Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obowiązek meldunkowy - jak to wygląda?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Flacha
Croentuzjasta
Obowiązek meldunkowy - jak to wygląda?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flacha » 04.07.2013 14:58

Znalazłem jakieś stare tematy dotyczącego meldowania turystów w Cro. I teraz mam pytanie jak to w rzeczywistości wygląda? Gospodarze meldują czy nie? Trzeba coś wypełniać czy jak?

Jeśli temat gdzieś jest a go nie znalazłem to przepraszam za zaśmiecanie :).
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.07.2013 15:08

Na kempingach zgłaszał właściciel - zostawiałem dokument i gość spisywał co mu potrzeba.
Przy pierwszym "wyjściu na miasto" dokument odbierałem i tyle.
Żadnego kwitu nie miałem/nie wypełniałem - nie obawiałem się, że go nie mam.
W razie kontroli (której nigdy nie miałem) podałbym nazwę kempingu i podejrzewam, że na tym by się dla mnie sprawa skończyła.

Ambasada RP w Chorwacji pisze:
"Cudzoziemcy podlegają obowiązkowi meldunkowemu. Osoby prawne i fizyczne zajmujące się świadczeniem usług kwaterunkowych lub cumowniczych zobowiązane są odpowiednio w ciągu 24 lub 12 godzin zgłosić pobyt cudzoziemca właściwym organom (zaleca się pozostawianie dokumentów w celach meldunkowych tylko na niezbędny, jak najkrótszy czas). Jeżeli nie korzysta się z ww. usług, obowiązku meldunkowego należy dopełnić na posterunku policji lub w biurze turystycznym w ciągu 48 godzin po przekroczeniu granicy lub zmianie miejsca pobytu (dotyczy także żeglarzy). Zabronione jest nocowanie poza miejscami do tego przeznaczonymi; za nocleg może być uznany np. dłuższy (powyżej 2 godzin) postój na parkingu w porze nocnej samochodu lub przyczepy kempingowej z pasażerami. "
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2013 15:11

Teoretycznie to w ich interesie jest spisać twoje dane z paszportu i dopełnić obowiązku meldunkowego.
(Warto na taką ewentualność zrobić sobie ksero wszystkich paszportów, żeby nie wypuszczać oryginałów z rąk. Zresztą w ogóle dobrze jest mieć ksero wszystkich dokumentów.)

Jeżeli tego nie robią, to pewnie chcą sobie uprościć sprawę z ich urzędem skarbowym, a to raczej nie powinno cię obchodzić.
Czasami razem z zameldowaniem dostajesz rachunek potwierdzający wpłatę.
Różnie z tym bywa.

Pozdrawiam
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 04.07.2013 18:44

weldon napisał(a):(Warto na taką ewentualność zrobić sobie ksero wszystkich paszportów, żeby nie wypuszczać oryginałów z rąk. Zresztą w ogóle dobrze jest mieć ksero wszystkich dokumentów.)

Można też zrobić skan dokumentów i przesłać sobie na pocztę.

oddawanie-paszportow-t23483.html
weldon
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2013 19:07

pasażer napisał(a):Można też zrobić skan dokumentów i przesłać sobie na pocztę

Acha. Ja trzymam zahasłowane i zakryptowane na chomiku, a ze sobą biorę tylko instalkę programu kryptujacego na pendrivie, zresztą dostępnego również w necie.

Powrót do Chorwackie ABC