napisał(a) piotrulex » 04.08.2021 12:55
mkay napisał(a):piotrulex napisał(a):Ja kolejny rok jadąc na wyspę Krk nie omijałem Słoweńskich autostrad i pojechałem przez przejście Rupa zjeżdżając koło Postojnej. Solidnie wykorzystam te 15E jadąc dość długo płatną drogą, ominę zawalone Macelj i Lućko, zapchany kawałek autostrady do zjazdu w dół oraz finalnie spory kawał płatnej autostrady w cro. Na Krk wychodzi mi taniej i szybciej niż omijanie kawałka Słowenii i płacenie za cro. Jadąc przez Rupę zapłacę w cro jedynie niecałe 5zł za kawałek autostrady
wyjeżdżam nad ranem w najbliższy poniedziałek w okolice Crikvenicy i chyba najbardziej skłaniam się ku tej trasie. możesz napisać coś więcej? o której byłeś na granicy SLO-HR i w jaki dzień tygodnia? były jakieś utrudnienia (korki) na słoweńskich autostradach? ile czekałeś w Rupie?
jeszcze dopytam: czy na Słowenię można kupić winiety online'owo? gdzie ty kupowałeś jadąc tym przejściem? można jakoś na granicy?
Wjeżdżałem w piątek około 8 rano, korek krótki, może z 300-500m i godzina stania. Na trasie w SLO spokojnie
Wyjeżdżałem w piątek i koło 11-12 też godzina stania do granicy. Jakaś boczna droga i dojeżdżałem do głównej tuż przed samą granicą. Do wjazdu była kolejka na 2-3km. Koło 14-15 spokojnie z godzina stracona przed Ljubljaną, gdyż na dobre 20km przed rozjazdem zaczynało się korkować. Raz się stało kilka minut w miejscu, później jechało 120, aby za chwilę kulać się kilkanaście km/h