Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obwodnica Budapesztu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
luk_ufo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk_ufo » 27.05.2009 11:33

volare77 napisał(a): No i uwaga -przejście do CRO całkowicie
przbudowane na autostradzie, odprawa wspólna w obie
strony - ani kawałeczka zwykłej drogi.

A czy na przejściu można wymienić Euro w kantorku lub może jakiś bankomacik funkcjonuje.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.05.2009 11:41

Na przejściu jest kilka kantorków i bankomacik też.
luk_ufo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk_ufo » 28.05.2009 10:54

Janusz Bajcer napisał(a):Na przejściu jest kilka kantorków i bankomacik też.

Mam nadzieję, że chodzi Ci o to nowe przejście graniczne na autostradzie bo znalazłem taką informację:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=206 ... c&start=60
Ndrangheta
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ndrangheta » 28.05.2009 11:17

:papa:
Ostatnio edytowano 26.11.2010 14:13 przez Ndrangheta, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2009 11:32

Po stronie chorwackiej duże przejście graniczne funkcjonuje takie samo od kilku lat (nie ma żadnego nowego) i z niego jest wyjazd na autostradę do Zagrzebia.
Do tego przejścia Węgrzy wybudowali nowy dojazd mostem na rzece Mura.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Autostrada_M7_(W%C4%99gry)

Chociaż sam już nie wiem :wink: :roll:

http://www.magazin-chorvatsko.cz/search ... mhlmenu=14
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 28.05.2009 12:07

Janusz Bajcer napisał(a):Po stronie chorwackiej duże przejście graniczne funkcjonuje takie samo od kilku lat (nie ma żadnego nowego)

Tym razem Januszu jednak się niestety mylisz :-(
Stare przejście zostało z boku. Odkąd zbudowano most na Murze i teraz autostrada jest jednym ciągiem, to właśnie na niej powstało nowe przejście.
Zobacz ten filmik co kolega podał i porównaj z lokalizacją budynków starego przejścia na Google Earth zarówno po stronie CRO jak i H.
Pozdrawiam
grzegorzch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorzch » 28.05.2009 12:19

No właśnie, jak to jest na prawdę z tym przejściem.
Znajomy, który jechał autokarem przez to przejście nocą, twierdzi że są tam "same graniczne budki" i żadnej innej infrastruktury nie widział ani też zjazdu z autostrady do starego przejścia. Ponoć nie można też zatankować po stronie CRO.
Może ktoś jechał ostatnio przez to przejście i opisze to dokładnie. Szczególnie czy jest możliwość zatankowania.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2009 12:30

Mosqito napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Po stronie chorwackiej duże przejście graniczne funkcjonuje takie samo od kilku lat (nie ma żadnego nowego)

Tym razem Januszu jednak się niestety mylisz :-(
Stare przejście zostało z boku. Odkąd zbudowano most na Murze i teraz autostrada jest jednym ciągiem, to właśnie na niej powstało nowe przejście.
Zobacz ten filmik co kolega podał i porównaj z lokalizacją budynków starego przejścia na Google Earth zarówno po stronie CRO jak i H.
Pozdrawiam

W sierpniu 2008 było jeszcze po "staremu", Chorwaci (i ostatnio Węgrzy) tak szybko budują te swoje autostrady, że łatwo o pomyłkę :oops: :lol:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 28.05.2009 14:16

No to jak bedzie wygladala kwestia wymiany pieniazkow na kuny,choc na paliwo i autostrade ??? na tym nowym przejsciu...
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 28.05.2009 14:55

Janusz Bajcer napisał(a):W sierpniu 2008 było jeszcze po "staremu".....

W sierpniu powiadasz... Januszu toż 9 miesięcy to w kwestii budowy autostrad w Chorwacji to lata świetlne :-)

Dla chętnych nowości polecam: http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 9&page=371
Wątek ma na dziś 371 stron, dla ułatwienia podlinkowałem ostatnią
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2009 16:13

Haweł napisał(a):No to jak bedzie wygladala kwestia wymiany pieniazkow na kuny,choc na paliwo i autostrade ??? na tym nowym przejsciu...

Przypuszczam, że jest jakiś zjazd/dojazd do starego przejścia gdzie jest stacja benzynowa, bank, kantory i kafejki.
Chyba tego nie zrównano z ziemią.
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 28.05.2009 20:33

Kurcze, raportujcie czym prędzej... zawsze dojeżdżałem na ostatniej kropli..
P.S. Po obejrzeniu Google Earth wydaje się, że można skręcić na prawo na rondzie i zrobić to po staremu..
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 29.05.2009 05:19

Tez wlasnie jestem po lekturze Google Map i jest zjazd na stare przejscie,trzeba odbic na prawo z M7,a potem jest zjazd na prawo do starego przejscia,trzeba bedzie tylko uwazac,zeby sie nie zakrecic na zjazdach...
grzegorzch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorzch » 29.05.2009 07:17

Jeżeli proponujecie przekroczenie granicy przez stare przejście to może okazać się "dość trudne".
Nie wiem jak to wygląda teraz ale ponoć stare przejście jest tylko dla TIR-ów i osobówką tamtędy nie da się przejechać /jest to wiadomość z marca tego roku/.
mich
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich » 29.05.2009 08:56

powtórzę jeszczze raz co napisałem w wątku o wymianie pieniedzy na granicy. jechałem przez przejscie w Letenje na przełomie kwietnia i maja dwa razy, wcześniej chyba ze sześć razy w poprzednich latach. stare przejście gdzie był pensionat po stronie węgierskiej i kilka kantorów po chorwackiej, knajpka, stacja INA itd. służy już tylko ciężarówkom, osobowych tam nie przepuszczają, a pensionat jest zamknięty. do nowego przejscia dojeżdzasię autostradą która jest już dociągnięta do granicy. na przejsciu były tylko budki strażników i żadnej innej infrastruktury. może jest jakiś bankomat, ja nie szukałem ale wątpię bo tam nic nie ma tylko zadaszenie i pomieszczenia straży granicznej. radziłbym nie nastawiać się na jakiekolwiek udogodnienia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone