Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: VIDEO - objazd autostrady SLO - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.07.2016 09:49

toomas napisał(a):
Koenig napisał(a):
miro78 napisał(a):
SenS napisał(a):Witam, mam pytanie odnośnie tego objazdu. Wiadomo że jest to oszczędność około 150zł w dwie strony, jednak jak wygląda to czasowo? Ile dłużej jedzie się tym objazdem niż płatną autostradą? W ilości km też jest pewnie różnica.

Jeśli chodzi o kilometry to różnica znikoma. Czas to w moim przypadku 50 minut dłużej.....

50 minut dłużej? Nie wiem jak długo się jedzie autostradą, ale droga od Mureck do Ptuja zajęła mi właśnie góra 50 minut. Jadąc przepisowo. Nie sądzę więc, żeby droga autostradą była dużo krótsza, pewnie góra 15-20 minut mniej, pod warunkiem że na jej końcu nie ma korka, bo wtedy objazd ma przewagę.

Edit
Kolega mnie uprzedził :)

W moich wyliczeń na autostradzie jest szybciej o ok 30 min.

Autostradą jechałem tam tylko raz, jak jeszcze nie miałem w tym wielkiego doswiadczenia, jak zobaczyłem jaki to kawałek za te 15E to trochę byłem zły. Od tego czasu tylko objazd i nigdy nie więcej niż godzina. Jak stoi końcówka autostrady to objazdem szybciej. Jak wszędzie idzie płynnie to objazdem dłuzej pewnie o pół godzinki. Jak na objeździe cos się wydarzy to zawsze coś wykombinujesz. Jak zdechnie cos na autostradzie to pozostaje stać i płakać ...

Bądźcie jak objazdowcy o ksywce MLP, nie płaćcie i nie płaczcie :)
SenS
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) SenS » 05.07.2016 09:56

piotrulex napisał(a):
toomas napisał(a):
Koenig napisał(a):
miro78 napisał(a):
SenS napisał(a):Witam, mam pytanie odnośnie tego objazdu. Wiadomo że jest to oszczędność około 150zł w dwie strony, jednak jak wygląda to czasowo? Ile dłużej jedzie się tym objazdem niż płatną autostradą? W ilości km też jest pewnie różnica.

Jeśli chodzi o kilometry to różnica znikoma. Czas to w moim przypadku 50 minut dłużej.....

50 minut dłużej? Nie wiem jak długo się jedzie autostradą, ale droga od Mureck do Ptuja zajęła mi właśnie góra 50 minut. Jadąc przepisowo. Nie sądzę więc, żeby droga autostradą była dużo krótsza, pewnie góra 15-20 minut mniej, pod warunkiem że na jej końcu nie ma korka, bo wtedy objazd ma przewagę.

Edit

Autostradą jechałem tam tylko raz, jak jeszcze nie miałem w tym wielkiego doswiadczenia, jak zobaczyłem jaki to kawałek za te 15E to trochę byłem zły. Od tego czasu tylko objazd i nigdy nie więcej niż godzina. Jak stoi końcówka autostrady to objazdem szybciej. Jak wszędzie idzie płynnie to objazdem dłuzej pewnie o pół godzinki. Jak na objeździe cos się wydarzy to zawsze coś wykombinujesz. Jak zdechnie cos na autostradzie to pozostaje stać i płakać ...

Bądźcie jak objazdowcy o ksywce MLP, nie płaćcie i nie płaczcie :)

Czyli różnica nie jest taka duża, zazwyczaj jeździliśmy autostradą, ale czytając temat objazdu stwierdziłem że można spróbować, zawsze te parę zł w kieszeni zostanie na Karlovacko :) Boję się tylko że w jadąc w nocy mogę się trochę pogubić. No ale nic, zobaczymy, rozpiszę sobie to dokładnie i jakoś da radę :D
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 05.07.2016 10:05

Objazd jest tak prosty, że nie da się tam zgubić. Serio :) Ja sobie zawsze drukuję mapkę z opisem (do znalezienia w google) i mam tak na wszelki wypadek (ale nie skorzystałem ani razu) :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.07.2016 10:07

SenS napisał(a):
Czyli różnica nie jest taka duża, zazwyczaj jeździliśmy autostradą, ale czytając temat objazdu stwierdziłem że można spróbować, zawsze te parę zł w kieszeni zostanie na Karlovacko :) Boję się tylko że w jadąc w nocy mogę się trochę pogubić. No ale nic, zobaczymy, rozpiszę sobie to dokładnie i jakoś da radę :D

Jeśli nic sie nie dzieje to różnica niewielka. Rok temu cos sie stało na końcu autostrady pod Ptujem i nawet tam nie wjechalismy na trasę tylko dalej wiochami pod granice a na głównej wszystko stało. Była to może 1-2 w nocy

Jest tu inny temat, druknij sobie stronkę. Zjedz zjazdem 226 i w nawi wbij Mureck, jak dojedziesz to Lenart, jak tam będziesz to Ptuj. Zreszta jest dobrze oznakowane. Tam po znakach na Zagrzeb NIE autostradą, patrz na kolory. Gwarantuje, ze bez wzgledu na godzinę nie będziecie jechać tam sami. Żartobliwie mówiac abyś póxniej nie płakał przestrzegaj prędkości zwłaszacza w zabudowanych i na ograniczeniach ;)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 05.07.2016 10:12

SenS napisał(a):Czyli różnica nie jest taka duża, zazwyczaj jeździliśmy autostradą, ale czytając temat objazdu stwierdziłem że można spróbować, zawsze te parę zł w kieszeni zostanie na Karlovacko :) Boję się tylko że w jadąc w nocy mogę się trochę pogubić. No ale nic, zobaczymy, rozpiszę sobie to dokładnie i jakoś da radę :D

Zależy od pkt widzenia.
30e niby nie dużo w koszcie wakacji ale jeżeli można za darmo (niewielkim kosztem czasowym) to wychodzi, że połowę paliwa w drodze do Chorwacji masz za free.
Bądź jak wolisz bardziej to sobie zobrazować, to całą autostradę w Chorwacji masz zapłaconą.
Nie zgubisz się. Popatrz tylko raz na filmik z objazdu i zapamiętasz.
Zresztą ten objazd skupia. Po monotonnych autostradach Austrii taki przerywnik jak znalazł.
SenS
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) SenS » 05.07.2016 10:34

W takim razie jestem już przekonany co do tego objazdu. Dzięki wszystkim za pomoc. Ruszamy 29.07 ze śląska. :)
MrOwA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MrOwA » 05.07.2016 10:54

Objazd jest naprawdę bezproblemowy. Też miałem obawy, ale przejechałem i potwierdzam. Można w AM wpisać punkty via (Trate, Gocova, Ptju) i nawet prowadzi jak po sznurku.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 05.07.2016 11:00

algirdas napisał(a):
toomas napisał(a):
Koenig napisał(a):
miro78 napisał(a):

Edit

Czyli autostradą jedziesz przez Słowenię ile, 25 minut? Objazd to niecała godzina przecież. I to w godzinach "szczytu"

Biorąc pod uwagę, że jest około 40km autostrady a później już zwykła droga to samą autostradą pewnie można tyle jechać jeśli się nie korkuje a potem, za Ptujem to już wolno, jak wszyscy w sznurku.
Ale to tylko moje przypuszczenia.
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 05.07.2016 11:05

autostradą
autostradą.jpg

objazdem
objazdem.jpg

różnica ~7 km i ~31 min o ile końcówka autostrady się nie korkuje, a to częsty przypadek szczególnie w pt/sb.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 05.07.2016 11:37

Od Ptuj to już nie jest autostrada (jeszcze - bo podobno trwają prace)
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 05.07.2016 11:49

i jeszcze wersja porównawcza dla skracających sobie drogę przez Ilz - mniej o ~ 27 km ale dłużej czasowo o ok 36 min w porównaniu z autostradą - w tej wersji zostajemy bogatsi o zapadające w pamięci piękne widoki (dla jadących w dzień) oraz 15 EUR :D

skróty.jpg
xXZENXx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) xXZENXx » 06.07.2016 21:12

wyjeżdżam 10.07 z Leszna (wlkp) - planowany wyjazd 12.00 -15.30

chcemy objechać bokiem autostradę

Koenig napisał(a):Od Ptuj to już nie jest autostrada (jeszcze - bo podobno trwają prace)

w związku z powyższym mam pytanie:

czy nadal od Ptuj do granicy jest odcinek bezpłatny?
podobno trwają prace nad budową tej autostrady tzn drogi E59 z tego co widać na googlach.

Kolega właśnie wrócił z Igrane i zasugerował żeby jednak kupić winiete, bo stoją "chłopaki" z lornetkami i wyłapują polaczków z kukurydzy wyjeżdżających i słone kary wlepiają za brak winietki.

Proszę o poradę co robić jechać objazdem czy jednak autostrada?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.07.2016 21:16

Qrva Mać ile razy idzie pisać że bezpłatny!!!
Taka rada dla kolegi: niech idzie do sklepu, kupi sobie metr gumy i się strzeli w łeb :oczko_usmiech: :mrgreen:
xXZENXx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) xXZENXx » 06.07.2016 21:18

gumę juz mam :) zaraz to zrobię :) :)

pytam tylko :P

i jak miałem Ustalone wcześniej jadę objazdem
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 06.07.2016 21:21

dids76 napisał(a):Qrva Mać ile razy idzie pisać że bezpłatny!!!
Taka rada dla kolegi: niech idzie do sklepu, kupi sobie metr gumy i się strzeli w łeb :oczko_usmiech: :mrgreen:

Może chodziło mu o sam "ślimak".... i pyta czy on jest płatny...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone