Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 22.06.2023 13:59

Winiety można było przecież kupić na granicy. Mój kolega miał dawno temu przypadek, że na granicy nie było, bo brakło i oczywiście jeszcze przed pierwszą stacją zatrzymała go policja. Ale puścili go, bo sprawdzili przez radio, że na granicy brakło winietek. Ta sytuacja miała miejsce jakiś rok, czy dwa po wprowadzeniu winiet przez Słowenię.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 23.06.2023 11:58

rocker napisał(a):
kolega zjechał na zjazd z autostrady z napisy winiety chcąc kupić winietę, na placu na który zjechał nie było nic, nawet budki zamkniętej. Ruszył więc dalej, zjechał z powrotem na autostradę a tam już na zjeździe policja na niego czekała. Potem się dowiedział, że specjalnie tablice ktoś postawił żeby uszczuplić portfele turystów

Na szczęście mamy już rok 2023 i winiety elektroniczne, które można kupić w internecie choćby używając własnego telefonu, więc nie ma wymówek ani złośliwych "przyczajek".
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 23.06.2023 14:20

Oczywiście. I tak jest dużo lepiej. Mnie chodziło i to, że nie zawsze słoweńska policja jest taka zła.
Xp1717
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xp1717 » 23.06.2023 14:22

Marsallah napisał(a):
rocker napisał(a):
kolega zjechał na zjazd z autostrady z napisy winiety chcąc kupić winietę, na placu na który zjechał nie było nic, nawet budki zamkniętej. Ruszył więc dalej, zjechał z powrotem na autostradę a tam już na zjeździe policja na niego czekała. Potem się dowiedział, że specjalnie tablice ktoś postawił żeby uszczuplić portfele turystów

Na szczęście mamy już rok 2023 i winiety elektroniczne, które można kupić w internecie choćby używając własnego telefonu, więc nie ma wymówek ani złośliwych "przyczajek".

To co było najgorsze w podejściu Słoweńców do turystów, to nie samo wprowadzenie winiet (opłaty drogowe to rzecz normalna), ale polowania na ludzi na odcinkach dróg, które nie były autostradą, a było oznaczane jako odcinki płatne.\
Np. słynne rondo w pobliżu Mariboru. Wystarczyło wjechać na rondo (tylko jeden z wyjazdów prowadził na autostradę), żeby zostać zatrzymanym przez policję i ukaranym za brak winiety.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 26.06.2023 07:42

Nie można mieć pretensji do policji, że siedzi w newralgicznym punkcie.
Polska policja też lubi swoje miejscówki gdzie kierowcy popełniają najwięcej wykroczeń, a nie aby pilnować bezpieczeństwa.
Kombinując objazd trzeba się dobrze przygotować albo po prostu nie jechać objazdem.
Xp1717
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xp1717 » 26.06.2023 15:28

kaeres napisał(a):Nie można mieć pretensji do policji, że siedzi w newralgicznym punkcie.
Polska policja też lubi swoje miejscówki gdzie kierowcy popełniają najwięcej wykroczeń, a nie aby pilnować bezpieczeństwa.
Kombinując objazd trzeba się dobrze przygotować albo po prostu nie jechać objazdem.

Nie, nie rozumiem ludzi broniących takich cwaniackich zagrań policji.
"dobrze przygotować albo po prostu nie jechać objazdem" - ręce opadają.
Sami zarządcy autostrady nie wiedzieli, gdzie mają płatne drogi.

"Kombinując objazd"
Jazda alternatywną trasą, to nie "kombinowanie", tylko normalne zachowanie. Nawet aplikacje do nawigacji pokazują kilka alternatywnych tras do wyboru. Prawem konsumenta jest wybór.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 27.06.2023 07:16

Xp1717 napisał(a):Prawem konsumenta jest wybór.

Ale oby był świadomy, a wielu z omijających się mota jak dzieci we mgle.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 29.06.2023 06:53

Jechał już ktoś w tym roku przez Cvetlin? Stoją po krzakach i wlepiają mandaty czy zgodnie z prawem puszczają wszystkich beż karania?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 29.06.2023 19:57

sviva napisał(a):Jechał już ktoś w tym roku przez Cvetlin? Stoją po krzakach i wlepiają mandaty czy zgodnie z prawem puszczają wszystkich beż karania?

Masz na myśli "łapaczy" po stronie słoweńskiej czy chorwackiej dawnego przejścia granicznego w Cvetlinie? Czy masz na myśli rozliczanych kierowców za wykroczenia drogowe? (np. przekroczenie prędkości) :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.06.2023 20:08

sviva napisał(a):Jechał już ktoś w tym roku przez Cvetlin? Stoją po krzakach i wlepiają mandaty czy zgodnie z prawem puszczają wszystkich beż karania?

Będę jechał w sobotę przez Cvetlin, bo rodzinka zatęskniła za pizzą w Pri Miči 8)
coco jumbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) coco jumbo » 29.06.2023 20:27

Wracałam przez cvetlin tydzień temu miałam pisać że pusto ale teraz tak myślę że to chyba tam widziałam jeden patrol. Ale za co niby by mieli wlepiać mandaty?
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 11.07.2023 11:51

Informacja dla tych, co zastanawiają się, czy kupić słoweńską winietę po pożarze tunelu:

Wczoraj wracałem z Chorwacji słoweńską autostradą, wjazd do SLO o 15:12, GM pokazuje +10 minut przed spalonym tunelem, uznajemy, że szkoda czasu na objeżdżanie korka, dojeżdżamy do miejsca zwężenia dwóch pasów do jednego przez 13 minut, wyjazd ze SLO o godzinie 15:52. Czas przejazdu równe 40 minut mimo korka przed tunelem. Wybór należy do Was :D
Rudiok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 18.07.2023 06:32

1. Czy coś się zmieniło jeśli chodzi o przejazd Rijeka-Triest w kwestii opłat? W sensie czy nadal ten odcinek jest bezpłatny po stronie słoweńskiej? Czy są jakieś miejsca, w których szczególnie trzeba uważać?

2. Czy ktoś jechał od strony Porec na Triest przez Vizinada, Motovun, Zonti, Kubed. Na GM pokazuje dość krętą drogę, a ostatnie zdjęcia są z 2011. Nie wiem czy pchać się tam vanem czy odpuścić?
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 18.07.2023 12:03

Rudiok napisał(a):1. Czy coś się zmieniło jeśli chodzi o przejazd Rijeka-Triest w kwestii opłat? W sensie czy nadal ten odcinek jest bezpłatny po stronie słoweńskiej?

2. Czy ktoś jechał od strony Porec na Triest przez Vizinada,

1. Bezpłatny
2. Jeżeli jesteś fanem filmu "Złoto dla zuchwałych" (ang. Kelly's heroes), to warto - Vizinada to miasteczko, gdzie kręcono finałową bitwę o bank ze złotem z udziałem 3 T-34 ucharakteryzowanych na Tygrysy. Do tej pory co jakiś czas w Vizinadzie odbywają się zloty fanów filmu.
nutcase1989
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nutcase1989 » 20.07.2023 12:58

Wracajac do tematu Dolce Vas a konkretnie do odcinka H7 od ronda (jadac ze strony Wegier, gdzie mamy mozliwość zjechania na drogę lokalną) do pierwszego zjazdu na Dolce Vas - dł. odcinka ok 2 km. Niestety jadąc do Chorwacji w tym roku przejchałem wspomniany odcinek nie posiadając ważnej winiety. Nie miałem żadnej kontroli. Natomiast wiem że jest monitoring, stąd pytanie do osób które miały podobną sytuację lub mają potwierdzone informacje że mogę spodziewać się mandatu pocztą?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 397
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone