Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obowiazkowe kamizelki odblaskowe w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 20.06.2006 11:07

nie wiem jak to jest naprawde z tymi dwoma trójkątami, natomiast co do kamizelek to: nalezy mieć minimum jedną, ale jeśli auto ulegnie awarii lub co gorsza kolizji to na drodze poza obszarem zabudowanym każda osoba opuszczająca pojazd MUSI być odziana w kamizelkę. Szczerze powiedziawszy nie do końca jestem pewny czy w takich sytuacja muszą opuścić auto, natomiast zrdowy rozsądek podpowiada, że ze wzglądów bezpieczeństwa, jeśli samochód z jakiś przyczyn musi być zatrzymany na drodze to wg. mnie, wszyscy powinni wysiąść i przejśc na pobocze.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 20.06.2006 11:36

Ile ludzi w aucie tyle kamizelek i 2 trójkąty HAWK :!: :!: :!:
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 23.06.2006 08:46

moondek napisał(a):jest taki przepis, który nakazuje posiadanie dwóch trójkątów, które w razie awarii samochodu ustawia się przed i za samochodem. I nie jest to wcale durny wymysł Chorwatów... (...) Niemniej jednak planując podróż przez góry, dla własnego bezpieczeństwa warto mieś ze sobą dwa trójkąty :)

i co stary wozisz 2 trójkąty?
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 23.06.2006 11:07

i co stary wozisz 2 trójkąty?

ja np tak - już od 3 lat siedzą w kofrze i całe szczęście nigdy ich nie wyjmowałem :lol:
ecik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ecik » 24.06.2006 01:26

Ostatnio czytalem artykul w Prawnej i tam pisalo ,ze owszem dwa trojkaty ale tylko samochody ciagnace przyczepy.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 24.06.2006 07:31

Ostatnio czytalem artykul w Prawnej i tam pisalo ,ze owszem dwa trojkaty ale tylko samochody ciagnace przyczepy.

to weź koniecznie tę gazetę w podróż i w razie czego pokażesz ją policjantowi w Austri lub Cro :lool: :papa:
Srdecan Pozdrav :lol:
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 24.06.2006 17:49

ecik napisał(a):Ostatnio czytalem artykul w Prawnej i tam pisalo ,ze owszem dwa trojkaty ale tylko samochody ciagnace przyczepy.

Uprasza się o niewprowadzanie zamieszania... ;)
Temat był maglowany wielokrotnie i zawsze kończył się tak samo - TRZEBA 2 TRÓJKĄTY!!!

PozdraV
J.
ecik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ecik » 25.06.2006 11:08

Przepraszam bardzo a skad te wiadomosci?Jakos nikt nic konkretnego nie moze zacytowac,to skad u Ciebie ta pewnosc?
Wyslalem juz maila do ambasady i mam nadzieje ,ze wkrotce sie dowiem.
ecik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ecik » 25.06.2006 11:18

Prosze bardzo GAZETA PRAWNA piatek 2 czerwiec 2006 dodatek"ABC wyjazdow wakacyjnych"

"Obowiazki kierowcow w poszczegolnych krajach.....
Chorwacja..
Wyposazenie pojazdu:
-pasy bezpieczenstwa,
-trojkat ostrzegawczy,
-pojazd z przyczepa-2 trojkaty ostrzegawcze,
-apteczka pierwszej pomocy,
-komplet zapasowych zarowek,
-zaleca sie posiadanie gasnicy(obowiazkowa w samochodach handlowych) i linki holowniczej,

Kamizelki odblaskowe.Od 1 stycznia2006 obowiazkowe.........
Przewoz dzieci.Zakaz przewozu dzieci do 12 lat na przednich siedzeniach samochodu"
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 25.06.2006 13:28

Samochodem po Europie lub Przewodnik gazety.pl

Oprócz kwestii prawnych należy wziąć jeszcze pod uwagę kwestie zdroworozsądkowe. Zachęcam do lektury tego wątku:
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10487&postdays=0&postorder=asc&start=0

PozdraV
J.
Tomek kr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek kr » 02.07.2006 12:08

Witam, moja przyjacilka Grazyna wogole nie chciala slyszec o zadnej kamizelce...a to nie ten fason...a to nie ten kolor...nio i uszyla sobie cus w rodzaju spodniczki ostrzegawczej...i uwazam ze jest w niej bardzo sexi...Pomyslalem tez o lampce migajacej (diodowa tak jak do roweru) w chwilach zagrozenia dyskretnie jej przypinam... Pozdrowionka i cmokaski.
Tomek i Grazyna-pulsujaca :lol: :lol:
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 02.07.2006 12:31

Tomek kr napisał(a):Witam, moja przyjacilka Grazyna wogole nie chciala slyszec o zadnej kamizelce...a to nie ten fason...a to nie ten kolor...nio i uszyla sobie cus w rodzaju spodniczki ostrzegawczej...i uwazam ze jest w niej bardzo sexi...

Właśnie, zauważyłem, że niektóre tirówki bardzo dbają o swoje bezpieczeństwo i zakładają takie odblaskowe spódniczki! Tyle tylko, że trochę przymałe...

PozdraV
J.
Tomek kr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek kr » 02.07.2006 18:55

Jacunio a jakby sie Twoja zona dowiedziala ze ogladasz sie za tirowkami i to jeszcze w kusych spodniczkach..? hi... nieladnie . Spoko , zartowalem , nie bede spolecznym informatorem i nie doniose...Jako dowod przyjazni podam Ci wkrotce link gdzie sa zaznaczone trasy ( z tirowkami ) aktulne ceny w EURO !!! Zycze przyjemnej zabawy.
Tomek bez Grazyny :lol:
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 02.07.2006 19:19

Tomek kr napisał(a):ogladasz sie za tirowkami i to jeszcze w kusych spodniczkach..?

Ależ o tym nie ma mowy! :boss:
Jako rozsądny i świadomy kierowca, podczas kierowania pojazdem mechanicznym zwracam bowiem baczną uwagę zarówno na inne pojazdy uczestniczące w ruchu drogowym, jak i na pieszych znajdujących się poza wydzielonymi pasami ruchu, dla swojego i ich bezpieczeństwa, oczywiście. :roll:

PozdraV
J. :D
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 02.07.2006 23:07

Proszę o źródło - dlaczego muszę mieć w samochodzie dwa trójkąty?
Przeczytałam wiele postów, ale nie znalazłam na podstawie czego muszę mieć dwa trójkąty. Gazeta, poradniki, itp. wg. mnie nie jest prawem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi