Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Masterjam
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Masterjam » 30.07.2021 14:00

Dzień Dobry
Żona zaplanowała rozpoczęcie wakacji od odwiedzenia Jezior Plitwickich , i stanęło że wyjedziemy dzień wcześniej , znajdziemy kwatere na jedną noc gdzieś niedaleko i następnego dnia , po 'jeziorach" jedziemy na spokojnie do docelowego miejsca na Krk. Czy dobrze ogarnąłem dojazd bez opłat z granicy Austriacko - Sloweńskiej ?

https://goo.gl/maps/baavLjqpCLVkefdY9
Ostatnio edytowano 30.07.2021 19:05 przez Masterjam, łącznie edytowano 1 raz
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 30.07.2021 16:40

Masterjam napisał(a):Dzień Dobry
Żona zaplanowała rozpoczęcie wakacji od odwiedzenia Jezior Plitwickich , i stanęło że wyjedziemy dzień wcześniej , znajdziemy kwatere na jedną noc gdzieś niedaleko i następnego dnia , po 'jeziorach" jedziemy na spokojnie do docelowego miejsca na Krk. Czy dobrze ogarnąłem dojazd bez opłat z granicy Austryjacko - Sloweńskiej ?

https://goo.gl/maps/baavLjqpCLVkefdY9

Na GM rozbij sobie te trasę na dwa osobne odcinki:
1. Przez Słowenię z ominięciem płatnych dróg, tak jak na tej mapie:
https://www.google.com/maps/dir/46.7081 ... 0?hl=pl-PL
2. Od Durmanca do Plitwic juz normalnie, bez omijania płatnych dróg.

Trasę trzeba rozbić na dwie osobne dlatego, że GM nie potrafi wyznaczać trasy z omijaniem płatnych dróg tylko na części trasy; albo omija płatne drogi na całej długości, albo w ogóle ich nie omija.

Jak chodzi o ten płatny odcinek przez Słowenię, to do Chorwacji wjeżdżaj albo przez przejście w Rogatec gdzie prawie nigdy korków nie ma, albo przez przejście w Lupiniak, w zależności pod sytuacji (obecności korka) na przejściu Lupiniak.
Nawierzchnia drogi nr 107 po stronie słoweńskiej jest trochę lepsza niż równolegle biegnącej drogi po stronie chorwackiej.

BTW:
Granica jest "austriacko-słoweńska", a nie "Austryjacko - Słoweńska" :wink:
Przemasss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemasss » 31.07.2021 08:41

Jechałem w nocy ta droga. Wszystko super, na granicach tylko my. Uwaga na zwierzynę. Dzięki za pomoc.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 01.08.2021 11:18

Chris_M napisał(a):Sprawdziłem, faktycznie tak jest jak piszesz!
Ewidentnie Słoweńcy znowu wprowadzili Google'a w błąd, że tamto przejście graniczne jest nieczynne!
Ustaw sobie jako punkt docelowy to samo przejście ale po słoweńskiej stronie granicy i wtedy Google poprowadzi tak jak trzeba.

Jechałeś już przez Cvetlin wszystko ok bo to gm szaleje bo za tydzien jadę z łodzią i nie chciał bym zawracać a jak tam.czy kolejba czy brak kolejki bo juz nawet na wiadomościach piszą o tych korka po 6godzinnych
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 01.08.2021 12:26

swider1985 napisał(a):
Chris_M napisał(a):Sprawdziłem, faktycznie tak jest jak piszesz!
Ewidentnie Słoweńcy znowu wprowadzili Google'a w błąd, że tamto przejście graniczne jest nieczynne!
Ustaw sobie jako punkt docelowy to samo przejście ale po słoweńskiej stronie granicy i wtedy Google poprowadzi tak jak trzeba.

Jechałeś już przez Cvetlin wszystko ok bo to gm szaleje bo za tydzien jadę z łodzią i nie chciał bym zawracać a jak tam.czy kolejba czy brak kolejki bo juz nawet na wiadomościach piszą o tych korka po 6godzinnych

Nie używasz znaków interpunkcji więc nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem, ale jeśli jedziesz z łodzią, to ja bym Ci radził trasę przez Slovenską Bystricę, tak jak to opisałem w tym poście: https://www.cro.pl/post2227647.html#p2227647
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 01.08.2021 17:36

Cvetlin działa. Można przekraczać bezproblemowo. Sprawdziłem w drugiej połowie lipca. Do Chorwacji w środku tygodnia byliśmy tylko my - skanowanie dokumentów przez Słoweńców, Chorwatów brak. W drodze powrotnej przed nami 10 aut. Staliśmy z 5-10 min. Też tylko dowody.
Pazurek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pazurek » 01.08.2021 18:37

Wczoraj 31.07.2021 powrót z Breli w Chorwacji, po drodze z 4 korki i 1 wypadek. Zjechałem z autostrady A2 w Naplatna postaja Đurmanec (to mnie uratowało bo zaraz za zjazdem był już korek) i pojechałem na Cvetlin, przejście graniczne Chorwacko - Słoweńskie przekroczyłem około 16:00. Na granicy celników Chorwackich brak, Słoweniec zerknął na rejestrację i machnął jechać spędziłem na granicy może z 1 min. W stronę Chorwacji zero samochodów.
malgoga
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malgoga » 02.08.2021 15:52

Ja skorzystałam z rad, jechałam na cvetlin, nie wiem jak ale nie przekroczyłam żadnej granicy i od kilku dni jestem w primosten
Ewelina2010
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewelina2010 » 02.08.2021 17:11

Czy można prosić o mapkę jak kierowaliscie się na cvetlin,Google uparcie kieruje jakby naokoło ?
Załączniki:
Screenshot_20210802-181050_Facebook.jpg
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 02.08.2021 17:43

Ewelina2010, przeczytaj poniższą wskazówkę :idea:

Chris_M napisał(a):Ewidentnie Słoweńcy znowu wprowadzili Google'a w błąd, że tamto przejście graniczne jest nieczynne!
Ustaw sobie jako punkt docelowy to samo przejście ale po słoweńskiej stronie granicy i wtedy Google poprowadzi tak jak trzeba
woytheck
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woytheck » 02.08.2021 21:21

stachan ma rację. Do "Słoweńskiego" Cvetlin w GM, przekraczasz granicę, ustawiasz punkt docelowy w Cro i gotowe!
erpp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) erpp » 04.08.2021 09:35

trasa.png

Witam.
Mogę polecić tą trasę, osobiście jechałem nią w poniedziałek wracając z Chorwacji. Jest malownicza wiedzie przez małe miejscowości. Miejscami droga dość wąska lecz o dobrej nawierzchni, wiedzie przez Dolinę Winettu obok miejscowości Apače. Korków na przejściach nie napotkałem, kontrola sprowadziła się do okazania paszportów które bez otwarcia celnik zwrócił nakazując dalszą jazdę.

howgh.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.08.2021 09:44

Ja kolejny rok jadąc na wyspę Krk nie omijałem Słoweńskich autostrad i pojechałem przez przejście Rupa zjeżdżając koło Postojnej. Solidnie wykorzystam te 15E jadąc dość długo płatną drogą, ominę zawalone Macelj i Lućko, zapchany kawałek autostrady do zjazdu w dół oraz finalnie spory kawał płatnej autostrady w cro. Na Krk wychodzi mi taniej i szybciej niż omijanie kawałka Słowenii i płacenie za cro. Jadąc przez Rupę zapłacę w cro jedynie niecałe 5zł za kawałek autostrady
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 04.08.2021 10:05

piotrulex napisał(a):Ja kolejny rok jadąc na wyspę Krk nie omijałem Słoweńskich autostrad i pojechałem przez przejście Rupa zjeżdżając koło Postojnej. Solidnie wykorzystam te 15E jadąc dość długo płatną drogą, ominę zawalone Macelj i Lućko, zapchany kawałek autostrady do zjazdu w dół oraz finalnie spory kawał płatnej autostrady w cro. Na Krk wychodzi mi taniej i szybciej niż omijanie kawałka Słowenii i płacenie za cro. Jadąc przez Rupę zapłacę w cro jedynie niecałe 5zł za kawałek autostrady

No to akurat nie podlega chyba dyskusji :).
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.08.2021 11:05

Slavko1974 napisał(a):
piotrulex napisał(a):Ja kolejny rok jadąc na wyspę Krk nie omijałem Słoweńskich autostrad i pojechałem przez przejście Rupa zjeżdżając koło Postojnej. Solidnie wykorzystam te 15E jadąc dość długo płatną drogą, ominę zawalone Macelj i Lućko, zapchany kawałek autostrady do zjazdu w dół oraz finalnie spory kawał płatnej autostrady w cro. Na Krk wychodzi mi taniej i szybciej niż omijanie kawałka Słowenii i płacenie za cro. Jadąc przez Rupę zapłacę w cro jedynie niecałe 5zł za kawałek autostrady

No to akurat nie podlega chyba dyskusji :).

Niby nie, ale ..

... ale jeżdżąc kilka lat wcześniej też w okolice Baski na Krk śmigałem objazdem przez MLP

No i cały czas google pokazuje trasę przez Zagrzeb i Macelj jako najkrótszą i najszybszą ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 345
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone