Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Xp1717
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xp1717 » 24.07.2022 17:15

Janusz Bajcer napisał(a):
Xp1717 napisał(a):edit: Google uporczywie prowadzi na granicę bez ruchu międzynarodowego co naraża ludzi na problemy i koszty.

Cvetlin jest przejściem granicznym dla obywateli Unii Europejskiej.

No i właśnie na tym polega problem, że google nie prowadzi przez Cvetlin.
Klikałeś w ogóle w link, który komentowałem?>
Google prowadzi do przejścia lokalnego, gdzie nie możemy przekraczać granicy.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 24.07.2022 17:26

Xp1717 napisał(a):
Xp1717 napisał(a):edit: Google uporczywie prowadzi na granicę bez ruchu międzynarodowego co naraża ludzi na problemy i koszty.

Już od dłuższego czasu mapy google nie prowadzą przez Cvetlin i wytyczają inne trasy w wielu miejscach. W Polsce też potrafią poprowadzić przez np.pole, las lub zamknięty plac jakiejs firmy. O takich problemach jest już wiele wypowiedzi w tym wątku (prowadzenie przez granicę bez dozwolonego dla nas przejścia). Każdą trasę po wyznaczeniu przez mapę trzeba zweryfikować, aby nie być wyprowadzonym w"pole".
Xp1717
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xp1717 » 24.07.2022 20:40

endryu napisał(a):
Xp1717 napisał(a):

Już od dłuższego czasu mapy google nie prowadzą przez Cvetlin i wytyczają inne trasy w wielu miejscach. W Polsce też potrafią poprowadzić przez np.pole, las lub zamknięty plac jakiejs firmy. O takich problemach jest już wiele wypowiedzi w tym wątku (prowadzenie przez granicę bez dozwolonego dla nas przejścia). Każdą trasę po wyznaczeniu przez mapę trzeba zweryfikować, aby nie być wyprowadzonym w"pole".

Jest pewna różnica pomiędzy wysłąniem w pole, a narażeniem na odpowiedzialność karną. Google jest kompletnie niewiarygodne.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 24.07.2022 21:31

Xp1717 napisał(a):
endryu napisał(a):
Xp1717 napisał(a):

Jest pewna różnica pomiędzy wysłąniem w pole, a narażeniem na odpowiedzialność karną. Google jest kompletnie niewiarygodne.

Dlatego nie należy ufać mapie bez weryfikacji. Sprawdzać jaką wyznaczyła trasę, szczególnie mapy google, które na przykładzie objazdu pokazują swoje błędy. Dobrym sposobem jest prześledzenie przed podróżą trasy na kompie, łącznie z podglądem GSV fotek w miejscach, które mogą być np. problemowe. Nie nalezy ufać "na zimno" żadnej nawigacji.
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 24.07.2022 22:32

Mam iPada i ustawianie trasy to jest jakaś porażka na IOS. Jak się dodaje pkt pośrednie?
MaWe89
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaWe89 » 25.07.2022 05:47

Admin przeniósł mi wątek do tematu o Chorwacji ale tam odpowiedziano tylko pytanie o Chorwację , Słowenia została bez odpowiedzi.

Startuje przyczepą kempingową z Katowic.

Chcielibyśmy Słowenię objechać bez autostrad.

Co poleciacie

Na pewno chce jechać A1 na Ostrave, potem Austria .
Z racji jazdy z przyczepą wydaje mi się że najlepiej granicę przekroczyć w Spielfeld ale co dalej.
Fieldbach chyba za bardzo górzyste.

Potem
437 na Maribor, później 454 na Ptuj a dalej ? Czy jechać jakoś inaczej, piszecie o Cvietlinie ale widzę że tam górki i serpentyny , średnio męczyć auto jeszcze z przyczepą za sobą .

Mam też pytanie o powrót , z CRO jedziemy do Włoch. Słowenię przejechać na trasie Rijeka/Triest jak najlepiej. Jakoś wzdłuż autostrady czy np wybrzeżem ( mniej Słowenii do przejechania)
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 25.07.2022 07:49

MaWe89 napisał(a):Admin przeniósł mi wątek do tematu o Chorwacji ale tam odpowiedziano tylko pytanie o Chorwację , Słowenia została bez odpowiedzi.

Co poleciacie

Z racji jazdy z przyczepą wydaje mi się że najlepiej granicę przekroczyć w Spielfeld ale co dalej.

Potem
437 na Maribor, później 454 na Ptuj a dalej ? Czy jechać jakoś inaczej, piszecie o Cvietlinie ale widzę że tam górki i serpentyny , średnio męczyć auto jeszcze z przyczepą za sobą .

Mam też pytanie o powrót , z CRO jedziemy do Włoch. Słowenię przejechać na trasie Rijeka/Triest jak najlepiej. Jakoś wzdłuż autostrady czy np wybrzeżem ( mniej Słowenii do przejechania)

Z przyczepą przez Cvetlin to będzie faktycznie gorsza opcja. Z Ptuj kieruj się raczej na przejście w Rogatec. Też jest pagórkowato, ale bez takich zakrętasów jak przed przejściem w Cvetlin.
Również jadę z Katowic, ale dopiero za miesiąc. Cvetlin próbowałem w ubiegłym roku, ale miałem pecha bo staliśmy na tym przejściu ponad godzinę wraz z innymi samochodami. Do teraz nie wiem co było przyczyną, nie było odpraw. Zakładam, że jakaś zmiana warty i odprawa pograniczników.
MaWe89
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaWe89 » 25.07.2022 12:46

My starujemy w czwartek 18 sierpnia w godzinach wieczornych. Tak aby odjechać od domu, myślę aby zrobić jakieś 200 może 300 km i spanko.

Bo rano to wiadomo zanim znów człowiek sie wybierze to pół dnia minie

Może się trafimy na trasie :)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 25.07.2022 14:35

maciek_apo napisał(a):
MaWe89 napisał(a):Admin przeniósł mi wątek do tematu o Chorwacji ale tam odpowiedziano tylko pytanie o Chorwację , Słowenia została bez odpowiedzi.

Co poleciacie

Potem

Z przyczepą przez Cvetlin to będzie faktycznie gorsza opcja. Z Ptuj kieruj się raczej na przejście w Rogatec. Też jest pagórkowato, ale bez takich zakrętasów jak przed przejściem w Cvetlin.
Również jadę z Katowic, ale dopiero za miesiąc. Cvetlin próbowałem w ubiegłym roku, ale miałem pecha bo staliśmy na tym przejściu ponad godzinę wraz z innymi samochodami. Do teraz nie wiem co było przyczyną, nie było odpraw. Zakładam, że jakaś zmiana warty i odprawa pograniczników.

Nie wiem, jakie serpentyny są przed Cvetlinem, ale na drodze do Rogatca też ich sporo uświadczysz, za Ptujem.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 25.07.2022 15:48

Marsallah napisał(a):Nie wiem, jakie serpentyny są przed Cvetlinem, ale na drodze do Rogatca też ich sporo uświadczysz, za Ptujem.

Z przyczepą do Rogateca lepsza by była trasa przez Slovenską Bystricę, drogą nr 219, a potem 107:
https://www.google.com/maps/dir/46.7059 ... m1!2b1!3e0
To jest trasa dla samochodów ciężarowych i na tej trasie jest tylko jedno strome miejsce:
https://www.google.com/maps/dir/46.7059 ... m1!2b1!3e0
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 25.07.2022 15:58

MaWe89 napisał(a):Startuje przyczepą kempingową z Katowic.

Co poleciacie

Potem

Rozważ którąś z tras przez Węgry: albo jadąc przez Czechy i Austrię, albo przez Słowację. Myślę, że z przyczepą będą znacznie lepszym wyborem niż objazdy autostrady w Słowenii.
Trasom przez Słowację i Węgry jest poświęcony odrębny wątek:
trasa-przez-slowacje-wegry-t26527-6525.html#p2269862
Bombolero
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bombolero » 26.07.2022 10:36

MaWe89 napisał(a):My starujemy w czwartek 18 sierpnia w godzinach wieczornych. Tak aby odjechać od domu, myślę aby zrobić jakieś 200 może 300 km i spanko.

Bo rano to wiadomo zanim znów człowiek sie wybierze to pół dnia minie

Może się trafimy na trasie :)

Skąd startujesz, bo ja też wieczorem w czwartek 18 z okolic Poznania.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 27.07.2022 10:53

Dobra rada. Sugeruję objazd Słowenii przez Węgry.
... Lub zapłacić za autostradę, tym bardziej że później będziesz mógł korzystać - jadąc do Włoch.
Na objazdach masz sporo ostrych zakrętów a z przyczepą jeździ się inaczej niż samą osobówką.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 27.07.2022 12:32

yarko2000 napisał(a):... Lub zapłacić za autostradę, tym bardziej że później będziesz mógł korzystać - jadąc do Włoch.

Raczej z niej nie skorzysta, bo winieta jest tylko 7-dniowa, więc na powrót będzie musiał wykupić nową, nawet na króciutki odcinek słoweńskiej autostrady.
MaWe89
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaWe89 » 27.07.2022 14:23

Chris_M napisał(a):
yarko2000 napisał(a):... Lub zapłacić za autostradę, tym bardziej że później będziesz mógł korzystać - jadąc do Włoch.

Raczej z niej nie skorzysta, bo winieta jest tylko 7-dniowa, więc na powrót będzie musiał wykupić nową, nawet na króciutki odcinek słoweńskiej autostrady.

Braknie mi jednego dnia :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 379
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone