Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.06.2023 19:03

Kolejne sprzątanie z OT TUTAJ bez konsekwencji.

Następne OT grożą zawieszeniem konta. :idea:
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 15.06.2023 09:43

co roku to samo... zaczyna się sezon i zaczyna się g*wno burza o tym czy warto wydać czy nie warto wydać. Zamiast merytorycznie odpowiadać w temacie wątku jakim jest: "Objazdy autostrady w Słowenii - dyskusja". A więc dyskutujmy o objazdach!!
Xp1717
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xp1717 » 15.06.2023 21:04

rocker napisał(a):co roku to samo... zaczyna się sezon i zaczyna się g*wno burza o tym czy warto wydać czy nie warto wydać. Zamiast merytorycznie odpowiadać w temacie wątku jakim jest: "Objazdy autostrady w Słowenii - dyskusja". A więc dyskutujmy o objazdach!!

Między innymi dlatego zakończyłem swój udział na tym forum. Moderator nie usuwa chamskich osobistych zaczepek, nie mających nic wspólnego z wątkiem.
Życzę państwu doskonałych wakacji i miłego podróżowania słoweńskimi autostradami.
No i kiszenia się we własnym sosie.
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 16.06.2023 08:14

Może gdyby styl pisanych przez Ciebie postów był w innym tonie to nie byłoby takiego shitstormu :roll:
Przejazd przez Lendave i Cakovec bardzo się korkuje w dzień? W nocy z doświadczenia wiem, że puchy :hut:
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 16.06.2023 09:59

Lawliet napisał(a):Może gdyby styl pisanych przez Ciebie postów był w innym tonie to nie byłoby takiego shitstormu :roll:
Przejazd przez Lendave i Cakovec bardzo się korkuje w dzień? W nocy z doświadczenia wiem, że puchy :hut:

ja tam dojeżdżałem zawsze w soboty ok. 11-13 i na przejściu potrafiło sie korkować, ale w tym roku to raczej nie będzie problem. Jakbyś dalej jechał do Varazdina to się czasem robił sznurek samochodów, ale szło też płynnie.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 16.06.2023 17:01

Matko Bosko, co to się staneło... Co roku to samo. Jeden lubi pasztet a drugi paprykarz. I udowadniają sobie nawzajem co jest lepsze.
A wracając do tematu. Rozumiem, że nic się nie zmieniło i Cvetlin dalej aktualny mimo, iż GM pokazuje nazad i dookoła?
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 16.06.2023 18:45

Lawliet napisał(a):Może gdyby styl pisanych przez Ciebie postów był w innym tonie to nie byłoby takiego shitstormu :roll:

Korek na przejściu SLO/HR miałem tylko jak był COVID i sprawdzali paszporty Covidowe.
Stałem w sobotę, ok. 16-17 ok. 20min., samochodów przede mną było z 10.
Bombolero
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bombolero » 17.06.2023 12:08

Jaką trasę na busa zaproponujecie, aby uniknąć płacenia za słoweńskie ausotrady?

Wjazd od strony Austrii.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 17.06.2023 13:07

Jeśli będziesz w Słowenii w nocy lub poza godzinami szczytu, to najprościej przez Maribor. Ta trasa jest najszybsza, najkrótsza i najmniej kręta.
Obrazek
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 17.06.2023 20:07

Bombolero napisał(a):Jaką trasę na busa zaproponujecie, aby uniknąć płacenia za słoweńskie ausotrady?

Wjazd od strony Austrii.

Ja raz VW T5 i raz Renault Traficiem jechalem standardowo: Mureck, Lenart, Ptuj. Teraz dochodzi Cvetlin. Droga bez problemu do ogarnięcia busem. Zwykła droga krajowa.
Ostatnio edytowano 18.06.2023 13:16 przez sviva, łącznie edytowano 1 raz
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 17.06.2023 20:38

Napiszę, że jak zobaczyłem cenę winiety za busa (FORD Tourneo Custom) 64,1 €/miesiąc, to mnie nieco zmroziło. Nie dziwię się, że ludzie szukają darmowej alternatywy dla tych kilkudziesięciu kilometrów ;)
gindel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gindel » 18.06.2023 12:38

Piszę tutaj bo jestem nowy i nie mogę założyć tematu :/

Szukałem ale nie udało mi się nigdzie odnaleźć takiego pytania. Jadę ze Szczecina do Wenecji, w okolicy Wenecji mamy nocleg, następnego dnia jedziemy do Biograd na Moru.

I tutaj mam zagwozdkę czy w Słowenii na trasie E61 muszę mieć winietę czy nie? Jeżeli tak czy jest możliwość ominięcia dróg płatnych? Później w Chorwacji to już lekko w zależności od chęci albo pojedziemy trasą darmową krajozawczą albo autostradą, wszystko zależy od pasażerów ;)

Pytanie dodatkowe o Austrie. Tam jak rozumiem do kupienia winieta ok 10€ oraz będą dwa tunele w cenie ok 20€. Czy te tunele da się jakoś ominąć i czy ma to w ogole sens?

Tankowanie wypadnie mi gdzies Austria, Włochy. Gdzie są lepsze ceny dla ON? Ew. mogę zatankować w Niemczech a poźniej w Chorwacji jeżeli jest taniej?

Aha linków z trasą też nie mogę załączyć. Ale chore..

Wjazd z Włoch byłby Krvavi Potok trasa E61 non stop i wyjazd ok Starod
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 18.06.2023 14:07

gindel napisał(a):Pytanie dodatkowe o Austrie. Tam jak rozumiem do kupienia winieta ok 10€ oraz będą dwa tunele w cenie ok 20€. Czy te tunele da się jakoś ominąć i czy ma to w ogole sens?
Domyślam się, że masz na myśli Tauern i Karawanken.
Oba można ominąć.
Sens? Czasowo, nie. Widokowo, tak.
Sam się tym okolicom przyglądam:
https://goo.gl/maps/1EX238wyjwEVzEo9A
jako nocleg w przyszłym roku, ze skutkiem ominięcia Tauerntunnel.

Karawanken omijałem raz, przez Wurzenpass,
a kolega DamianM preferuje Loiblpass.

gindel napisał(a):Wjazd z Włoch byłby Krvavi Potok trasa E61 non stop i wyjazd ok Starod
To jest zwykła "krajówka". Bezpłatna.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 18.06.2023 15:49

Od tej strony z Bawarii jeździmy przez Włochy: Udine, Triest ;)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 18.06.2023 17:33

gindel napisał(a):Piszę tutaj bo jestem nowy i nie mogę założyć tematu :/

I tutaj mam zagwozdkę czy w Słowenii na trasie E61 muszę mieć winietę czy nie?

Tankowanie wypadnie mi gdzies Austria, Włochy. Gdzie są lepsze ceny dla ON? Ew. mogę zatankować w Niemczech a poźniej w Chorwacji jeżeli jest taniej?

Wjazd z Włoch byłby Krvavi Potok trasa E61 non stop i wyjazd ok Starod

1. Na E61 nie potrzebujesz winiety;
2. Tankowanie albo Austria, albo Słowenia, albo Chorwacja - Włochy kategorycznie NIE: ceny, głupie stacje automatycznie, gdzie można "umoczyć" kasę i szukaj wiatru w polu. Przestudiuj sobie opis bramek we Włoszech, bo nie jest to takie oczywiste, gdzie podjechać. Bardzo dobry opis systemu jest na stronie "Kierunek Włochy", zresztą podobnie jak plan wycieczek w Wenecji, gdzie parkować, itp. - polecam z całą odpowiedzialnością, gdyż poziom merytorycznych artykułów o Włoszech i "czystość" języka, o lata świetlne wyprzedza stronę cromania.pl - tego nie da się czytać;

Kierunek Włochy:
https://www.kierunekwlochy.pl/

Ceny paliw:
https://pl.fuelo.net/?lang=pl
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 394
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone