kombiak napisał(a):Troszkę się również pogubiłem w wątku, za jakie odcinki nie-autostrad Słoweńcy każą/kazali sobie płacić.
https://linkd.pl/27d2m
Na H2 i rondo Pesnica w Mariborze możesz wjechać bez winiety.
kombiak napisał(a):Troszkę się również pogubiłem w wątku, za jakie odcinki nie-autostrad Słoweńcy każą/kazali sobie płacić.
Inde napisał(a):Xp1717 napisał(a):Inde napisał(a):robertpeti napisał(a):Ta dyskusja jest beznadziejna. Kazda oplata jest za duza bo kazdy woli darmowe drogi. Ja jezdze z Gdanska do Wloclawka i place 7 euro za 1.5 godz jazdy za autostrade a1 no I co ? Jest tak i juz. Przeliczanie na sekundy,kilometry i cos tam jeszcze jest bez sensu. Od zarania dziejow czas to pieniadz a w przypadku autostrad to tez wygoda i temu nikt nie zaprzeczy. Kazdy jezdzi jak mu wygodnie i dopasowuje podroz do portfela. Podsumowujac ten watek nie ma sensu bo prowadzi tylko do naszych slynnych polskich klotni.
Zycze kardemumma milej i bezpiecznej drogi do Chorwacji bez wzgledu ja jakosc i klase wybranej drogi.
Amen! Choć rozumiem też osoby, które nie chcą płacić za autostrady, jadą drogami bocznymi nawet kosztem paru godzin. To chyba też kwestia charakteru i upodobań. Generalnie od kiedy mamy w Polsce autostrady, każdą podróż zaczynam od tego gdzie najszybciej na nią wjechać. I mega się cieszę, że praktycznie od pierwszej godziny jazdy aż praktycznie pod apartam w Chorwacji lecę dwupasmówką. Tempomat, lane assist i lecimy
Tak, to kwestia charakteru. Nie lubię być traktowany jak bydło mleczne. Nie zostawiam teraz w Słowenii ani grosza. Kiedyś tam nocowałem, robiłem zakupy, tankowałem. Poza tym to nie są dodatkowe godziny jazdy, a 20 minut.
Fakt zdzierstwo. W tym roku w Mariborze robię międzylądowanie z noclegiem także aż tak nie boli
kombiak napisał(a):Dzieńdobrywieczór...
Czy tak jak poniżej w linku, jadąc od Austrii ( Słowenię mijam w godz. 2 - 6 nad ranem ) jest ok, czy ktoś zna bardziej "prostą" drogę ?
Na Cvetlin nie za bardzo chce mi się jechać
Troszkę się również pogubiłem w wątku, za jakie odcinki nie-autostrad Słoweńcy każą/kazali sobie płacić.
Xp1717 napisał(a): Poza tym to nie są dodatkowe godziny jazdy, a 20 minut.
te kiero napisał(a):Xp1717 napisał(a): Poza tym to nie są dodatkowe godziny jazdy, a 20 minut.
O jakiej trasie przez Słowenię napisałeś, że przejazd trwa 20min? Tak z ciekawości.
---
Kiedyś miałem okazję jeździć przez różne warianty objazdu: MLP oraz Gornja Radgona - Sredisce ob Dravi. Teraz rejczel autostrady.
Wybór należy do każdego, bo każdy kieruje się innymi czynnikami.
Xp1717 napisał(a):Pokonanie Słowenii przez Lenart i Ptuj trwa 50 minut. autostradą 30 minut
Xp1717 napisał(a):Inde napisał(a):robertpeti napisał(a):Ta dyskusja jest beznadziejna. Kazda oplata jest za duza bo kazdy woli darmowe drogi. J.......Kazdy jezdzi jak mu wygodnie i dopasowuje podroz do portfela. Podsumowujac ten watek nie ma sensu bo prowadzi tylko do naszych slynnych polskich klotni.
Zycze kardemumma milej i bezpiecznej drogi do Chorwacji bez wzgledu ja jakosc i klase wybranej drogi.
Amen! ..... I mega się cieszę, że praktycznie od pierwszej godziny jazdy aż praktycznie pod apartam w Chorwacji lecę dwupasmówką. Tempomat, lane assist i lecimy
Tak, to kwestia charakteru. Nie lubię być traktowany jak bydło mleczne. Nie zostawiam teraz w Słowenii ani grosza. Kiedyś tam nocowałem, robiłem zakupy, tankowałem. Poza tym to nie są dodatkowe godziny jazdy, a 20 minut.
Xp1717 napisał(a):Pokonanie Słowenii przez Lenart i Ptuj trwa 50 minut
kaeres napisał(a):Xp1717 napisał(a):Pokonanie Słowenii przez Lenart i Ptuj trwa 50 minut
Wow.
z 10x pokonywałem tą trasę.
Poniżej 1h nie udało mi się, a przyznam że w nocy nieźle ciąłem przez te łąki i górki bo zero ruchu i policji raczej nigdzie nie ma.
Raczej przekraczałem dozwoloną prędkość.
Autostradą to około 40min więc faktycznie różnica z 20 minut ale na autostradzie bez łamania przepisów.
Ale trasa objazdem to i tak minimum 1h20min do 1,5h bo jeszcze trzeba do tego objazdu dojechać i z niego wrócić
Nie jestem wielkim entuzjastą czy przeciwnikiem objazdów czy autostrady ale patrzę realnie i nie upiększam.
Przy trasie 12-14h gdy już jesteśmy wycieńczeni to dodatkowa godzinka lub nie potrafi trwać dłużej niż się wydaje
kaeres napisał(a):Nikt nie napisał 2,5h
Ja piszę ze swojego doświadczenia i w 40 minut nie uwierzę nigdy.
W 50 minut może ale jak nie liczymy dojazdu do objazdu i z powrotem na trasę za Ptujem.
Tam też schodzi z 15-20 minut.
el_guapo napisał(a):Czy Administracja może coś zrobić z tymi pier...ołami o wymazaniu SLO z mapy, czy "anszlusowaniu" CZE, albo o drogach które są dobrem publicznym?
Xp1717 napisał(a):el_guapo napisał(a):Zniknął Chris_M, pojawił się Xp1717 - przypadek? Nie sądzę.
Manię prześladowczą się leczy.
wchodzę tutaj raz do roku, kiedy zbliża się wyjazd.
Prawie nigdy nic nie piszę, ale teraz widzę, ze forum przejęli autostradowi rycerze.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi