Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 31.05.2024 07:01

Cześć, jak teraz jest z przejściem w Cvetlin? Google omijają, na stronie policji słoweńskiej nie ma tego przejścia w spisie przejść granicznych i nie chciałbym narazić się na nieprzyjemności. Google prowadzi przez Gruskovec, w spisie też jest ale przyzwyczajenie do Cvetlin bierze górę :)
krzysztof12100
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztof12100 » 31.05.2024 13:46

Cześć wszystkim,
21 czerwca startuję do Chorwacji - Trogir

Chciałem prosić, aby ktoś z doświadczeniem sprawdził czy dobrze zaplanowałem objazd przez Słowenię.

Wjeżdżam z Austrii przez Mureck. Dalej drogą nr 433 do Lenart, następnie przecinam A5 i drogą nr 229 przez miejscowości takie jak Trnovska vas - Janeźovci - Ptuj.

Tutaj pojawiają się pierwsze wątpliwości bo Google pokazuje inaczej niż Targeo.

Czy przejazd w Ptuj przez mosty tak jak prowadzi trasa na screenie będzie okej? (mam na myśli omijanie płatnych odcinków)
Google w ogóle nie prowadzi przez Ptuj, ale nie podoba mi się to, ponieważ nie mogę nakierować, żeby poprowadziło do przejścia w Cvetlin, a kojarzę z forum, że to najlepsza opcja.

Mile widziane wszelkie porady jak usprawnić ten objazd, pozdrawiam :)
Załączniki:
1.png
2.png
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.05.2024 14:03

GM od kilku lat nie prowadzi prze Cvetlin i tak naprawdę chyba nikt nie wie dlaczego 8)
Trasa którą wkleiłeś jest ok, za dwa tygodnie też tak pojadę, tylko ja w Austrii z A2 zjeżdżam już w Ilz i potem drogą B66 kieruję się w stronę Słowenii.
krzysztof12100
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztof12100 » 31.05.2024 15:53

Też planuje tak zjechać w Austrii, żeby nie jchać przez Graz.
tcypcer
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tcypcer » 03.06.2024 08:41

Cześć,
czy ktoś jechał niedawno od Rédics, Węgry przez Słowenię Dolga Vas i Lendavę do Mursko Središće, Chorwacja w celu ominięcia tych 5km Słoweńskiej autostrady?

Podobno na rondzie zaraz za granicą za granicą Węgiersko/Słoweńską nie można skręcić na Dolga Vas z uwagi na remont ulicy "Glavna".

Informacja sprzed miesiąca od Słoweńskiego zarządu dróg.
Załączniki:
1111.jpg
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.06.2024 08:56

Wg natężenia ruchu na GM nic na to nie wskazuje. Może ktoś jechał ostatnio to niech się odezwie. A skąd ta informacja od zarządu dróg?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.06.2024 09:32

Według promet.si zablokowany jest zjazd i wjazd pomiędzy A5 i H7 https://promet.si/en
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 03.06.2024 10:07

figusek napisał(a):Cześć, jak teraz jest z przejściem w Cvetlin? Google omijają, na stronie policji słoweńskiej nie ma tego przejścia w spisie przejść granicznych i nie chciałbym narazić się na nieprzyjemności. Google prowadzi przez Gruskovec, w spisie też jest ale przyzwyczajenie do Cvetlin bierze górę :)

Ekspertem nie jestem, ale od 2023 roku Chorawci są w Schengen czyli pojęcie granica nie istnieje możesz teraz nawet tymi lokalnymi drogami za które można było kilka lat temu dostać mandat.

dids76 napisał(a):GM od kilku lat nie prowadzi prze Cvetlin i tak naprawdę chyba nikt nie wie dlaczego

Google po prostu wyłączył możliwość przejazdu przez granicę. Legenda mówi ze chodzi o kasę za autostrady, mieszkańcy także nie byli zadowoleni, gdy główna droga stała się płatną autostradą i nagle pojawili się turyści, a jak był większy problem na autostradzie to korkowało sie to przejście, sam status tego przejścia graniczego czyli EU/CHF Only dołożył swoją cegiełkę.

Wystarczy wskazac punkt docelowy/poredni granice SL/CRO, zaryzykować i przejechać granice bez nawigacji, może się człowiek nie zgubi na tych 100 metrach.
Ostatnio edytowano 03.06.2024 11:01 przez BartNS, łącznie edytowano 2 razy
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.06.2024 10:28

BartNS napisał(a):Google po prostu wyłączył możliwość przejazdu przez granicę. Legenda mówi ze chodzi o kasę za autostrady, mieszkańcy także nie byli zadowoleni, gdy główna droga stała się płatną autostradą i nagle pojawili się turyści, a jak był większy problem na autostradzie to korkowało sie to przejście, sam status tego przejścia graniczego czyli EU/CHF Only dołożył swoją cegiełkę.

Wystarczy wskazac punkt docelowy/poredni granice SL/CRO, zaryzykować i przejechać granice bez nawigacji, może się człowiek nie zgubi na tych 100 metrach.

Dla mnie nie jest to jakimś większym problemem, tym bardziej że przeważnie jeżdżę na WAZE a ona prowadzi przez Cvetlin bez problemy 8)
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 03.06.2024 10:39

Na stronie policji słoweńskiej przejście w cvetlin jest wyłączone, na polskim gov jest, że przekraczanie poza wyznaczonymi przejściami grozi mandatem 800e. Sam zawsze leciałem na Cvetlin, w tym roku chyba przez Gruskovec pojadę chyba, że potwierdzi się bezproblemowy przejazd przez Cvetlin.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.06.2024 10:54

figusek napisał(a):Na stronie policji słoweńskiej przejście w cvetlin jest wyłączone, na polskim gov jest, że przekraczanie poza wyznaczonymi przejściami grozi mandatem 800e. Sam zawsze leciałem na Cvetlin, w tym roku chyba przez Gruskovec pojadę chyba, że potwierdzi się bezproblemowy przejazd przez Cvetlin.

Stalni granični prijelaz za pogranični promet Cvetlin

Cvetlin – prijelaz državne granice moguć je svakog dana 24 sata s valjanom putnom ispravom ili osobnom iskaznicom državljanima Republike Hrvatske, Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije, kao i s pograničnom propusnicom ako se putuje u slovensko pogranično područje.

„Od 30.04.2015. godine na graničnom prijelazu Cvetlin – Zgornji Leskovec na području Republike Slovenije vrši se zajednička granična kontrola sa policijskim službenicima Republike Slovenije, tzv. „ONE STOP CONTROL“.
Telefon: 042/372 352
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 03.06.2024 11:09

figusek napisał(a):Na stronie policji słoweńskiej przejście w cvetlin jest wyłączone, na polskim gov jest, że przekraczanie poza wyznaczonymi przejściami grozi mandatem 800e. Sam zawsze leciałem na Cvetlin, w tym roku chyba przez Gruskovec pojadę chyba, że potwierdzi się bezproblemowy przejazd przez Cvetlin.

Znowu kontole graniczne przywrócili. Cvetlin faktycznie może być zamknięty. Austriacy także przywrocili kontrole.

Slovenia 22/06/2024 - 21/12/2024
Border with Croatia:
Passengers and cargo transport: Sečovlje (Sicciole) – checkpoint, Dragonja
(Dragogna), Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje,
Zavrč, Petišovci.
International road traffic (passengers and cargo transport, persons enjoying the right to
free movement under the EU law): Podgorje, Babno polje, Vinica, Slovenska vas,
Rigonce, Orešje, Bistrica ob Sotli, Imeno, Rogatec, Ormož, Središče ob Dravi, Gibina.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 03.06.2024 11:39

Jeździłem tym przejściem jeszcze kiedy były kontrole na granicach, wtedy google też nie pokazywało tego przejścia.
A można było przejechać bez problemu i najczęściej bez korka, najwięcej widziałem 5 aut przede mną.
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 03.06.2024 12:15

yarko2000 napisał(a):

Jeździłem tym przejściem jeszcze kiedy były kontrole na granicach, wtedy google też nie pokazywało tego przejścia.
A można było przejechać bez problemu i najczęściej bez korka, najwięcej widziałem 5 aut przede mną.

Ja również, natomiast informacja o mandatach i brak tego przejścia w spisie oficjalnych przejsc granicznych trochę zastanawia.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 03.06.2024 13:04

figusek napisał(a):Ja również, natomiast informacja o mandatach i brak tego przejścia w spisie oficjalnych przejsc granicznych trochę zastanawia.

Ta informacja o mandatach jest od dawna jeszcze jak Chorwacja nie była w Schengen, mandaty za przekroczenie granicy w niedozwolonym miejscu się zdarzały, ale na pewno nie dotyczyło to przejscia w Cvetlinie, bo tam od zawsze była kontrola. Na forum ktoś pisał ze chodziło głównie o tego typu miejsce 46.312934, 15.992415 których jest kilka w okolicy.

Teraz są w strefie Schengen, ale w związku z obecną sytuacją wprowadzono tymczasową kontrolę na granicy i nie ma to znaczenia jak było kilka lat temu. Nie ma na oficjalnej liście to można podjechać, ale jak nie będzie nikogo w okienku to bym nie ryzykował, bo 800E może zmienić właściciela. Nie zdziwiłbym się, że będzie normalnie czynne tylko nie chcą się tym chwalić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 403
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone