Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Slavko1974
Cromaniak
Re: VIDEO - objazd autostrady SLO - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 06.06.2016 11:37

Janusz Bajcer napisał(a):Na poprzednie stronie była mapka z robotami drogowymi w Słowenii.
Wklejam jeszcze raz.
https://www.amzs.si/na-poti/stanje-na-slovenskih-cestah
Po kliknięciu na znak robót drogowych są informacje o prowadzonych pracach.

Janusz, obejrzałem sobie tą mapkę już wcześniej jak podawałeś. Sęk w tym, że na niej znak zakaz wjazdu widać w miejscowości Radehova, więc zasugerowałem się tym, że dalej się nie pojedzie. A agatka9082 pokazała a swojej mapce, że dojechała do węzła sv. Trojica i tam dopiero odbiła w prawo.
Dobra informacja to tak, że ten remont ma się zakończyć 16.06.
Paulr - Janusz mnie już uprzedził, ta Twoja trasa tez jest w remoncie
corsarz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) corsarz » 06.06.2016 11:48

agatka9082 napisał(a):Zamknięta jak pisałam wyżej ja objazdu nie widziałam ze wyznaczony :) będę wracać w poniedziałek za tydzień dam znać :)

Droga jest zamknięta do 16.06.2016
https://www.amzs.si/na-poti/stanje-na-slovenskih-cestah
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2016 11:50

Po powiększeniu mapy i wykorzystaniu "ludzika" można zobaczyć jak ominąć roboty drogowe.
Wg mnie nie jest tragicznie w dzień, gorzej w nocy.
Na szczęście ja tym objazdem nie muszę jeździć. :wink:
MrOwA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MrOwA » 06.06.2016 13:31

Mam jeszcze pytanko. Ten odcinek drogi PTUJ- granica z CRO (E59 lub 9)jest bezpłatny? Bo wg mapki DARS jest zaznaczony na zielono czyli płatny :(
Chyba, ze coś źle wyczytałem tą trasę, ale wydaje mi się że za PTUJ po przejechaniu mostu wkońcu wskakujemy na E59.
Wybaczcie pytania, ale pierwszy raz samochodem będę jechał do CRO :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2016 13:35

MrOwA napisał(a):Mam jeszcze pytanko. Ten odcinek drogi PTUJ- granica z CRO (E59 lub 9)jest bezpłatny? Bo wg mapki DARS jest zaznaczony na zielono czyli płatny :(
Chyba, ze coś źle wyczytałem tą trasę, ale wydaje mi się że za PTUJ po przejechaniu mostu wkońcu wskakujemy na E59.
Wybaczcie pytania, ale pierwszy raz samochodem będę jechał do CRO :)

Ten odcinek na 100 % jest bezpłatny :idea: jak cały objazd :idea: :idea:

Jest nawet ogłoszenie >>> objazd-autostrady-slo-w-roku-2016-aktualny-i-bezplatny-t48641.html
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 06.06.2016 14:08

Wcale nie, objazd jest płatny! A po nr konta proszę do mnie na PW wraz z podaniem marki pojazdu, wtedy zostanie naliczona odpowiednia opłata!
:D
marwien
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwien » 06.06.2016 17:41

Jak to jest z tym przejazdem przez Słowenię bez winiety. Moja Automapa pokazuje prostą drogą.
Jadąc autostradą w Austrii zjeżdżamy ostatnim zjazdem przed przejściem granicznym Spielfeld- Sentilj drogą 437 dojeżdzamy do dużego ronda Pesnica. Automapa pokazuje że można przejechać to rondo bez winiety kierując się najpierw czwartym zjazdem na drogę 449 a zaraz potem w prawo na drogę 436 , przejezdzamy przez Maribor. Nastepnie na Ptujską Ceste (1) drogą 454, drogą 710 wjeżdzamy na drogę E59 w Lencova Vas i do granicy Gornji Macelj. Czy tak jadąc możemy nie mieć winiety słoweńskiej ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2016 17:45

marwien napisał(a):Jak to jest z tym przejazdem przez Słowenię bez winiety. Moja Automapa pokazuje prostą drogą.
Jadąc autostradą w Austrii zjeżdżamy ostatnim zjazdem przed przejściem granicznym Spielfeld- Sentilj drogą 437 dojeżdzamy do dużego ronda Pesnica. Automapa pokazuje że można przejechać to rondo bez winiety kierując się najpierw czwartym zjazdem na drogę 449 a zaraz potem w prawo na drogę 436 , przejezdzamy przez Maribor. Nastepnie na Ptujską Ceste (1) drogą 454, drogą 710 wjeżdzamy na drogę E59 w Lencova Vas i do granicy Gornji Macelj. Czy tak jadąc możemy nie mieć winiety słoweńskiej ?

Wszytko jest TUTAJ
Tylko trzeba mieć chęć przeczytać i obejrzeć :idea:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.06.2016 18:02

Czy wam się wszystkim tak chce kombinować:?: Pierdylion razy było opisane jak jechać i dlaczego tak. Zrobiliśmy opisy wkleili filmiki. Możesz jechać na Maribor, tylko po co jak jest inna sprawdzona trasa. Na rondzie Pesnica kiedyś była wymagana winieta, może nie jestale nie chce mi się sprawdzać. Poza tym Maribor to spore miasto i mmożliwość korków na bocznych drogach o wiele wieksza niż na objezdzie M-L-P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2016 18:14

Ja mam podobne odczucia :roll:

Wszystko jest podane na tacy, tylko skorzystać 8)

Gdyby tzw. zwykły turysta miał tak kombinować wymyślając nowe warianty i nie spać po nocach,
a potem się totalnie stresować w czasie podróży, czy dobrze jedzie po wymyślonym przez siebie szlaku,
to by w końcu wpadł w depresję :roll: :wink:

Podejrzewam, że po lekturze tego wątku ilość kupujących winietkę lawinowo wzrośnie :wink: :D
kuchtal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 06.06.2016 19:03

Ja tam zawsze jadę objazdem, a jechałem już 3 razy. W pierwszą stronę to pokonujemy tą trasę o świcie. Na powrocie zawsze jemy w restauracji bodajże Bavaria w Trnovska Vas. Jak zawsze byliśmy to był na obiad szwecki stół - cena super ok 12 euro z wazą zupy. Nawet jakby była autostrada za darmo to i tak bym jechał przez Lenart. Po takim obiedzie to pełny do Polski jeszcze wjeżdżałem :-). No i jeszcze jedno przez te około 60 km mam okazję odpocząć od autostrady :-)
Heike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heike » 06.06.2016 20:22

Witam :-)

Mamy 3 dni do wyjazdu i przeraża mnie to, co widzę na forum ;-)
Zaplanowaliśmy w tym roku jechać objazdem Mureck-Lenart-Ptuj, a tu wchodzę i czytam o jakichś robotach drogowych :-(
Zaglądaliśmy do podanych linków, ale nie bardzo widzimy, czy na tej trasie też są roboty problematyczne do objechania?
Proszę o pomoc, bo będziemy jechać nocą z dziećmi i lepiej od razu zaplanować coś innego niż wpakować się na trasie w jakieś miejsce, które będzie nieprzejezdne i dopiero wtedy kombinować co zrobić...
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam :-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2016 20:55

Heike napisał(a):Witam :-)

Mamy 3 dni do wyjazdu i przeraża mnie to, co widzę na forum ;-)
Zaplanowaliśmy w tym roku jechać objazdem Mureck-Lenart-Ptuj, a tu wchodzę i czytam o jakichś robotach drogowych :-(
Zaglądaliśmy do podanych linków, ale nie bardzo widzimy, czy na tej trasie też są roboty problematyczne do objechania?
Proszę o pomoc, bo będziemy jechać nocą z dziećmi i lepiej od razu zaplanować coś innego niż wpakować się na trasie w jakieś miejsce, które będzie nieprzejezdne i dopiero wtedy kombinować co zrobić...
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam :-)

Jak się obawiasz objazdu - jedź do Chorwacji przez Słowację i Węgry.
marwien
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwien » 06.06.2016 20:58

Panie Januszu oraz kolego dids76. Nie ma się co denerwować. Czytałem wątek, objazd Mureck-Lenart-Ptuj, wiem że można tamtędy jechać, droga jest opisana aż nazbyt szczegółowo. Niemniej zadam tylko krótkie pytanie odnośnie ronda w Pesnicy. Wiem że mój znajomy jechał tamtędy niedawno i nie miał żadnej przygody z mandatem, może tylko przypadkowo. Czy ktoś wie na pewno i z jakiego źródła, że aktualnie czyli w 2016 roku przejazd przez rondo w Pesnicy z drogi 437 na drogę nr 436 naraża mnie na mandat ? Jedno krótkie pytanie do osoby która może mi kompetentnie odpowiedzieć :) .
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.06.2016 21:18

marwien napisał(a): Czy ktoś wie na pewno i z jakiego źródła, że aktualnie czyli w 2016 roku przejazd przez rondo w Pesnicy z drogi 437 na drogę nr 436 naraża mnie na mandat ? Jedno krótkie pytanie do osoby która może mi kompetentnie odpowiedzieć :) .

Można też napisać do DARS. Wkleić mapkę i zapytać. Odpowiadają bardzo szybko. :arrow: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone