napisał(a) szakal36 » 22.06.2024 23:01
tshkoa napisał(a):Witam szanownych kolegów, od razu proszę o wyrozumiałość, jest to mój pierwszy post tutaj. Od razu nadmienię że przeczytałem prawie cały(!) wątek tutaj dotyczący sławnego ronda w Pesnicy i drogi H2 od ów ronda do kontynuacji w drogę 430. Nie jechałem tamtędy od 2021 i się ucieszyłem jak przeczytałem tutaj że od 2022 roku nie trzeba kombinować z rondem (wcześniej zjazd). Tylko że ostatnia informacja o tym odcinku drogi jest z 2023 roku, więc chciałem potwierdzić tutaj co nieco. Niestety Google dalej pokazuje aby te rondo ominąć (ale już dalej "poprawnie" pokazuje że można kontynuować H2). Mapy.cz pokazują natomiast że nie ma żadnych przeszkód (po zaznaczeniu omijania opłat) na tym odcinku. Więc tak jakby wszystko jest OK, jak pisali przedmówcy... ale mam jedno ale, otóż na najnowszych zdjęciach z Google Street View z 2024 widać znak z winietą przy zjeździe z ronda w drogę H2. Niestety jako zielonka nie mogę wrzucić zdjęcia. Tutaj współrzędne znaku: 46.5955717,15.6701606
Oczywiście także sprawdziłem na stronie DARS, i także tam chyba widać że jest "czysto".
Skąd więc ten znak? Może jednak w 2024 coś się jednak pozmieniało? Jechał może ktoś ostatnio tą drogą? Oczywiście chodzi mi o ominięcie winiety typu 2A. Może jestem za bardzo przewrażliwiony ale czytałem tutaj już o wybrykach Słoweńców w związku z mandatami na tym rondzie, Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
Edit: znak który pojawia się przy "googlowym objeździe" wskazuje już jakoby H2 od tego miejsca była płatna dla 2B (współrzędne znakuL 46.5929556,15.6666245)... zgłupieć można... Może to pułapka zastawiona dla kierowców w 2024roku(cwaniaki z ronda przenieśli się paresetmetrów dalej)?
Edit2: przepraszam za zamieszanie, znak przy zjeździe z ronda wskazuje na winiety tylko dla 2B, a nie dla 2A, tam Google Street View ma zdjęcia z 2024 i z 2018. Zobaczyłem zdjęcie z 2024 i chciałem przybliżyć na winietę i nie zauważyłem że przeskoczyło mi na stare zdjęcie z 2018. Tak więc chyba jednak nie ma się czym przejmować tylko jechać i wypocząć. Szerokiej drogi dla wszystkich!
Sorry. Mam pytanie, szczególnie po tej odpowiedzi
Jadę Renautl Trafic. A więc winieta 2B.
Czy ten objazd dla takich pojazdów jest również darmowy?
Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie, ale pierwszy raz zamierzam jecha tą drogą. 64 euro to "trochę" dużo.
Pozdrawiam.