Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 03.06.2024 18:22

tcypcer napisał(a):Cześć,
czy ktoś jechał niedawno od Rédics, Węgry przez Słowenię Dolga Vas i Lendavę do Mursko Središće, Chorwacja w celu ominięcia tych 5km Słoweńskiej autostrady?

Podobno na rondzie zaraz za granicą za granicą Węgiersko/Słoweńską nie można skręcić na Dolga Vas z uwagi na remont ulicy "Glavna".

Informacja sprzed miesiąca od Słoweńskiego zarządu dróg.

W czwartek przed południem normalnie tamtędy przejechałem aż do centrum Lendavy, więc jeśli sprzed miesiąca, to chyba już po remoncie...
tshkoa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tshkoa » 12.06.2024 17:26

Witam szanownych kolegów, od razu proszę o wyrozumiałość, jest to mój pierwszy post tutaj. Od razu nadmienię że przeczytałem prawie cały(!) wątek tutaj dotyczący sławnego ronda w Pesnicy i drogi H2 od ów ronda do kontynuacji w drogę 430. Nie jechałem tamtędy od 2021 i się ucieszyłem jak przeczytałem tutaj że od 2022 roku nie trzeba kombinować z rondem (wcześniej zjazd). Tylko że ostatnia informacja o tym odcinku drogi jest z 2023 roku, więc chciałem potwierdzić tutaj co nieco. Niestety Google dalej pokazuje aby te rondo ominąć (ale już dalej "poprawnie" pokazuje że można kontynuować H2). Mapy.cz pokazują natomiast że nie ma żadnych przeszkód (po zaznaczeniu omijania opłat) na tym odcinku. Więc tak jakby wszystko jest OK, jak pisali przedmówcy... ale mam jedno ale, otóż na najnowszych zdjęciach z Google Street View z 2024 widać znak z winietą przy zjeździe z ronda w drogę H2. Niestety jako zielonka nie mogę wrzucić zdjęcia. Tutaj współrzędne znaku: 46.5955717,15.6701606
Oczywiście także sprawdziłem na stronie DARS, i także tam chyba widać że jest "czysto".
Skąd więc ten znak? Może jednak w 2024 coś się jednak pozmieniało? Jechał może ktoś ostatnio tą drogą? Oczywiście chodzi mi o ominięcie winiety typu 2A. Może jestem za bardzo przewrażliwiony ale czytałem tutaj już o wybrykach Słoweńców w związku z mandatami na tym rondzie, Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

Edit: znak który pojawia się przy "googlowym objeździe" wskazuje już jakoby H2 od tego miejsca była płatna dla 2B (współrzędne znakuL 46.5929556,15.6666245)... zgłupieć można... Może to pułapka zastawiona dla kierowców w 2024roku(cwaniaki z ronda przenieśli się paresetmetrów dalej)?

Edit2: przepraszam za zamieszanie, znak przy zjeździe z ronda wskazuje na winiety tylko dla 2B, a nie dla 2A, tam Google Street View ma zdjęcia z 2024 i z 2018. Zobaczyłem zdjęcie z 2024 i chciałem przybliżyć na winietę i nie zauważyłem że przeskoczyło mi na stare zdjęcie z 2018. Tak więc chyba jednak nie ma się czym przejmować tylko jechać i wypocząć. Szerokiej drogi dla wszystkich!
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.06.2024 19:51

Fajnie, że jako nowicjusz czytasz, szukasz info.
Ja bym jeszcze oprócz Twoich wniosków nt zdjęć posiłkował się tą informacją:
https://evinjeta.dars.si/pl/rodzaje-e-winiet

E-winieta jest obowiązkowa w przypadku korzystania z którejkolwiek z autostrad lub dróg ekspresowych zarządzanych przez DARS. Wyjątek stanowią następujące odcinki::
(...)
Na drodze ekspresowej w okolicy Mariboru (H2) – między Pesnicą i Teznem. Ze względu na przekształcenie drogi w drogę regionalną, droga ta jest zwolniona opłat.
krzysztof12100
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztof12100 » 13.06.2024 12:33

dids76 napisał(a):GM od kilku lat nie prowadzi prze Cvetlin i tak naprawdę chyba nikt nie wie dlaczego 8)
Trasa którą wkleiłeś jest ok, za dwa tygodnie też tak pojadę, tylko ja w Austrii z A2 zjeżdżam już w Ilz i potem drogą B66 kieruję się w stronę Słowenii.

Czekam na Twoją relację z trasy ;)
W którym miejscu planujesz przekroczyć granicę do Chorwacji?
Cvetlin nie ma na liście przejść granicznych, a najbliższe to Zavrč. Chyba, że można jakoś przejechać w Gruskovje bez konieczności wjeżdżania na drogi, gdzie obowiązuje winieta.

Chciałem zamieścić link do przejść granicznych, ale nie mam jeszcze uprawnień.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.06.2024 12:35

krzysztof12100 napisał(a):
dids76 napisał(a):GM od kilku lat nie prowadzi prze Cvetlin i tak naprawdę chyba nikt nie wie dlaczego 8)
Trasa którą wkleiłeś jest ok, za dwa tygodnie też tak pojadę, tylko ja w Austrii z A2 zjeżdżam już w Ilz i potem drogą B66 kieruję się w stronę Słowenii.

Cvetlin nie ma na liście przejść granicznych, a najbliższe to Zavrč. Chyba, że można jakoś przejechać w Gruskovje bez konieczności wjeżdżania na drogi, gdzie obowiązuje winieta.

Jadę jutro i zobaczę jeszcze którędy pojadę. Mam nocleg w Krapinie i jak się nie będzie dało przez Cvetlin to pojadę na Rogatec.
emerel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emerel » 13.06.2024 17:44

Parę dni temu wracaliśmy przez Cvetlin, nawet nikogo nie było na przejściu.
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 13.06.2024 20:19

krzysztof12100 napisał(a):

Dojeżdżając do Gruskovje zahacza się o jakieś płatne odcinki?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.06.2024 16:18

Dzisiaj przejechałem przez Cvetlin. Na przejściu nikogo, nie ma też żadnych znaków czy informacji że przejscie zamknięte. Mijałem też po drodze auta na rejestracjach czeskich i austriackich.
ma_ko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma_ko » 16.06.2024 13:05

To teraz ja się zapytam. Czy wracając do Polski z Chorwacji jest jakieś sensowne rozwiązanie na przejechanie Słowenii bez winiety? Będziemy jechać mniej więcej Zagrzeb - Ptuj - Maribor - Graz.

W tamtą stronę nie braliśmy winiety bo nie trzeba było no ale jak teraz się nie da no to najwyżej weźmiemy... Szkoda ze nie ma jedno dniowych
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.06.2024 13:41

ma_ko napisał(a):To teraz ja się zapytam. Czy wracając do Polski z Chorwacji jest jakieś sensowne rozwiązanie na przejechanie Słowenii bez winiety? Będziemy jechać mniej więcej Zagrzeb - Ptuj - Maribor - Graz.

W tamtą stronę nie braliśmy winiety bo nie trzeba było no ale jak teraz się nie da no to najwyżej weźmiemy... Szkoda ze nie ma jedno dniowych

Jedź tak jak ja jechałem tylko w przeciwnym kierunku 8) Czyli Cvetlin - Ptuj - Lenart - Mureck
krzysztof12100
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztof12100 » 16.06.2024 19:24

Podpowiedzcie jak to jest jadąc przez Czechy, Austrię i objazdem w Słowenii gdzie są ewentualne odcinkowe pomiary prędkości jakieś radary, a gdzie można podgonić 8)
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 16.06.2024 20:17

krzysztof12100 napisał(a):Podpowiedzcie jak to jest jadąc przez Czechy, Austrię i objazdem w Słowenii gdzie są ewentualne odcinkowe pomiary prędkości jakieś radary, a gdzie można podgonić 8)

Może to banał - ale jedź zgodnie ze znakami (szczególnie w Austrii).
emerel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emerel » 16.06.2024 20:18

ma_ko napisał(a):Czy wracając do Polski z Chorwacji jest jakieś sensowne rozwiązanie na przejechanie Słowenii bez winiety? Będziemy jechać mniej więcej Zagrzeb - Ptuj - Maribor - Graz.

Od kiedy rondo Pesnica można przejechać bez stresu, jadę od Cvetlina: Ptuj, Starse, Maribor H2 i w Spielfeld wjeżdżam na autostradę. 10-15 minut i 10 km mniej.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 17.06.2024 08:37

A czy ta trasa są ok czy raczej wybić sobie je zgłowy. ? Tym razem będę wracać przez dzień i szukam odmiany od autostrady

https://maps.app.goo.gl/DYCUtSZ5UgiN93wx9

https://maps.app.goo.gl/V5bV6XiyifL6omqn9
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 20.06.2024 12:48

tshkoa napisał(a):Edit2: przepraszam za zamieszanie, znak przy zjeździe z ronda wskazuje na winiety tylko dla 2B, a nie dla 2A, tam Google Street View ma zdjęcia z 2024 i z 2018. Zobaczyłem zdjęcie z 2024 i chciałem przybliżyć na winietę i nie zauważyłem że przeskoczyło mi na stare zdjęcie z 2018. Tak więc chyba jednak nie ma się czym przejmować tylko jechać i wypocząć. Szerokiej drogi dla wszystkich!

Hej,
sam do tego doszedłeś i masz rację - H2 od Pesnicy do Mariboru jest bezpłatna - nie trzeba mieć winiety. Jednak zawczasu lepiej sprawdzić, czy nie korkuje się w samym Mariborze. Bo wtedy lepiej pojechać po staremu, równoległą do H2 Šentijlską Cestą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 404
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone