Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kojacek
Cromaniak
Re: Policz zanim pojedziesz!

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 10.06.2016 11:10

hadman napisał(a):super dzięki ;) znalazłem nawet lepszy link z przygotowanym do wydruku pdf'em :D i mpaką :P
robimypodroze.pl/wp-content/uploads/2015/07/jak_ominac_autostrade_na_Slowenii.pdf
łapcie wczasowicze ;P może się komuś przyda jak ominąć 45 km wartej krocie autostrady słoweńskiej :P

Jazda w Ptuju do drogi 710 to "turystyka i zwiedzanie centrum miasta". Lepiej na światłach skręcić w lewo i potem na rondach kierować się na Zagrzeb.
paulr
Cromaniak
Re: VIDEO - objazd autostrady SLO - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 10.06.2016 12:46

Turystyka to już przejazd przez Słowenię nie jadąc autostrada :) zeszłego roku skrecilem na ronda. A koleś pojechał prosto. Na wylocie z Ptuj byłem znowu za nim ( stał i czekał na rondzie by wjechać to go wpuscilem) więc w piątkowe popołudnie (wyjechałem ze śląska po 5 rano w piątek) nie ma to znaczenie jak się przejedzie przez Ptuj. :)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 10.06.2016 12:48

Lubię ten wątek...co rok :)
Roboty drogowe były nieuniknione bo tam jest już dość mocno zużyta nawierzchnia. Nieco późno zaczęli ale przed samym szczytem sezonu się wyrobią.
I faktycznie jak ktoś już zauważył, warto z tego objazdu skorzystać choćby dla samego odetchnięcia od żmudnej autostrady.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.06.2016 13:08

kaeres napisał(a):Lubię ten wątek...co rok :)

Konkrety zostały wydzielone :idea: ten został na pogaduchy (skoro jest lubiany) :oczko_usmiech:
Lolek2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lolek2 » 10.06.2016 23:08

Objazd sprawdzony zarówno do jak i z Chorwacji, bardzo przyjemnie no i trochę Euro w kieszeni :twisted:
Tak jak wczoraj jechałem i sobie myślałem to chyba jak zrobią Słoweńcy drogę od zjazdu na Ptuj do granicy
z Chorwatami to trzeba będzie szukać innego objazdu :(
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 11.06.2016 08:57

Ja osobiście jeżdżę innym objazdem ale tak się miło czyta ten wątek, że szkoda by go było zamykać :)

Co kilka dni kilkadziesiąt nowych postów, trzy tysiące opisów jednego ronda, pięćset dokładnych wskazówek drogi praktycznie km po killometrze, filmiki podające nawet relację z trasy przez pół kraju.
Nie to, żebym był uszczypliwy, po prostu wesoło sie czyta :)
Zakładam, że nawet sami Słoweńcy nie znają w detalach tej trasy jak my na tym forum - może udostępnic ten wątek jakiemuś słoweńskiemu portalowi turystyczno-drogowemu, będa mieli dokładną relację z sytuacji na drogach w swoim kraju :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.06.2016 09:08

Przypominam, że konkrety zostały wydzielone.
Ten wątek pozostał do dyskusji.
marcopil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcopil » 14.06.2016 08:52

Witam

Mam pytanie czy jest sens oszczędzać na opłacie autostradą przez Słowenię, przy mojej opcji trasy do Chorwacji. Jadę busem i 60 eryka trochę boli :) Poniżej podaje link do trasy.

https://goo.gl/maps/C6ZtrtqAqas

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2016 09:23

marcopil napisał(a):Witam

Mam pytanie czy jest sens oszczędzać na opłacie autostradą przez Słowenię, przy mojej opcji trasy do Chorwacji. Jadę busem i 60 eryka trochę boli :) Poniżej podaje link do trasy.

Pozdrawiam

Nie ma obowiązku korzystania z autostrad, ale trasa równoległa do autostrady to strata kilku godzin czasu :roll:

Eryk :?: 8) :wink:

Z taką nazwą euro jeszcze się nie spotkałem :D
marcopil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcopil » 14.06.2016 09:44

Lednice napisał(a):
marcopil napisał(a):Witam

Pozdrawiam

Nie ma obowiązku korzystania z autostrad, ale trasa równoległa do autostrady to strata kilku godzin czasu :roll:

Dzięki za info.

Eryk :?: 8) :wink:

Z taką nazwą euro jeszcze się nie spotkałem :D

W Zielonej Górze często spotykam się z taką nazwą euro.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 14.06.2016 11:23

Gdyby to było osobowe za 30€ to bym powiedział, że się nie opłaca oszczędzać.
Natomiast busem to już faktycznie trudny orzech do zgryzienia bo to jednak cena paliwa na całej trasie.
Ile godzin stracisz jadąc lokalnymi drogami ?
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 14.06.2016 15:19

Tyle ze w osobowce za 30e jedzie 2-4 osoby a w busie ile??? Moze sie okazac ze na osobę wyjdzie taniej. A czy oplaca sie oszczedzac... To juz indywidualna sprawa... Mysle ze dla 99.9% ludzi czy kupi czy nie kupi tej winiety sytuacja materialna nic sie nie zmieni. Nie sprawi ze na wakacjach kupia kilka piw mniej czy po wakacjach beda chodzic do pracy pieszo bo braklo na paliwo... Jedyna odpowiedz to czy chce sie pomeczyc jechac przez wsi przez godzinę czy nie. A za oszczedzone eurasy ;) i tak nic sie nie zrobi bo jest ich jednak bardzo mało;-)
jaachu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaachu » 14.06.2016 16:07

My na przykład w Vivaro jedziemy w 5 osób. Bo po co się cisnąć :oczko_usmiech:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 14.06.2016 17:05

Czyli placisz dla wygody wiecej.... Proste z winieta tak samo.. Za wygode sie placi. Szybciej i łatwiej za 30e lub przez wioski ronda itp ale za darmo. Dlatego uwazam ze te "oszczedzone" euro to indywidualna sprawa... W polsce za 46km placimy za jeden przejazd 20zl i wekendy korki na bramkach kolosalne. A ciekawe czy na jakims wegierskim czy innym forum dla jadacych nad nasze morze czy do Krakowa jest jak objechac a4 K-ace krakow ;-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2016 18:10

paulr napisał(a):Czyli placisz dla wygody wiecej.... Proste z winieta tak samo.. Za wygode sie placi. Szybciej i łatwiej za 30e lub przez wioski ronda itp ale za darmo. Dlatego uwazam ze te "oszczedzone" euro to indywidualna sprawa... W polsce za 46km placimy za jeden przejazd 20zl i wekendy korki na bramkach kolosalne. A ciekawe czy na jakims wegierskim czy innym forum dla jadacych nad nasze morze czy do Krakowa jest jak objechac a4 K-ace krakow ;-)

Dokładnie 8) :wink:

Pierwszą i podstawową sprawą w czasie podróży tranzytem jest moim zdaniem szybkie i sprawne dotarcie do celu podróży :!:

Jak chcę zrobić pauzę, to się zatrzymuję na parkingu, piję kawę, jem kanapki, robię siku i
ruszam w drogę :wink:

Co do słoweńskiej winiety, to po prostu nie opłaca się finansowo i czasowo
jej NIE kupić jak się jedzie na Istrię lub Kvarner :!:
Wtedy grzejemy na Lublanę i koszt oraz czas podróży
będą korzystniejszejsze niż objazd M-L-P plus podróż autostradami chorwackimi do Rijeki :!: :!:
Takie są fakty 8)

Co do objazdu M-L-P jadąc do Dalmacji, to niewiele się traci czasowo, a winieta słoweńska jest droga.
Więc to się opłaca :D

Ale TYLKO wtedy 8)

W soboty ja bym się nie pchał na przejście w Macelj i Zagrzeb , bo szkoda czasu i nerwów :roll: :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone