Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mario78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario78 » 11.07.2022 14:13

Tankowanie bardziej opłaca sie w Chorwacji. Wczoraj wracając do Polski ostatnie tankowanie w Krapinie ON 13,08 Kuna. (oczywiście poza autostradą). Przejazd przez Cvetlin 1.07 dwa auta i powrót 10.07 cztery auta na granicy. Zero problemów. Pozdrawiam.
wildi2
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildi2 » 11.07.2022 18:09

krzychal1 napisał(a):
wildi2 napisał(a):

Tankowałem tam w zeszłym roku koło 3 rano i była to jedyna w okolicy (poza autostradowymi) czynna 24h stacja paliw.

Czyli w nocy nie jest tylko automatyczna i można zapłacić gotówką, kasa jest czynna?

Jest normalna obsługa stacji i czynny sklep.Zarabiasz w EUR że chcesz płacić gotówką?
Kerad n
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kerad n » 11.07.2022 21:51

krzychal1 napisał(a):
wildi2 napisał(a):

Tankowałem tam w zeszłym roku koło 3 rano i była to jedyna w okolicy (poza autostradowymi) czynna 24h stacja paliw.

Czyli w nocy nie jest tylko automatyczna i można zapłacić gotówką, kasa jest czynna?

Jeszcze Mariborze jest

OMV EuroTruck Station (samo za tovorna vozila)
+386 2 333 82 30
https://maps.app.goo.gl/mxC314PExWFC5fyY9

MOL
https://maps.app.goo.gl/vufXWXtsSq1hwxaB9

Petrol BS MARIBOR TRŽAŠKA 36
+386 2 300 13 60
https://maps.app.goo.gl/rs8iEFpVr51TyBdw5
wildi2
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildi2 » 13.07.2022 15:45

Kerad n napisał(a):
Jeszcze Mariborze jest

OMV EuroTruck Station (samo za tovorna vozila)
+386 2 333 82 30
https://maps.app.goo.gl/mxC314PExWFC5fyY9

MOL
https://maps.app.goo.gl/vufXWXtsSq1hwxaB9

Petrol BS MARIBOR TRŽAŠKA 36
+386 2 300 13 60
https://maps.app.goo.gl/rs8iEFpVr51TyBdw5

Owszem, ale jadąc Mureck-Lenart-Ptuj-Cvetlin zjeżdżanie w bok do Mribora na tankowanie to słaby pomysł...
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 13.07.2022 19:11

Możesz przecież jechać Spielfeld - Maribor - Ptuj.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 14.07.2022 09:10

Cześć. Jestem zagorzałym entuzjastą objazdu autostrady w Słowenii głównie z 2 powodów.
1. "Odpoczynek" od autostrady.
2. Oszczędności.

Te dwa punkty są aktualne jedynie w przypadku gdy nie natrafimy na korek na granicy.
Jedynie 1x mi się przydarzyło, że stałem na granicy 1h. Cały czar objazdu prysnął i od tamtej pory marzę o strefie Schengen w Chorwacji. Po pierwsze odpoczynek zamienił się we frustrację, a zmarnowany czas po pierwsze na objazd, po drugie na korek zniweczył całą oszczędność. Bo jak wiadomo czas to pieniądz.

Dla mnie to kompletnie zmienia podejście do objazdu M-L-P czy Bad Radkesburg-Ormož.

W 2023 mam nadzieję, że granicy SI-HR już nie będzie i przelecę z Austrii do Chorwacji w ciągu 40 minut.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.07.2022 09:38

kaeres napisał(a):Bo jak wiadomo czas to pieniądz.
Słowa te "time is money" przypisuje się Beniaminowi Franklinowi.
Są jednak "spiskowcy" (również do nich należę), którzy twierdzą, że ktoś się wtedy przesłyszał i puścił "fake'a" w świat.
Bo B. Franklin powiedział: "time is honey" :wink: 8) :hut:
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 14.07.2022 09:47

kaeres napisał(a):Cześć. Jestem zagorzałym entuzjastą objazdu autostrady w Słowenii głównie z 2 powodów.
1. "Odpoczynek" od autostrady.
2. Oszczędności.

W 2023 mam nadzieję, że granicy SI-HR już nie będzie i przelecę z Austrii do Chorwacji w ciągu 40 minut.

Ja również czekam na Schengen ale w kontekście Twojego posta to tak sobie myślę, że jak już da się w 40 minut przejechać to ten koszt winiety będzie jeszcze bardziej bolesny. 30 EUR za 40 minut jazdy busem będzie jeszcze bardziej bolało :lol:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 14.07.2022 10:58

Bus to inna para kaloszy.
1. Jeżeli to 2 lub 3 rodzinki to koszty się rozkładają.
2. Jeżeli jedna duża rodzina, która taki bus wymusza to niestety boli.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 14.07.2022 11:17

Jak Chorwacja wejdzie do strefy Schengen, to wtedy korki przeniosą się na pierwsze bramki autostradowe :)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 14.07.2022 11:23

Na to nigdy nie było rady więc nic się nie zmieni. Na 7x w Chorwacji Lućko dało mi tylko 1x popalić.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 14.07.2022 15:07

Koenig napisał(a):Jak Chorwacja wejdzie do strefy Schengen, to wtedy korki przeniosą się na pierwsze bramki autostradowe :)

Dokładnie. Dopóki nie zmienią systemu na winiety, tak jak wszystkie cywilizowane narody, tak będzie. Chyba, że zrobią przejście na drodze nr 1, równoległej do autostrady na granicy w Macelj.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 14.07.2022 18:23

Tomy Lee napisał(a):Ja również czekam na Schengen ale w kontekście Twojego posta to tak sobie myślę, że jak już da się w 40 minut przejechać to ten koszt winiety będzie jeszcze bardziej bolesny. 30 EUR za 40 minut jazdy busem będzie jeszcze bardziej bolało :lol:

Kupując winietę w SLO kupujesz na cały kraj. Nie wiń Słoweńców że jedziesz małym odcinkiem. Za te 15E możesz sobie jechać dokąd chcesz w SLO.
Jeżeli np jedziesz tylko do Wiednia to też muszisz kupić 10 dniową i koniec kropka a jedziesz tylko kilkadziesiąt km autostradą
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 14.07.2022 19:41

bardzo mądrze powiedziane też jestem tego zdania
Honzo1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Honzo1 » 15.07.2022 22:42

W dniu wczorajszym powrót przez Cvetlin zaliczony. Przed 9 godziną nikogo, nawet dowodów nie chcieli. Pozdro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 377
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies