Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 20.07.2023 13:37

ponoć nie, Słoweńcy łapią na bieżąco
nutcase1989
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nutcase1989 » 20.07.2023 15:49

Masz jakieś potwierdzenie na to?
Zagłębiowski
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zagłębiowski » 21.07.2023 07:29

nutcase1989 napisał(a):Wracajac do tematu Dolce Vas a konkretnie do odcinka H7 od ronda (jadac ze strony Wegier, gdzie mamy mozliwość zjechania na drogę lokalną) do pierwszego zjazdu na Dolce Vas - dł. odcinka ok 2 km.

Tutaj chyba chodzi o miejscowość Dolga Vas.
Doszły mnie słuchy, że policja słoweńska różnie interpretuje rondo przed H7 (pierwsze za Petrolem) do zjazdu na krajówkę przez Lendavę. Zresztą na jednej z map Urzędu DARS droga płatna zahacza o to rondo. Czy Ktoś ma wiarygodne info w tym temacie, że rondo można przejechać bez winiety?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.07.2023 08:36

Zagłębiowski napisał(a):
nutcase1989 napisał(a):Wracajac do tematu Dolce Vas a konkretnie do odcinka H7 od ronda (jadac ze strony Wegier, gdzie mamy mozliwość zjechania na drogę lokalną) do pierwszego zjazdu na Dolce Vas - dł. odcinka ok 2 km.

Doszły mnie słuchy, że policja słoweńska różnie interpretuje rondo przed H7 (pierwsze za Petrolem) do zjazdu na krajówkę przez Lendavę. Zresztą na jednej z map Urzędu DARS droga płatna zahacza o to rondo. Czy Ktoś ma wiarygodne info w tym temacie, że rondo można przejechać bez winiety?

Tak, można przez rondo przejechać bez winiety. Od kilku lat tamtędy jeżdżę.
W ubiegłym roku dyskutowaliśmy z DARS na ten temat i wyszło że przez rondo można jeździć bez winiety.
Otrzymałem taka odpowiedź z DARS:
Sehr geehrter Herr N...
Wie in der vorherigen E-Mail erläutert. Wenn Sie die Straße vor Beginn der Schnellstraße H7 verlassen, benötigen Sie keine E-Vignette.
Mit besten Grüßen.
Nejc ZUPANČIČ
Center cestninskega sistema
Klicni center
DARS d.d.
Grič 54, Ljubljana
T: +386 1 518 83 50
F: +386 1 518 83 05
Zagłębiowski
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zagłębiowski » 21.07.2023 20:03

Dziękuję za informację. To bardzo dobra podkładka jakby co. Tylko ciekawe czemu słoweńcy odpowiedzieli po niemiecku. Chyba że w takim języku było zapytanie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.07.2023 20:20

Tak, pytanie zadawałem po niemiecku.
Gut6
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gut6 » 22.07.2023 16:56

To jeszcze pytanie, o którym rondzie mowa? To pierwsze nie pasuje mi do opisu, że ono jest po około 2km i bardziej podpasowuje ten drugi zjazd, który już raczej jest na winietowym odcinku?

Zrzut ekranu 2023-07-22 175429.png

Ja w tym roku też planuję tamtędy pojechać ale zjechać na tym pierwszym rondzie bo widziałem już całe tematy o tym, że tam dalej już trzeba mieć winietę.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.07.2023 17:49

Chodzi o pierwsze rondo, był czas że DARS twierdził że aby je przejechać jest wymaga winieta :roll:
dangru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangru » 22.07.2023 20:03

Nie jest wymagana winieta , jest wymagana za mostem(rondem ) jechałem w piątek .
nutcase1989
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nutcase1989 » 26.07.2023 20:20

dids76 napisał(a):
Zagłębiowski napisał(a):

Tak, można przez rondo przejechać bez winiety. Od kilku lat tamtędy jeżdżę.
W ubiegłym roku dyskutowaliśmy z DARS na ten temat i wyszło że przez rondo można jeździć bez winiety.
Otrzymałem taka odpowiedź z DARS:
Sehr geehrter Herr N...
Wie in der vorherigen E-Mail erläutert. Wenn Sie die Straße vor Beginn der Schnellstraße H7 verlassen, benötigen Sie keine E-Vignette.
Mit besten Grüßen.
Nejc ZUPANČIČ
Center cestninskega sistema
Klicni center
DARS d.d.
Grič 54, Ljubljana
T: +386 1 518 83 50
F: +386 1 518 83 05

Mi chodziło o odcinek H7 od pierwszego ronda do najbliższego zjazdu na miejscowość Dolga Vas. Tak jak już pisałem przegapiłem zjazd na pierwszym rondzie za stacja i wpadłem na H7. Zastanawiam się czy z kamerki ścigają czy wyłącznie patrol musi złapać na gorącym uczynku.
Whitenyga2
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Whitenyga2 » 03.08.2023 09:48

Witam,
będę jechał do cro za tydzień z piątku na sobotę. Będę w Słowenii prawdopodobnie w sobotę koło południa. Podpowiedzcie proszę, czy warto objechać autostradę w związku z remontem tunelu w Mariborze, czy nie cackać się z objazdem, kupować winietę i lecieć autostradą. Z góry dzięki za odpowiedź.
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 03.08.2023 10:04

autostrady nie warto objeżdżać, strata czasu na objeździe Mureck itd to ok. 1 h20-1h 30, wiem od strony praktycznej i google maps też tak wylicza.
Tunel w razie potrzeby można łatwo objechać jadąc przez miasto Maribor - bardzo dobra droga, objazd trwa 7-10 min.
Jeśli chcesz omijać autostrady w Słowenii to już chyba lepiej jechać przez Węgry, będzie odrobinę szybciej niż opcja CZ-AUT-SLO bez winiet
Bombolero
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bombolero » 03.08.2023 10:14

Jak wygląda ten objazd tunelu? Nie ma żadnego problemu jadąc autostradą od strony austriackiej? Czy trzeba coś kombinować?
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 03.08.2023 13:46

trudno powiedzieć, zależy od dnia i pory dnia, najlepiej na bieżąco z google maps. jeśli jest zatwardzenie to przez miasto jak napisałem wyżej
Edra
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edra » 05.08.2023 23:10

Witam. Wyjeżdżamy 8 sierpnia do Chorwacji. Planujemy przejazd płatna trasą przez Słowenie. Jak to teraz wygląda jeśli chodzi o powódź???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 398
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone