Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 16.08.2021 20:38

Nie, nie pytam sarkastycznie. Po prostu usiłuję zrozumieć zacytowany zapis.
Jakoś nie załapałem, że dotyczy to wjazdu od strony CRO :(
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.08.2021 20:46

aro_40 napisał(a):Nie, nie pytam sarkastycznie. Po prostu usiłuję zrozumieć zacytowany zapis.
Jakoś nie załapałem, że dotyczy to wjazdu od strony CRO :(

Granica pomiędzy Cro/Slo jest zewnętrzną strefy Schengen więc nie można jej wszędzie przekraczać. Pozostałe słoweńskie granice są już w strefie Schengen więc możesz przekraczać gdzie chcesz :wink:
baggick
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baggick » 17.08.2021 08:39

bankowy76 napisał(a):
baggick napisał(a):W piątek 20. sierpnia planujemy wyjazd z okolic Wrocławia. Planujemy jechać przez Czechy, Austrię i Słowenię. Rodzice zaszczepieni + 2 dzieci poniżej 10lat. Proszę lepiej zorientowanych o informację:
1. Czy podróżowanie drogami lokalnymi po Czechach, Austrii i Słowenii wiąże się jakimś ryzykiem nałożenia kary. Oczywiście nie planuje żadnych noclegów w tych krajach co najwyżej tankowanie i kawa :)
2. czy można wjechać do Słowenii przez przejście w Bad Radkersburg;
3. następnie wjechać do Chorwacji przez przejście w Ormož;
4. zarekomendujcie jakiś sprawdzony nocleg w okolicach Varazdinu.

1.Nie nie wiąże się to z ryzykiem kary jeśli chodzi o covid, ale wygodniej u szybciej będzie z poplatkiem w Czechach i winietką w Austrii autostradami. Na lokalnej drodze za przekroczenie prędkości możesz zapłacić większy mandat niż za winietki.
2.Tak można
3.Tak można
4. Nie mam. Na portalu booking sprawdź jest tego dużo między Varazdinem a Zagrzebiem

1. Zdaję sobie sprawę, że na autostradach wygodniej. I będę z nich korzystał zarówno w Czechach jak i Austrii. Tylko do Czech będę wjeżdżał przez Boboszów, wiec muszę trochę lokalnych dróg zwiedzić zanim wjadę na autostradę przed Olomunciem. A w Austrii znowu będę zjeżdżał z autostrady w okolicach Ilz, i dalej pojadę w kierunku Bad Radkersburg drogą nr 66. Kombinuję tak, bo w zeszłym roku jak pojechałem przez Spiefield i Macelij to korków zaznałem za wszystkie czasy. W sumie straciłem 6 godzin na tych przejściach.
2. OK
3. Miałem obawy, że to przejście w Ormoż jest tylko lokalne. A to że jest to pogranicze strefy Schengen to niechałbym mieć kłopotów.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 17.08.2021 11:33

Problemem jest tylko Macelj, bo wszystkie inne przejścia przekraczasz bez zbędnego oczekiwania. A tutaj , w tym wątku, masz podane trasy jak przejście w Macelj ominąć, nie tracąc wiele czasu ani nie nadkładając zbyt wiele drogi.
Ja absolutnie nie pchałbym się na lokalne drogi w Austrii mając możliwość jazdy autostradą. Chyba, że przejazd trasy traktujesz jako przede wszystkim turystyczno-krajobrazowy. A w takim przypadku to bym doradzał malowniczą trasę przez Rogatec.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 18.08.2021 08:33

Chris_M napisał(a):Problemem jest tylko Macelj, bo wszystkie inne przejścia przekraczasz bez zbędnego oczekiwania.

Oj, oj, oj :!: Nie tylko! O rabanie, jaki podnosiłem na "spalone" przejście w Dobovcu zapomniał :?:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.08.2021 10:14

Chris_M napisał(a): ... Ja absolutnie nie pchałbym się na lokalne drogi w Austrii mając możliwość jazdy autostradą. Chyba, że przejazd trasy traktujesz jako przede wszystkim turystyczno-krajobrazowy ...

Ja również

Zrobiłem tak raz daaawno temu jak miałem jeszcze mniej pieniędzy niż teraz, a za to ogrom wolnego czasu :)

Było przepięknie, ale średnia prędkość wychodziła nieakceptowalna

Do kompletu nie było wtedy w PL A1, objeżdżaliśmy lokalnymi drogami Czechy i Słowenie, a zachciało się do Włoch skoczyć i tam też omijać płatne autostrady ;)

To były bardzo długie wakacje podziwiane z samochodu :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.08.2021 10:41

Chris_M napisał(a):Problemem jest tylko Macelj, bo wszystkie inne przejścia przekraczasz bez zbędnego oczekiwania. A tutaj , w tym wątku, masz podane trasy jak przejście w Macelj ominąć, nie tracąc wiele czasu ani nie nadkładając zbyt wiele drogi.
Ja absolutnie nie pchałbym się na lokalne drogi w Austrii mając możliwość jazdy autostradą. Chyba, że przejazd trasy traktujesz jako przede wszystkim turystyczno-krajobrazowy. A w takim przypadku to bym doradzał malowniczą trasę przez Rogatec.

Jeżeli paluje jechać na Ormož to bez sensu jechać cały czas autostradą w Austrii. najlepiej zjechać na Ilz i drogą 66 do Bad Radkersburg tak jak chce to zrobić baggick . Drogi się nie nadkłada a wręcz przeciwnie, czas też wiele się nie traci.
PePeD
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PePeD » 18.08.2021 18:09

:lol:
dids76 napisał(a):
Chris_M napisał(a):Problemem jest tylko Macelj, bo wszystkie inne przejścia przekraczasz bez zbędnego oczekiwania. A tutaj , w tym wątku, masz podane trasy jak przejście w Macelj ominąć, nie tracąc wiele czasu ani nie nadkładając zbyt wiele drogi.

Jeżeli paluje jechać na Ormož to bez sensu jechać cały czas autostradą w Austrii. najlepiej zjechać na Ilz i drogą 66 do Bad Radkersburg tak jak chce to zrobić baggick . Drogi się nie nadkłada a wręcz przeciwnie, czas też wiele się nie traci.

Jechałem drogą 66 z Ilz do Cvetlin (jakieś 3 tyg temu). Ogólnie fajna odmiana dla autostrady. Z 50 km bliżej, dopuszczalna prędkość między miasteczkami 100 km/h. Wyszło czasowo podobnie. A wioski i miasteczka w Austrii z przyjemnością się ogląda. Poza tym nie ma się co napinać, jeśli w planie jest objazd autostrady w SLO.
baggick
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baggick » 18.08.2021 18:25

dids76 napisał(a):

Znam ta droge 66 z czasów "przed covid owych" tak samo jak przejazd austriacką autostradą do końca czyli do Spiefield. Powiem tak czas dojazdu do Słowenii jest praktycznie identyczny bo kilometrów jest trochę mniej. A dodatkowo zależy nam żeby jak najszybciej moc zatrzymać się na nocleg i wybraliśmy Varazdin bo jeszcze tam nie byliśmy.
St.Witch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) St.Witch » 19.08.2021 09:43

Witajcie,

probuje wyslac znajomym trase alternatywna czyli ominac Macelj gdyby sie korkowalo. Chodzi mi o Cvetlin .My jechalismy tamtedy wielokrotnie ,ale usiluje im wyslac trase i google niestrudzenie kieruje mnie dalej przez jakies Cirkulane,Meje na jakies lokalne przejscie byc moze nawet dla obcych nielegalne. Nawet jak manualnie pociagne punkty przez Zgornji Leskovec itd. nie chce mi wyznaczyc trasy. Dodam ,ze oni jada i tak autostrada i w razie czego w ostatniej chwili gdzies zjada . Rogatec daje sie " wbic" ,Cvetlin nie. Mam tylko nadzieje ,ze cos sie nie zmienilo i te dwa przejscia (Rogatec, cvetlin) nadal sa legalne. Moze cus zle robie...

https://www.google.de/maps/dir/46.37243 ... !3e0?hl=de

??
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 19.08.2021 09:49

@St.Witch zajrzyj na poprzednią stronę tego wątku.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.08.2021 09:51

St.Witch napisał(a):Witajcie,

probuje wyslac znajomym trase alternatywna czyli ominac Macelj gdyby sie korkowalo. Chodzi mi o Cvetlin .My jechalismy tamtedy wielokrotnie ,ale usiluje im wyslac trase i google niestrudzenie kieruje mnie dalej przez jakies Cirkulane,Meje na jakies lokalne przejscie byc moze nawet dla obcych nielegalne. Nawet jak manualnie pociagne punkty przez Zgornji Leskovec itd. nie chce mi wyznaczyc trasy. Dodam ,ze oni jada i tak autostrada i w razie czego w ostatniej chwili gdzies zjada . Rogatec daje sie " wbic" ,Cvetlin nie. Mam tylko nadzieje ,ze cos sie nie zmienilo i te dwa przejscia (Rogatec, cvetlin) nadal sa legalne. Moze cus zle robie...

??

Nadal nic sie nie zmieniło, ale od jakiegoś czasu w GM nie da się poprowadzić trasy przez Cvetlin. Podziel trasę na dwa etapy, do granicy i za granicą.
St.Witch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) St.Witch » 19.08.2021 09:54

Dzieki,podziele na dwa etapy. Racja,jest na poprzedniej stronie ,ze to google cos kombinuje. dzieki.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 19.08.2021 10:07

St.Witch napisał(a):Dzieki,podziele na dwa etapy. Racja,jest na poprzedniej stronie ,ze to google cos kombinuje.

To nie Google kombinuje, tylko Słoweńcy kombinują żeby turystów zniechęcić do omijania autostrady.
wojtekkos2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekkos2 » 19.08.2021 19:44

St.Witch napisał(a):Witajcie,

??

Bez googla to już nie można jechać? Są mapy, znaki drogowe, numery dróg itd.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 351
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone