Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
azrael
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) azrael » 25.07.2021 17:32

Bednja,Gornje Jesenje i w dół na Zagreb.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 25.07.2021 17:33

makosm napisał(a):
marynamaj napisał(a):Pyt. nr 2 - ja zawsze jechałam przez Cvetlin (w tym roku też tak planuję) i wjazd na autostradę w Chorwacji na węźle Durmanec omijając płatne drogi w Słowenii.
Pozdrawiam

Czemu dopiero Durmanec? Jadac przez Cvetlin GM kieruje na autostradę chyba na pierwszy węzeł zaraz przy granicy. Polecacie czy lepiej dalej wjechać?

Wjazd w Durmanec jest o połowę niższa cena za A2 i unikamy "zatwardzeń" na wjeździe z przejścia w Macelj do bramek w Trakošćan. Lub jak napisał kolega powyżej.
marynamaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marynamaj » 25.07.2021 19:01

Na pierwszym węźle przy granicy może być mega korek z powodu wjeżdżających z Macelji :-) - to są pierwsze bramki. Poza tym po co się wracać? Ja jadę do przodu.
Bombolero
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bombolero » 26.07.2021 09:35

Może mi ktoś podpowiedzieć, jak obecnie wygląda ominięcie płatnych odcinków w Słowenii jadąc trasa z obrazka?

Mam sprzeczne informacje, ktoś mi powiedział, że na drogach lokalnych pojawiły się jakieś opłaty.
Zastanawiam się, czy wykupić dwie winiety 2x7 dni czy jednak uda się objechać bezproblemowo?
Załączniki:
Screenshot_2021-07-26-10-32-31-151_com.google.android.apps.maps.jpg
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 26.07.2021 13:08

W nocy jechałem przez Ormoż Varażdin. Poza niespodzianką z doniczkami (przeoczyłem tą informację a któryś z kolegów pisał). Jedyny postój to na czas skanowania paszportów covidowych przez chorwackich graniczników.
Z ciekawostek to w Austrii podczepił się na zjeździe Ilz cywilny radiowóz policyjny a w nim mundurowi. Jechał za nami kilka wiosek,aż zatrzymał jedno auto i pytał po co tu jedziemy i dlaczego nie autostradą. Żadnych zastrzeżeń nie miał i pojechaliśmy dalej. Cała trasa poza autostradą Austria+Słowenia to może 5 aut mijałem.
biagggio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) biagggio » 26.07.2021 19:01

Bombolero napisał(a):Może mi ktoś podpowiedzieć, jak obecnie wygląda ominięcie płatnych odcinków w Słowenii jadąc trasa z obrazka?

Mam sprzeczne informacje, ktoś mi powiedział, że na drogach lokalnych pojawiły się jakieś opłaty.
Zastanawiam się, czy wykupić dwie winiety 2x7 dni czy jednak uda się objechać bezproblemowo?

Właśnie (poniedziałek) jechałem tą trasą, w godz. 18:00-19:15. Pusto wszędzie, z granicą włącznie. Żadnych problemów, tylko żona na zakrętach wstrzymywała oddech :p
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 26.07.2021 20:36

:?: Może taniej?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 26.07.2021 22:03

Bombolero napisał(a):Może mi ktoś podpowiedzieć, jak obecnie wygląda ominięcie płatnych odcinków w Słowenii jadąc trasa z obrazka?

Ktoś Ci głupot nagadał. Ja dziś jechałem przez Maribor, ruch minimalny, zero policji, ale ja tam i tak nie szaleję, tylko odpoczywam od autostrad.
malgoga
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malgoga » 27.07.2021 14:49

Witam , wiem oberwie mi się , naprawdę przeczytałam połowę wątku , ale juz wszystko mi sie miesza , a mam 4 wnuków pod opieką , jutro jade do Primosten z Częstochowy , chce ominąć płatny odcinek , w kilku żołnierskich słowach jaką trasę wybrać , słabo ogarniam nawigację , ale może dam radę z waszą pomocą :)
azrael
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) azrael » 27.07.2021 16:46

Ilz,Mureck,Ptuj,Cvetlin.
malgoga
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malgoga » 27.07.2021 17:57

Bardzo dziękuję , pozdrawiam .Jeszcze tylko sie upewnie

https://goo.gl/maps/RZMeSQbyXPDZhTwM6
_Wlkp_
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Wlkp_ » 27.07.2021 19:10

Wyznaczona przez Ciebie Trasa przebiega przez płatny odcinek autostrady Słowenii.
Nie mogę jeszcze wklejać linków - z Ptuj kieruj się drogą 690 na granicę Cvetlin. Dalej Trakoscan i drogą 508 w Chorwacji do autostrady A2
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.07.2021 19:12

_Wlkp_ napisał(a):Wyznaczona przez Ciebie Trasa przebiega przez płatny odcinek autostrady Słowenii.
Nie mogę jeszcze wklejać linków - z Ptuj kieruj się drogą 690 na granicę Cvetlin. Dalej Trakoscan i drogą 508 w Chorwacji do autostrady A2

Po prostu GM nadal nie chce prowadzić przez Cvetlin, ale spokojnie można jechać.
malgoga
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malgoga » 27.07.2021 19:32

Dałam Ptuj -Cvetlin , pogubie sie , to pewne
A może taka opcja
https://goo.gl/maps/modXrQ1xDhEQrwKd7
_Wlkp_
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Wlkp_ » 27.07.2021 19:49

Droga E59 w Słowenii czyli A2 jest płatna.
Jeśli chcesz ominąć płatny odcinek w Słowenii to w Austrii jadąc od Graz A9 na zjeździe 226 Gersdorf kieruj się na drogę 69 kierunek na Mureck, dalej 433 na Lenart, dalej 229 na Ptuj i tak jak wcześniej napisałem z Ptuj kieruj się drogą 690 na granicę Cvetlin. Dalej Trakoscan i drogą 508 w Chorwacji do autostrady A2
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 343
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone