Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pistolero
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pistolero » 20.06.2023 13:19

Lawliet napisał(a):Przejechać przejedziesz, aczkolwiek nie będzie to zbyt wygodne, droga miejscami kręta i wiedzie przez góry.
2x32e to dla mnie jakieś 285 PLN. Sprawdź, bo to zawsze jakaś oszczędność

Tę opcję też biorę pod uwagę. Dlatego chcę jak najwięcej dowiedzieć się o trasie. Krótki odcinek, droga przez góry mi nie przeszkadza ale np dziury w niej już tak. Szczególnie nocą.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 20.06.2023 13:36

endryu napisał(a):
lukasz22i napisał(a):Witajcie, czy ktoś miał problemy z przejazdem przez Cvetlin, zawracanie, mandaty? Jeździłem przez Cvetlin nie raz ale wolę zapytać bo być może coś się zmieniło? :papa:

p.s. takie info znalazłem w sieci.

Ta informacja była już tu omawiana. I w dalszym ciągu wprowadza w błąd i jest nieprawdziwa. Dotyczyła czasu przed przystąpieniem Chorwacji do strefy schengen i nie dotyczyła Cvetlina (gdzie było przejście graniczne) a dotyczyła miejsc na granicy gdzie nie było przejść granicznych np.Meje.

To jest aktualna informacja zawieszona na stronach rządowych.
Proszę bardzo, temat: Podróżowanie po kraju : https://www.gov.pl/web/slowenia/informa ... rozujacych
Nie sądzicie chyba że przez pół roku nie zmienili informacji.
Poza tym jest napisane że takie skargi wpływają do naszej ambasady.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 20.06.2023 15:05

yarko2000 napisał(a):
endryu napisał(a):
lukasz22i napisał(a):Witajcie, czy ktoś miał problemy z przejazdem przez Cvetlin, zawracanie, mandaty? Jeździłem przez Cvetlin nie raz ale wolę zapytać bo być może coś się zmieniło? :papa:

Ta informacja była już tu omawiana. I w dalszym ciągu wprowadza w błąd i jest nieprawdziwa. Dotyczyła czasu przed przystąpieniem Chorwacji do strefy schengen i nie dotyczyła Cvetlina (gdzie było przejście graniczne) a dotyczyła miejsc na granicy gdzie nie było przejść granicznych np.Meje.

Proszę bardzo, temat: Podróżowanie po kraju : https://www.gov.pl/web/slowenia/informa ... rozujacych

Przekraczałem granicę w Cvetlinie dwukrotnie. Nigdy nie dostałem mandatu a nawigacja kazała zawracać.
pistolero
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pistolero » 20.06.2023 16:13

yarko2000 napisał(a):
Proszę bardzo, temat: Podróżowanie po kraju : nie_mogę_umieścić_linku_nawet_w_cytacie_????

Cyt "Do Ambasady RP w Lublanie docierają liczne sygnały polskich obywateli o tym, że na granicy chorwacko-słoweńskiej istnieją przejezdne, często asfaltowe drogi, na których nie ma ani stałych przejść granicznych, ani odpowiednich ostrzeżeń o zakazie przekroczenia granicy.Proceder ten dotyczy przede wszystkim granicy zlokalizowanej na drodze publicznej nr 690 w pobliżu miejscowości Cvetlin. Kilkadziesiąt metrów za granicą słoweńska policja nakłada mandaty za nielegalne przekraczanie granicy nie tylko na kierowcę, ale na wszystkich podróżnych."
To już nic nie łapię, nawet na mapach google jest eleganckie foto przejścia granicznego.
Xp1717
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xp1717 » 20.06.2023 23:44

pistolero napisał(a):
yarko2000 napisał(a):
Proszę bardzo, temat: Podróżowanie po kraju : nie_mogę_umieścić_linku_nawet_w_cytacie_????

Cyt "Do Ambasady RP w Lublanie docierają liczne sygnały polskich obywateli o tym, że na granicy chorwacko-słoweńskiej istnieją przejezdne, często asfaltowe drogi, na których nie ma ani stałych przejść granicznych, ani odpowiednich ostrzeżeń o zakazie przekroczenia granicy.Proceder ten dotyczy przede wszystkim granicy zlokalizowanej na drodze publicznej nr 690 w pobliżu miejscowości Cvetlin. Kilkadziesiąt metrów za granicą słoweńska policja nakłada mandaty za nielegalne przekraczanie granicy nie tylko na kierowcę, ale na wszystkich podróżnych."
To już nic nie łapię, nawet na mapach google jest eleganckie foto przejścia granicznego.

Przekraczałem granicę w Cvetlin wielokrotnie. To normalne, oznakowane przejscie.
Xp1717
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xp1717 » 20.06.2023 23:46

yarko2000 napisał(a):
endryu napisał(a):

To pokazuje jakość stron rządowych. Informacja wprowadza w błąd. Cvetlin pokonywałem również w 2021 i 2022. Od 1 stycznia wszystkie przejscia są otwarte dla ruchu
pistolero
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pistolero » 21.06.2023 07:17

Ok. Zakładam, że sprawę przejścia mam wyjaśnioną.
Możecie coś napisać o słoweńskiej policji, ich podejściu do aut z polską rejestracją i przeprowadzanych kontrolach drogowych?
Mój kolega cały czas gada o tym jak to jest źle pod tym względem w Słowenii. Ja, nauczony swoim doświadczeniem i opierając się na wpisach na różnych forach zaczynam mieć pewność, że pomylił Słowenię ze Słowacją.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.06.2023 08:32

Kulturka i anglik fluent: wykroczenie, rzucona oficjalna kwota, negocjacja, bo człowiek wraca spłukany z urlopu i zamiast 100E grzecznie płacimy 20E.

Znajomi również; wszystko na objeździe MLP.
Sunąc za to autostradami bez kontaktu z policją.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 21.06.2023 12:07

pistolero napisał(a):Ok. Zakładam, że sprawę przejścia mam wyjaśnioną.
Możecie coś napisać o słoweńskiej policji, ich podejściu do aut z polską rejestracją i przeprowadzanych kontrolach drogowych?
Mój kolega cały czas gada o tym jak to jest źle pod tym względem w Słowenii. Ja, nauczony swoim doświadczeniem i opierając się na wpisach na różnych forach zaczynam mieć pewność, że pomylił Słowenię ze Słowacją.

Słoweńcy podobnie jak Węgrzy liczą na turystów i lubią czyścić ich portfele. Kolega miał prowokację słoweńskiej policji kilka lat temu, ale musiał zapłacić 800 euro w drodze do Chorwacji
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 21.06.2023 13:19

rocker napisał(a):Słoweńcy podobnie jak Węgrzy liczą na turystów i lubią czyścić ich portfele. Kolega miał prowokację słoweńskiej policji kilka lat temu, ale musiał zapłacić 800 euro w drodze do Chorwacji

Tak z ciekawości możesz napisać na czym polegała ta prowokacja słoweńskiej policji? Pytam, bo jeżdżę przez Słowację i Węgry (w większości przypadków drogą 86) od 2008 roku, ostatnie kilka wyjazdów także przez Słowenię (Dolga Vas, Lendava) i nigdy problemów z policją, czy to słowacką, węgierską czy słoweńską nie miałem, a jeżdżąc i w nocy i w dzień trochę tych patroli po drodze miałem (zwłaszcza na Węgrzech).
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 21.06.2023 15:00

Też wydaje mi się że ktoś miał pecha.
Słowacka, Węgierska czy Polska policja - nie ma co generalizować.
Choć wiadomo że są trasy przelotowe dla turystów, to i częściej ci ostatni są kontrolowani.
Osobiście nigdy nie miałem problemów
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 21.06.2023 15:11

Jeśli chodzi o przekraczanie granicy między Słowenią a Chorwacją na stronie słoweńskiej policji piszą tak:
Changes to crossing the border between Slovenia and Croatia as of 1 January 2023 - information for travellers

As of 1 January 2023, Croatia fully implements the Schengen acquis. As a result, border control at the Slovenian-Croatian land border has been abolished and free flow of traffic is now allowed through the border crossing points.

This means that after 1 January 2023, all eligible travellers (in possession of a valid travel documents for crossing the border) can cross the border between the two countries anywhere.

A temporary traffic regime has been put in place at all land border crossing points with Croatia, allowing the border to be crossed safely and as smoothly as possible, without the need to stop. All road users are therefore advised to observe the temporary traffic signs and to take particular care when driving in the areas of the former border crossing points.

Więc sytuacja z mandatami, za przekraczanie granicy w nielegalnych miejscach, musiała dotyczyć czasu sprzed strefy Schengen.
Xp1717
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xp1717 » 21.06.2023 18:07

fabio007 napisał(a):
rocker napisał(a):Słoweńcy podobnie jak Węgrzy liczą na turystów i lubią czyścić ich portfele. Kolega miał prowokację słoweńskiej policji kilka lat temu, ale musiał zapłacić 800 euro w drodze do Chorwacji

Tak z ciekawości możesz napisać na czym polegała ta prowokacja słoweńskiej policji? Pytam, bo jeżdżę przez Słowację i Węgry (w większości przypadków drogą 86) od 2008 roku, ostatnie kilka wyjazdów także przez Słowenię (Dolga Vas, Lendava) i nigdy problemów z policją, czy to słowacką, węgierską czy słoweńską nie miałem, a jeżdżąc i w nocy i w dzień trochę tych patroli po drodze miałem (zwłaszcza na Węgrzech).

Nigdy nie zatrzymała mnie słoweńska policja. Na trasie Mureck - Ptuj nigdy nawet nie widziałem radiowozu. (pokonałem tę trasę kilkanaście razy).
W miejscowościach warto patrzeć na znaki, bp np. Lenart wprowadził wszędzie 30 km/h. Za to kiedyś zatrzymała mnie policja węgierska i wprost zasugerowała pamiątkową opłatę albo całą noc na komisariacie (bo trzeba poczekać na pierwszą zmianę).
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 21.06.2023 18:17

Xp1717 napisał(a):
fabio007 napisał(a):

Nigdy nie zatrzymała mnie słoweńska policja. Na trasie Mureck - Ptuj nigdy nawet nie widziałem radiowozu. (pokonałem tę trasę kilkanaście razy).
W miejscowościach warto patrzeć na znaki, bp np. Lenart wprowadził wszędzie 30 km/h. Za to kiedyś zatrzymała mnie policja węgierska i wprost zasugerowała pamiątkową opłatę albo całą noc na komisariacie (bo trzeba poczekać na pierwszą zmianę).

Raz w życiu słowacka policja za Koszycami, jakieś 10 lat temu, mieliśmy 70 km/h na zabudowanym. Zdradliwe miejsce, bo jest tablica z przekreśleniem terenu zabudowanego, a zaraz zaczyna się przedmieście i nowe ograniczenie, łatwo przegapić. Jedni suszyli z krzaków, pól kilometra dalej reszta patrolu haltowała do zatoczki. W zatoczce sami Polacy, akurat dużo jechało na F1 do Budapesztu. Dzieci byłe małe, żona kierowała i zrobiła żałosną minę, skończyło się na 20 € pokuty. Poza tym na kilkadziesiąt wyjazdów na południe nigdy nie miałe problemów z drogówką. raz nas złapała bośniacka policja przy powrocie z Mostaru. Lekkie przekroczenie prędkości, ale skończyło się na dyskusji o Lewandowskim i pouczeniu ;)
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 22.06.2023 11:31

fabio007 napisał(a):

może źle odmieniłem, ale chodzi mi o Słoweńców nie Słowaków :)
kolega zjechał na zjazd z autostrady z napisy winiety chcąc kupić winietę, na placu na który zjechał nie było nic, nawet budki zamkniętej. Ruszył więc dalej, zjechał z powrotem na autostradę a tam już na zjeździe policja na niego czekała. Potem się dowiedział, że specjalnie tablice ktoś postawił żeby uszczuplić portfele turystów
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 396
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone