Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: VIDEO - objazd autostrady SLO - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2016 21:19

Odnośnie ronda w Pesnicy nie odpowiem, bo nie jeżdżę tym objazdem od dawna.
Heike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heike » 06.06.2016 21:21

Janusz Bajcer napisał(a):
Heike napisał(a):Witam :-)

Mamy 3 dni do wyjazdu i przeraża mnie to, co widzę na forum ;-)
Zaplanowaliśmy w tym roku jechać objazdem Mureck-Lenart-Ptuj, a tu wchodzę i czytam o jakichś robotach drogowych :-(
Zaglądaliśmy do podanych linków, ale nie bardzo widzimy, czy na tej trasie też są roboty problematyczne do objechania?
Proszę o pomoc, bo będziemy jechać nocą z dziećmi i lepiej od razu zaplanować coś innego niż wpakować się na trasie w jakieś miejsce, które będzie nieprzejezdne i dopiero wtedy kombinować co zrobić...
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam :-)

Jak się obawiasz objazdu - jedź do Chorwacji przez Słowację i Węgry.

Nie boję się objazdu tylko dla swojego spokoju i dla komfortu podróży chcę wszystko dobrze rozplanować.
Na Słowację i Węgry nie chcę się pchać, bo jednak wariant czesko-austriacki jest szybszy.
Czyli w Austrii zjeżdżamy zjazdem 226 na Gersdorf i dalej na Mureck. Jakie kolejne punkty pośrednie najlepiej wbić sobie w nawigację, żeby ominąć autostradę na Słowenii i te roboty drogowe na trasie Lenart-Ptuj?

te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.06.2016 16:25

marwien napisał(a):Niemniej zadam tylko krótkie pytanie odnośnie ronda w Pesnicy. Wiem że mój znajomy jechał tamtędy niedawno i nie miał żadnej przygody z mandatem, może tylko przypadkowo. Czy ktoś wie na pewno i z jakiego źródła, że aktualnie czyli w 2016 roku przejazd przez rondo w Pesnicy z drogi 437 na drogę nr 436 naraża mnie na mandat ? Jedno krótkie pytanie do osoby która może mi kompetentnie odpowiedzieć :) .

znak przy dojeździe do ronda 437ką jest jakby jednoznaczny :) napisz do DARS jak Ci proponują
marwien
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwien » 07.06.2016 18:02

Rzeczywiście! W takim razie jest jeszcze opcje skrętu w prawo na wcześniejszym rondku i przejazd nad autostradą do drogi 436
davnbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) davnbb » 08.06.2016 00:23

Jadę w nocy z 17 na 18.06 trasą Mureck-Lenart-Ptuj. Mam nadzieję, że droga będzie już przejezdna (o ile nie przesuną się dalej z remontem). Po analizie ich mapki wnioskuję, że w Lenart można skręcić w lewo na 449 a następnie 747 objechać przez sv Trojica do węzła z autostradą A5. Czy węzeł jest przejezdny i można na nim ruszyć w stronę PTUJ-a?
marwien
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwien » 08.06.2016 10:01

te kiero napisał(a):
marwien napisał(a):Niemniej zadam tylko krótkie pytanie odnośnie ronda w Pesnicy. Wiem że mój znajomy jechał tamtędy niedawno i nie miał żadnej przygody z mandatem, może tylko przypadkowo. Czy ktoś wie na pewno i z jakiego źródła, że aktualnie czyli w 2016 roku przejazd przez rondo w Pesnicy z drogi 437 na drogę nr 436 naraża mnie na mandat ? Jedno krótkie pytanie do osoby która może mi kompetentnie odpowiedzieć :) .

znak przy dojeździe do ronda 437ką jest jakby jednoznaczny :) napisz do DARS jak Ci proponują

Zapytałem Dars odnośnie przejazdu od granicy austriackiej do chorwacji jadąc drogą 437 do drogo 436 przez rondo Pesnica.

Torej, če se uporabniki pripeljejo po necestninski cesti (437) preko rondoja na necestninsko cesto (449, 436), jih naši nadzorniki ne bodo ustavili.

Tak więc sprawa jest moim zdaniem jednoznaczna. Jeśli by zatrzymali kogoś na rondzie to trzeba mówić że się jedzie z drogi 437 na 437 poprzez drogę 449. Znak przed rondem informuje nas tylko o możliwości wjechania z ronda na drogę na której musimy mieć winietę. Koniec
landzik23
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) landzik23 » 08.06.2016 20:55

Ja również będę jechał w nocy z 17/18.06 trasą Mureck-Lenart-Ptuj.
Oby bez przygód. :D
shd
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) shd » 08.06.2016 22:19

Kilka dni temu przebylem trase MLP zgodnie z zebranymi informacjami z forum i faktycznie w Lenarcie na wyjezdzie sa roboty drogowe, ale to zaden problem. Jedziecie zgodnie z opisem z forum i w momencie kiedy traficie na blokade, z boku bedzie znaczek OBVOZ PTUJ i juz sobie jedziecie zgodnie z nim az do momentu, kiedy od nowa traficie na trase i juz dalej znow zgodnie z opisem. Wystaczy sobie kartke a4 wydrukowac przejazd banalnie prosty. Ja jechalem tak, ze w nawi mialem ustawione mureck, potem lenart i na koncu ptuj, a moja dziewczyna kontrolowala czy zgadza sie z opisem. Ogolem bulka z maslem :)
Heike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heike » 09.06.2016 10:53

Witam :-)

Gdzieś zgubiłem wątek na forum. Czy ktoś może mi podesłać, jak objechać autostradę w Słowenii, ale jadąc z Chorwacji do Austrii?
Będę bardzo wdzięczny.

piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.06.2016 11:03

Gdzieś zgubiłem wątek na forum. Czy ktoś może mi podesłać, jak objechać autostradę w Słowenii, ale jadąc z Chorwacji do Austrii?
Będę bardzo wdzięczny.

Tak samo jak piszą tu co kawałek tylko w drugą stronę

objazd-autostrady-slo-w-roku-2016-aktualny-i-bezplatny-t48641.html

Tego nie można zgubić, większą sztuką jest nie trafić na to :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.06.2016 11:04

Będę bardzo wdzięczny.

Drogą powrotną z objazdem :idea:

Opisana jest tutaj >>> video-objazd-autostrady-slo-konkrety-t50069.html#p1395510
Bartek L.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 09.06.2016 14:15

kuchtal napisał(a):Ja tam zawsze jadę objazdem, a jechałem już 3 razy. W pierwszą stronę to pokonujemy tą trasę o świcie. Na powrocie zawsze jemy w restauracji bodajże Bavaria w Trnovska Vas. Jak zawsze byliśmy to był na obiad szwecki stół - cena super ok 12 euro z wazą zupy. Nawet jakby była autostrada za darmo to i tak bym jechał przez Lenart. Po takim obiedzie to pełny do Polski jeszcze wjeżdżałem :-). No i jeszcze jedno przez te około 60 km mam okazję odpocząć od autostrady :-)

To to ? http://www.gostiscesivacaplja.com/#!contact/c24vq
Bartek L.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 09.06.2016 14:25

marwien napisał(a):
te kiero napisał(a):

Zapytałem Dars odnośnie przejazdu od granicy austriackiej do chorwacji jadąc drogą 437 do drogo 436 przez rondo Pesnica.

Torej, če se uporabniki pripeljejo po necestninski cesti (437) preko rondoja na necestninsko cesto (449, 436), jih naši nadzorniki ne bodo ustavili.

Tak więc sprawa jest moim zdaniem jednoznaczna. Jeśli by zatrzymali kogoś na rondzie to trzeba mówić że się jedzie z drogi 437 na 437 poprzez drogę 449. Znak przed rondem informuje nas tylko o możliwości wjechania z ronda na drogę na której musimy mieć winietę. Koniec

Wd. mnie przez rondo Pesnica jest zdecydowanie latwiej, skoro przejechac mozna. A potem do Lenarta droga 449.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Policz zanim pojedziesz!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.06.2016 08:35

hadman napisał(a):
Akc3nt napisał(a):Na szczęście łatwo ominąć ten kawałek płatnej drogi przez Słowenię

Mógłbyś napisać jak to fajnie ominąć :D ? bo w sumie to 260 zł wychodzi za przejazd krótkiej słowenii

Wszytko jest opisane i sfilmowane >>> video-objazd-autostrady-slo-konkrety-t50069.html
hadman
Plażowicz
Re: Policz zanim pojedziesz!

Nieprzeczytany postnapisał(a) hadman » 10.06.2016 10:52

super dzięki ;) znalazłem nawet lepszy link z przygotowanym do wydruku pdf'em :D i mpaką :P
robimypodroze.pl/wp-content/uploads/2015/07/jak_ominac_autostrade_na_Slowenii.pdf
łapcie wczasowicze ;P może się komuś przyda jak ominąć 45 km wartej krocie autostrady słoweńskiej :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone