Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 27.07.2022 23:18

MaWe89 napisał(a):
Chris_M napisał(a):
yarko2000 napisał(a):... Lub zapłacić za autostradę, tym bardziej że później będziesz mógł korzystać - jadąc do Włoch.

Raczej z niej nie skorzysta, bo winieta jest tylko 7-dniowa, więc na powrót będzie musiał wykupić nową, nawet na króciutki odcinek słoweńskiej autostrady.

Braknie mi jednego dnia :)

I właśnie specjalnie w tym celu słoweńskie tygodniowe winiety mają ważność 7 dni, a nie 10 jak jest w innych krajach.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 28.07.2022 11:04

To może naprawdę przemyśl drogę przez Węgry.
Sporo osób (w tym ja) zawsze jeździło przez Austrię, dopóki nie spróbowali przez Węgry.
I teraz nikt mnie nie namówi na drogę przez Austrię i Słowenię.
Przez Słowację i Węgry jest taniej, te kilkadziesiąt km bez autostrady traktuję jako miły przerywnik od autostradowej nudy.
Dla Ciebie najważniejsze że nigdzie nie masz gór ani serpentyn. I wbrew pozorom, często ta trasa jest szybsza - mniejsze korki.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 28.07.2022 12:43

No właśnie tak mnie naszło by ten 13 raz do Cro pojechać przez SLO i H.
Czyli krótka piłka, z Bratysławy M1 do Gyor i M85 do Szombathely i dalej E65, 76 i 74 do Nagykanizsa i wbijam na autostradę M7 do Letenye?
Czytam tu że jechać przez stare przejscie a nie autostradowe nowe?
NIgdy tak nie jechałem, z Wrocławia w zasadzie te same kilometry a korki mniejsze niż w Macieju?
szadock
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szadock » 28.07.2022 19:32

Cześć

W niedzielę jedziemy do Chorwacji z Bytomia w okolice Zadaru jaka polecacie trasę z ominięciem opłat w Słowenii. Mam dwie opcję przez Cvetlin lub Ormoz
ros1986
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ros1986 » 28.07.2022 22:20

szadock napisał(a):Cześć

W niedzielę jedziemy do Chorwacji z Bytomia w okolice Zadaru jaka polecacie trasę z ominięciem opłat w Słowenii. Mam dwie opcję przez Cvetlin lub Ormoz

Jechalem w 1 i w 2 strone przez Cvetlin busem 9osobowym szczerze polecam korkow brak, fakt duzo serpentyn i stromych zjazdow-podjazdow. Do cro przekraczalem o 2 w nocy na spowrotem o 18 nie widzialem nadmiernego zainteresowania ta droga raczaj lokalsi. Samochod z przyczepa czy typu camper radze wybrac inna trase. Pozdrawiam
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 28.07.2022 23:51

ros1986 napisał(a):Jechalem w 1 i w 2 strone przez Cvetlin busem 9osobowym szczerze polecam korkow brak, fakt duzo serpentyn i stromych zjazdow-podjazdow. Do cro przekraczalem o 2 w nocy na spowrotem o 18 nie widzialem nadmiernego zainteresowania ta droga raczaj lokalsi. Samochod z przyczepa czy typu camper radze wybrac inna trase. Pozdrawiam

Kiedy dokładnie jechałeś? Bo Google pokazuje, że zamknięte przejście i parę osób pisało, że policja każe objazdem jechać.
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 28.07.2022 23:57

szadock napisał(a):Cześć

Ja w tym roku spróbuję: Spielfeld przez Maribor i przejście Dobovec-Lupinjak do wjazdu na A2 Durmanec bo nie mam pewności, że Cvetlin czynny.
Mariuszdekier
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariuszdekier » 29.07.2022 10:34

Witajcie,

W sobote w nocy wyjezdzam z Poznania do Rijeki. Chcialbym ominąć autostradę za pomocą poniższego objazdu, rekomendowanego we wcześniejszych postach .

Czy w Cventil są jakieś ograniczenia godzinowe podczas przejazdu ?
Rozumiem ze potwierdzacie ze trasa jest winieto-bezpieczna :)
Załączniki:
cro.PNG
Ostatnio edytowano 29.07.2022 16:45 przez Mariuszdekier, łącznie edytowano 1 raz
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 29.07.2022 10:56

Mariuszdekier napisał(a):
Czy w Cventil są jakieś ograniczenia godzinowe podczas przejazdu ?
Rozumiem ze potwierdzacie ze trasa jest winieto bezpieczna :)

Jest "winietobezpieczna".
Cvetlin to normalne przejście wewnątrzunijne - dokładne godziny funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem:
https://www.policija.si/eng/areas-of-wo ... -crossings

"5. Zgornji Leskovec (Cvetlin) MB GRUŠKOVJE 24 hours Only for:
- beneficiaries of the Agreement
- persons enjoying the right of free movement under the EU law
- trucks not exceeding 3.5 tonnes"

Zmian nie przewiduję, ale zawsze warto rzucić okiem przed wyjazdem.
Mariuszdekier
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariuszdekier » 29.07.2022 16:46

Z własnego doświadczenia ile tracicie czasu na przejazd boczny? Kilka lat temu jechałem tamtędy, ale dość sporo się mogło pozmieniać.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 29.07.2022 17:52

"Tracicie"? Chyba "zyskujecie", po to się przecież jeździ objazdem, żeby nie stać 2h w Macelj...

Przejazd objazdem autostrady (dowolnym) zajmuje ok. 1,5h.
szadock
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szadock » 30.07.2022 05:38

Bartolski napisał(a):
ros1986 napisał(a):Jechalem w 1 i w 2 strone przez Cvetlin busem 9osobowym szczerze polecam korkow brak, fakt duzo serpentyn i stromych zjazdow-podjazdow. Do cro przekraczalem o 2 w nocy na spowrotem o 18 nie widzialem nadmiernego zainteresowania ta droga raczaj lokalsi. Samochod z przyczepa czy typu camper radze wybrac inna trase. Pozdrawiam

Kiedy dokładnie jechałeś? Bo Google pokazuje, że zamknięte przejście i parę osób pisało, że policja każe objazdem jechać.

Ok, dzięki pojadę przez Cvetlin powinienem tam być między 4 a 6 rano.
de Zoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) de Zoo » 01.08.2022 01:09

Jechałem przez Cvetlin w piątek wieczorem. Przejście otwarte 24h dla obywateli UE.
KOMENTARZ MODERACJI
KOMENTARZ MODERACJI:
Kolejny wątek o objeździe autostrad w Słowenii zbędny.

tracer1029
Autostopowicz
Droga H2 w Słoweni

Nieprzeczytany postnapisał(a) tracer1029 » 01.08.2022 15:20

Witam, czy ktoś podróżował może drogą H2 w okolicy Maribora? Czy jest ona płatna? Wiem że muszę ominąć rondo które łączy tą drogę z autostradą A1. Część map pokazuje że jest droga 430 która teoretycznie nie powinna być płatna, za to mapy Google oznaczyły tę drogę jako H2 czyli płatną. Jeżeli ktoś przejeżdżał w okolicy to proszę o informację jaki status ma ta droga. Z góry dzięki.
Załączniki:
trasa.JPG
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 01.08.2022 18:27

Cvetlin działa bez problemów i bez praktycznie żadnego ruchu. Jadąc do CRO w piątek 15.07 byłem na przejściu w Cvetlin ok godz 15.00, nikogo przede mną, ani za mną na granicy. A korek w Macelj był spory patrząc na HAK na kamery i na Google Maps.
Natomiast wracając z CRO w piątek 29.07 na granicy byłem ok 10:00, sprawdzając wcześniej sytuacje w Macelj widziałem, że nie ma tam dużego korka, więc dojeżdżając do granicy w Macelj wykupiłem e-winiete na SLO i "tracąc" 15 EUR zyskałem jakąś godzinę, dzięki temu było więcej czasu na zwiedzanie Wiednia:)
Warto sprawdzać na bieżąco sytuację na granicy - generalnie do CRO lepiej jechać przez Cvetlin, ale wracając nie ma już takiej tragedii w Macelj więc można jechać "normalną" drogą przez SLO.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 380
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies