Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cooking
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooking » 04.07.2022 18:31

Witam wszystkich na forum :papa:
Wybieram się już któryś raz do Chorwacji, ale pierwszy raz jako "organizator" wraz z rodzinką :mrgreen:

Jadę od strony Wiednia do Mariboru (na nocleg), mam wykupioną winietę austriacką, ale planuje zrobić objazd płatnej autostrady w Słowenii i zastanawiam się czy jadąc austriacką autostradą A9 mogę przejechać przez przejście graniczne Spielfeld-Šentilj i zaraz za granicą zjechać z autostrady na lokalną drogę do Mariboru (400 metrów za przejściem jest zjazd) czy od momentu przekroczenia granicy muszę mieć już winietę i lepiej z autostrady zjechać przed przejściem granicznym? Widzę taki zjazd 2 km przed przejściem, ale zastanawiam się czy tam nie będzie większego ruchu (tę granicę przekraczam w poniedziałek 18.07). Jechał ktoś tym przejściem i miał podobną sytuację?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.07.2022 18:50

Nie mając winiety na Słowenię nigdy nie przekraczałem granicy z Austrią w Spielfeld autostradą - zjeżdżałem wtedy ostatnim zjazdem w Austrii. Praktycznie żadna różnica, a stresu mniej.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 04.07.2022 18:51

cooking napisał(a):Witam wszystkich na forum :papa:
Wybieram się już któryś raz do Chorwacji, ale pierwszy raz jako "organizator" wraz z rodzinką :mrgreen:

Jadę od strony Wiednia do Mariboru (na nocleg), mam wykupioną winietę austriacką, ale planuje zrobić objazd płatnej autostrady w Słowenii i zastanawiam się czy jadąc austriacką autostradą A9 mogę przejechać przez przejście graniczne Spielfeld-Šentilj i zaraz za granicą zjechać z autostrady na lokalną drogę do Mariboru (400 metrów za przejściem jest zjazd) czy od momentu przekroczenia granicy muszę mieć już winietę i lepiej z autostrady zjechać przed przejściem granicznym? Widzę taki zjazd 2 km przed przejściem, ale zastanawiam się czy tam nie będzie większego ruchu (tę granicę przekraczam w poniedziałek 18.07). Jechał ktoś tym przejściem i miał podobną sytuację?

Jadąc autostradą A9 z Austrii i wjeżdżając do Słowenii musisz już mieć słoweńska winietę lub musisz kupić ją na przejściu granicznym, gdyż płatna słoweńska autostrada zaczyna sie na przejściu granicznym. Z A9 nalęży zjechać zjazdem 226 (lepiej tym żeby się nie zagapić) lub 228 i drogą lokalną na przejście nie autostradowe Spielfeld-Šentilj. Jeszcze nikt nie opisał korków-utrudnień z przejazdem tymi drogami przez granicę. A wręcz przeciwnie, spokojny przejazd.
cooking
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooking » 04.07.2022 19:19

endryu napisał(a):
cooking napisał(a):Witam wszystkich na forum :papa:

Jadąc autostradą A9 z Austrii i wjeżdżając do Słowenii musisz już mieć słoweńska winietę lub musisz kupić ją na przejściu granicznym, gdyż płatna słoweńska autostrada zaczyna sie na przejściu granicznym. Z A9 nalęży zjechać zjazdem 226 (lepiej tym żeby się nie zagapić) lub 228 i drogą lokalną na przejście nie autostradowe Spielfeld-Šentilj. Jeszcze nikt nie opisał korków-utrudnień z przejazdem tymi drogami przez granicę. A wręcz przeciwnie, spokojny przejazd.

Dzięki wielkie! Jeszcze się zastanawiam na tą winietą, bo w jedną stronę się nam tak nie spieszy, a zawsze można ją kupić online i działa od zaraz (mam rację, prawda?).

A polecacie jakieś objazdowe trasy od Mariboru do środkowej Dalmacji? Google pokazuje parę opcji, np. przez przejście Dobovec albo Rogatec. Oczywiście w CRO już chętnie wpadam na autostradę.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 04.07.2022 20:16

cooking na Twoje kolejne pytania znajdziesz "świeże" odpowiedzi (opisy i linki do tras) w tym wątku, ale musisz cofnąc się kilka stron do tyłu i poczytać. Nie ma co powielać po raz kolejny tych samych odpowiedzi.
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 04.07.2022 20:49

Honzo1 napisał(a):
ChorwacjaChorwacja napisał(a):Od 15 lat jeżdżę do Chorwacji i tylko raz płaciłem i jechałem autostradą w Słowenii. Zobaczyłem co to za odcinek stwierdziłem bez sensu. Z reguły trasa Mureck Ptuj Cvetlin zawsze przejezdna i bez kolejek. W zeszłym roku wracając widziałem kilometrowe kolejki przy bramkach na granicy Chorwacko-Slowenskiej a my spokojnie jechaliśmy dalej. 2lipca wyruszam ponownie a trasę omijającą autostradę płatna w Słowenii zaczynam w Ilz i kieruje się na Cvetlin które to faktycznie mapa omija jako przejście.

Dzisiaj rano objazd zaliczony. Przed Ptuj wachadlo i zerwanie nawierzchni na ok 500 metrach. Poza tym bezproblemowo. 4.40 na granicy w Cvetlin, byliśmy jedyni zeskanowali dowody i dzida :papa:

Rok temu jechałem dokładnie tym objazdem i wszystko szło elegancko do momentu dojazdu do samej granicy (sobota około 6 rano). Musieliśmy trafić na jakąś zmianę warty. Bo na samej granicy wraz z kilkudziesięcioma samochodami utknęliśmy na dobre 1,5 godziny. Po prostu wszystko się zatrzymało i koniec jazdy, nikt nie był odprawiany. Jako, że to jest mega lokalne przejście, infrastruktury żadnej, pobocza też nie bardzo a tym bardziej lasu. Więc profilaktycznie trzeba wszelakie potrzeby opanować wcześniej żeby nie było takiej desperacji jaką widziałem u innych tam oczekujących.
Tak czy inaczej przy wyjeździe dłuższym niż tydzień każdy powinien sam sobie odpowiedzieć, czy te dodatkowe 80 minut jazdy w obie strony objazdem jest warte zostawienia w kieszeni 30 eurasów. Dla mnie jest, bo wcale nie ma gwarancji że na autostradzie nie będziemy kwitnąć w korku (szczególnie jak ktoś jedzie w weekend). Ja już raz tak stałem ponad dwie godziny przed przejściem na autostradzie, dlatego dla zasady nie płacę tego myta.
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 04.07.2022 21:31

maciek_apo napisał(a):
Rok temu jechałem dokładnie tym objazdem i wszystko szło elegancko do momentu dojazdu do samej granicy (sobota około 6 rano). Musieliśmy trafić na jakąś zmianę warty. Bo na samej granicy wraz z kilkudziesięcioma samochodami utknęliśmy na dobre 1,5 godziny. Po prostu wszystko się zatrzymało i koniec jazdy, nikt nie był odprawiany. Jako, że to jest mega lokalne przejście, infrastruktury żadnej, pobocza też nie bardzo a tym bardziej lasu. Więc profilaktycznie trzeba wszelakie potrzeby opanować wcześniej żeby nie było takiej desperacji jaką widziałem u innych tam oczekujących.
Tak czy inaczej przy wyjeździe dłuższym niż tydzień każdy powinien sam sobie odpowiedzieć, czy te dodatkowe 80 minut jazdy w obie strony objazdem jest warte zostawienia w kieszeni 30 eurasów. Dla mnie jest, bo wcale nie ma gwarancji że na autostradzie nie będziemy kwitnąć w korku (szczególnie jak ktoś jedzie w weekend). Ja już raz tak stałem ponad dwie godziny przed przejściem na autostradzie, dlatego dla zasady nie płacę tego myta.

Dokładnie, mi to nawet tu nie chodzi o te eurasy, tylko o czas, wolę jechać 2 godziny objazdem niż stać w korku 2 godziny (zwłaszcza w sytuacjach "fizjologicznych" lub "marudzące dziecko na pokładzie"). Taki przypadek jak opisaleś to pewnie rzadkość, chyba że codziennie o konkretnej godzinie lub w weekendy o jakiejś godzinie/godzinach jest taki przestój.
A jeśli jadąc przez 2 godziny, a nie stojąc mogę jeszcze zaoszczędzić kilkanaście euro to dodatkowy profit.
sworek
Autostopowicz
Re: Ominięcie autostrady w Słoweni przez Bad Radkersburg i O

Nieprzeczytany postnapisał(a) sworek » 07.07.2022 12:08

Witam,
Szukałem pare stron wstecz ale nie znalazłem informacji.
Jezdziłem pare razy do chorwacji jeszcze za czasów gdzie przez Słowenie jechało się starą drogą, poźniej budowa autostrady i omijanie opłat.
Teraz udaję się znowu z noclegiem w Mariborze.
Chciałem ominąć opłate za autostradę i udać się starą drogą czyli zjechać przed granicą w AUT w Spielfeld i jechać w kierunku Maribor starą droga o oznaczeniu 437 a pozniej H2 do Maribor. Google maps wyznaczyło tą trasę czyli rozumiem że jest przejezdna? Kiedyś spotkałem się że ta stara droga była zasypywana.
Może ktoś jechał ostatnio?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2022 12:27

sworek napisał(a):Witam,
Jezdziłem pare razy do chorwacji jeszcze za czasów gdzie przez Słowenie jechało się starą drogą, poźniej budowa autostrady i omijanie opłat.
Chciałem ominąć opłate za autostradę i udać się starą drogą czyli zjechać przed granicą w AUT w Spielfeld i jechać w kierunku Maribor starą droga o oznaczeniu 437 a pozniej H2 do Maribor. Google maps wyznaczyło tą trasę czyli rozumiem że jest przejezdna? Kiedyś spotkałem się że ta stara droga była zasypywana.

Przeczytaj kilka wcześniejszych stron wątku do którego zostałeś przeniesiony.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 07.07.2022 12:28

objazdy-autostrady-w-slowenii-dyskusja-t29291-5610.html#p2267363 W tym temacie jest wiele informacji. Także o objeździe przez Maribor, przez rondo Pesnica, itd. Mapy googla jeszcze nie ogarniają zmian w klasie i oznakowaniu dróg, np. przy wymienionym rondzie. Podejrzyj na innych mapach np. OSM, Mapy.cz.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.07.2022 19:50

Możesz tak jechać, sam tak jechałem rok temu i pojadę i w tym roku. Dalej równolegle do autostrady w kierunku Ptujskiej Gory, Majsperka i Rogatca. To trasa bez opłat.
Whitenyga2
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Whitenyga2 » 08.07.2022 08:27

Marsallah napisał(a):

Możesz tak jechać, sam tak jechałem rok temu i pojadę i w tym roku. Dalej równolegle do autostrady w kierunku Ptujskiej Gory, Majsperka i Rogatca. To trasa bez opłat.

Czy jadąc w dzień w południe przez Maribor jest możliwość natrafienia na większy korek czy raczej płynnie to idzie? Podkreślam, że będę jechał w sobotę.
martin_martin
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) martin_martin » 08.07.2022 22:00

Chris_M napisał(a):
Bombolero napisał(a):
Chris_M napisał(a):Ale zatrzymali Cię jeszcze przed przekroczeniem granicy, czy już po?

Zatrzymali mnie jakieś 50 metrów po przekroczeniu granicy.

Czyli to była chorwacka policja?
Więc tylko dlatego nie dostałeś mandatu!
Powinieneś być im wdzięczny, bo gdyś ich nie spotkał, to zapewne wracałbyś tą samą trasą, a słoweńscy policjanci już by Ci nie odpuścili, tak jak nie odpuścili w opisywanym przeze mnie już wcześniej przypadku:
post2260485.html#p2260485

Ja przekroczyłem w zeszłym tyg. nieświadomie tą granice od strony chorwackiej nie spotkałem na całej trasie do Austrii policji.
W stronę do Chorwacji nawigacja poprowadziła mnie na inne małe przejście gdzie miałem kontrole i myślałem że na drodze powrotnej poprowadzi mnie na to samo.

Moje pytanie czy orientuje się ktoś czy Słoweńska policja wysyła później mandaty za takie "przewinienia" do Polski. Kamery na przejściu są z tego co opisujecie.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 08.07.2022 23:24

martin_martin napisał(a):Ja przekroczyłem w zeszłym tyg. nieświadomie tą granice od strony chorwackiej nie spotkałem na całej trasie do Austrii policji.
W stronę do Chorwacji nawigacja poprowadziła mnie na inne małe przejście gdzie miałem kontrole i myślałem że na drodze powrotnej poprowadzi mnie na to samo.

Moje pytanie czy orientuje się ktoś czy Słoweńska policja wysyła później mandaty za takie "przewinienia" do Polski. Kamery na przejściu są z tego co opisujecie.

Nikt dotąd nie zgłaszał na Forum by coś takiego go spotkało, więc chyba Ci się upiekło.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 09.07.2022 14:25

Whitenyga2 napisał(a):
Marsallah napisał(a):

Czy jadąc w dzień w południe przez Maribor jest możliwość natrafienia na większy korek czy raczej płynnie to idzie? Podkreślam, że będę jechał w sobotę.

Nie, przejedziesz płynnie. Na wyjeździe z Mariboru (na południowym brzegu rzeki) masz centrum handlowe, McDonalda i tankstelle.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 375
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone