

wsumie to polecam obwodnice nie ma z nią żadnego problemy, droga bardzo ładna, jednak w powrotną stronę wybiorę się przez miasto co nieco może zobaczę:) pozdrawiam z Trogiru
Fire_fox
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fire_fox » 03.07.2009 10:17

Ja jadę z gps'em(IGO z najnowszymi mapami Teleatlasu -chyba to są te same co tomtom). Będę próbował przebić się przez Budapeszt w poniedziałek 6 lipca w godzinach wczesno rannych.Celowo wybieram przejazd przez Budapeszt aby zobaczyć trochę panoramek miasta :)
Dam znać po przejeździe jak było.
pozdrawiam,
M.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone