Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser
Re: VIDEO - objazd autostrady SLO - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.06.2016 12:27

Było już tu kilka razy pisane o remoncie drogi pomiędzy Lenart a Ptuj. Na początku była całkowicie zamknięta, teraz podobno wahadło.
Szwagier jechał na początku czerwca, droga była zamknięta ale był bezproblemowy objazd.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2016 12:30

Droga w Lenart była zamknięta chwilowo na czas poprawy nawierzchni - remont miał się zakończyć 16.06.2016
Autorka postu jechała 14.06.2016, pechowo trafiła, bo właśnie trwał remont.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 26.06.2016 12:33

Ural napisał(a):To co nie możliwości objazdu bezpłatnie Autostrady w Słoweni ?????? Czy to bzdura ?

Był objazd w Lenart ze względu na prace drogowe, od 17.06. jest nowa nawierzchnia, wahadło przed Ptujem bez zmian.
W innym wątki jest o tym informacja.
keeey3
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) keeey3 » 26.06.2016 12:34

Witam

Ja jechałam 14 czerwca i droga była zamknięta - ten znak na Zagrzeb i Ptuj był przekreślony (był zakaz skrętu w lewo, pojechaliśmy pod zakaz i później droga była całkowicie zamknięta).

Niestety nie było żadnych znaków objazdu, a troszkę pojeździliśmy po mieście.
Załączniki:
Bez nazwy 1.jpg
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2016 12:39

keeey3 napisał(a):Witam

Ja jechałam 14 czerwca i droga była zamknięta

Bo był czas remontu - a to nie oznacza, że droga jest zamknięta na stałe.
keeey3
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) keeey3 » 26.06.2016 12:42

Witam

Tak, tak już zdążyłam doczytać ale dopiero tutaj na forum.

Na trasie nie było takiej informacji więc nie mogłam tego wiedzieć.

Taka sytuacja może trafić na każdego dlatego nie warto się stresować za 16,50 euro w 2 strony.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 26.06.2016 16:25

jak na załączonym obrazku pod granicą z Cro budowa autostrady. 22 maja tamtędy jechałem. Od zjazdu z austriackiej autostrady po objazd płatnej drogi po staremu,czyli bez zmian.Jednak trwają prace budowlane by dokończyć autostradę do samej granicy . Nie widzę obecnie różnicy w poruszaniu się na terenie budowy co do lat poprzednich gdy jej nie było. Problem będzie gdy ruszy sezon,a w szczególności tranzyt weekendowy. Będzie za ciasno
keeey3
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) keeey3 » 26.06.2016 19:46

Wczoraj wracaliśmy w nocy. Około godziny 1-2 w nocy przejeżdżaliśmy przez Słowenię. Przy granicy jest ponad 7km drogi objazdowej (planowane zakończenie remontu to listopad 2017).

W stronę Polski był sznurek samochodów ale ruch był płynny.

W stronę Chorwacji również sznurek samochodów, ruch płynny ale przy samej granicy był już mały korek.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 26.06.2016 20:21

Jak to? 16'50 za miesięczną winietę w formie rachunku? Bez naklejki? Przecież miesięczna kosztujr 30. 8O
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 26.06.2016 20:24

Nie wiem którędy ja jechałem ;-) ale:
- odjazd M-L-P przejezdny, nowy asfalt aż się prosi o jazdę :-), w jednym miejscu wahadło... jedna zmiana świateł,
- po zjeździe na drogę do granicy faktycznie budowa autostrady ale nie wpływa to na ruch, po prostu jedzie się raz starą droga, raz nowym odcinkiem a jeszcze innym razem drogą tymczasową
- dodam że trasa pokonana ok 3:00 ale nie uważam że za dnia miało by być gorzej niż rok temu.
Pozdrawiam, i wybaczcie za błędy pisze z komórki
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 26.06.2016 20:48

ruwado napisał(a):Jak to? 16'50 za miesięczną winietę w formie rachunku? Bez naklejki? Przecież miesięczna kosztujr 30. 8O

Tak patrzę na zdjęcie i cenę...to nie jest przypadkiem miesięczna na Węgry ??? 8O
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 26.06.2016 21:12

słoma79 napisał(a):
ruwado napisał(a):Jak to? 16'50 za miesięczną winietę w formie rachunku? Bez naklejki? Przecież miesięczna kosztujr 30. 8O

Tak patrzę na zdjęcie i cenę...to nie jest przypadkiem miesięczna na Węgry ??? 8O

Faktycznie :) . Ale jaja :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.06.2016 21:24

No to mieli ludzie szczęście, w dwie strony przez Słowenię na wegierskiej winiecie przejechali :oczko_usmiech: :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.06.2016 21:30

witia napisał(a):
słoma79 napisał(a):

Faktycznie :) . Ale jaja :)

Ta z prawej to na pewno węgierska, waluta HUF wyraźnie to wskazuje.

Ale na tej lewej jest napisane vinjeta??? :?: :?: :?: No i waluta EUR, więc coś kupili....
Rok temu omijałam autost. i nie mam kwitku do porównania co i jak jest napisane.
I nawet nie może to być źle kupiona winietka, bo takiej w cenie nie ma: https://www.tolltickets.com/country/slo ... lang=pl-PL No i winieta jest w formie naklejki....
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Objazd Słowenii 2016 - zamknięta droga w Lenart!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2016 21:33

keeey3 napisał(a):Witam

Właśnie wróciłam z Chorwacji.

W zeszłym roku jechaliśmy z ominięciem płatnej autostrady w Słowenii (jechaliśmy od strony Austrii) - wszytsko było OK.

W tym roku Słoweńcy zamknęli drogę prowadząca na Zagrzeb w miejscowości Lenart. Niestety straciliśmy sporo czasu i nerwów aby wybrnąć z tego miejsca. Wszytskie drogi prowadziły na autostradę a w mieście nie było możliwości zakupu winiety (o 3 rano wszystko było pozamykane.

Finał finałów wjechaliśmy na autostradę bez winiety. Kupiliśmy ją zaraz na pierwszej stacji benzynowej po przejechaniu 2km.

Zapłaciliśmy niecałe 17 euro za miesięczną winietę.

Dostaliśmy ją w formie paragonu - zdjęcie poniżej.

Jak już ktoś zauważył - czy w Słowenii przyklejaliście coś na szybę samochodu. :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 57
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone