Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obowiązek meldunkowy

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
elamir
Autostopowicz
Obowiązek meldunkowy

Nieprzeczytany postnapisał(a) elamir » 08.08.2015 07:37

Witam.

Planuję objazdową wyprawę po praktycznie całych Bałkanach łącznie ze zdobywaniem ich najwyższych szczytów. Podczas trekkingu prawdopodobnie wypadnie spać nie raz na dziko pod namiotem i stąd moje pytanie o obowiązek meldunkowy w poszczególnych krajach. Przeryłem pół internetu ale krążą bardzo sprzeczne informacje i wolałbym się upewnić.

Chodzi mi szczególnie o: Serbie, Bułgarię, Macedonię i Czarnogórę.
Czy ktoś wie jak to wygląda w teorii a jak w praktyce?
Czy jeśli zanocuje na dziko w górach to muszę to zgłosić na najbliższym komisariacie?

Dzięki za wszelkie informacje :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.08.2015 09:18

Jestem na bieżąco z informacjami o Czarnogórze, więc wypowiem się na temat tego kraju.

W Czarnogórze istnieje obowiązek meldunkowy. Turysta powinien zgłosić się na najbliższy posterunek policji,
w ciągu 24 godzin od przybycia. Tyle teoria.

W praktyce, sprawami meldunkowymi zajmują się zwykle właściciele apartamentów.
Od osoby, która podróżowała w podobny do Ciebie sposób po Czarnogórze wiem, że jeśli zatrzymujemy się
na 1 noc w jakimś miejscu, z reguły nie jesteśmy proszeni o dokumenty. Kontrole policji zdarzają się niezwykle rzadko.
elamir
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elamir » 08.08.2015 09:30

Czyli zgodnie z prawem powinienem dysponować kwitkami potwierdzającymi każdy nocleg w Czarnogórze? A wiesz może czy jest to jakoś kontrolowane/weryfikowane na granicy przy opuszczaniu kraju?
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 08.08.2015 10:00

w praktyce wygląda to tak, że nikt na granicy tego nie wymaga i nie sprawdza, choć np. w hostelu w Belgradzie dostałem kartę meldunkową. Ale już na kempingu nie, podobnie jak w Macedonii - dostałem w hostelu, śpiąc pod namiotem nie. W Bułgarii żadnych potwierdzeń nie dostałem, śpiąc i na kempingu, i w hostelu i na kwaterze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2015 11:05

elamir napisał(a):Czyli zgodnie z prawem powinienem dysponować kwitkami potwierdzającymi każdy nocleg w Czarnogórze? A wiesz może czy jest to jakoś kontrolowane/weryfikowane na granicy przy opuszczaniu kraju?

mi w ubiegłym roku przy opuszczaniu karteczki meldunkowe zabrano ale to chyba przez przypadek ,po sprawdzeniu paszportów poprosił mnie o dokumenty samochodu i zobaczył,że je mam w dokumentach
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.08.2015 12:24

elamir napisał(a):Czyli zgodnie z prawem powinienem dysponować kwitkami potwierdzającymi każdy nocleg w Czarnogórze? A wiesz może czy jest to jakoś kontrolowane/weryfikowane na granicy przy opuszczaniu kraju?

Niestety, więcej nie pomogę. Nie przerabiałem tego w praktyce (jeszcze). :wink:
elamir
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elamir » 08.08.2015 14:50

Dzięki za odpowiedzi. Mam nadzieję, że uda się bez problemów na granicy :)

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone