napisał(a) slr » 29.04.2022 06:52
Witam serdecznie
Wrzucam info uzyskane od strony Słoweńskiej apropo przejść granicznych Dulga Vas i Pince. Na wstępie... Planując w tym roku wyjazd do Chorwacji ponownie chciałem pojechać sprawdzoną drogą 86 przez Węgry (ostatni raz jechałem nią w 2013). Na YT pod którymś filmikiem z 2021 pojawiły się komentarze apropo zmiany przejazdu przez Słowenię by ominąć autostradę przez Dulga Vas i kierunek na Mursko. Wspomniano tam że droga ta podlega już opłacie tak samo jak autostrada która leci obok. Dopytałem wstawiającego i potwierdził że w 2021 mandat na 800 euro dostał jego znajomy stąd to info i okazało się że Policja nie słucha wymówek odnośnie tego że mapy Googla tak kierują jako droga bezpłatna. W dniu wczorajszym także skontaktowałem się z autorem filmiku z planowaniem trasy na 2022 (film z kwietnia 2022) właśnie tą samą drogą i wspomniałem mu o tych informacjach i zapytałem czy wie o tym coś więcej. Zaciągnął wiedzy po stronie Słoweńskiej i uzyskał odpowiedź jak niżej, sam jest w szoku ....
"Dear Sir/Madam,
Border point Dolga vas and Pince are both motorway border pass for which e-vignette is obligatory! For your purpose, you have to choose other border pass. At the link: E-vignette validity | EVinjeta (dars.si) you can find the map you have asked for.
Best regards,"
W wolnym tłumaczeniu...
"Szanowni Państwo,
Przejścia graniczne Dolga Vas i Pince są autostradowymi przejściami granicznymi, na których obowiązuje e-winieta! Dla Pana potrzeb należy wybrać inne przejście graniczne. Pod linkiem: Ważność e-winiety | EVinjeta (dars.si) można znaleźć mapę, o którą Pan pyta.
Pozdrawiam serdecznie,"
Zostaje zatem odbicie z 86 na Lenti i później do M70 i do przejścia Letenye lub wcześniej z 86 na Server, Vaswar i dalej do M7 lub Server, Janoshaza i dalej do M7.
Jak ktoś ma inne pomysły piszcie.
Ostatnio edytowano 29.04.2022 21:22 przez
slr, łącznie edytowano 1 raz