Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 17.07.2021 18:33

alechandro napisał(a):
Marsallah napisał(a):
toomas napisał(a):Taką trasą jeździsz? https://goo.gl/maps/vKZD1hQVLWE6vCAt6

Tak. Tędy dziś jechałem, po raz pierwszy i pewnie nie ostatni.

Ciekawa ta trasa tylko zaznaczając opcje "bez opłat" i "autostrad" ani razu nie prowadziło mnie tędy czyli drogą 430 tylko drogą nr 1 od Mariboru. Odległościowo jest to samo ale intryguje mnie dlaczego tak jest ?
https://www.google.pl/maps/dir/Spielfel ... b1!2b1!3e0

No tak, właśnie tak jechałem. Od Mariboru jedynką, w Starše skręt w prawo.
Twister85
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twister85 » 17.07.2021 19:36

Ktoś jechał w ostatnich dniach przez Dolga Vas i Lendave na Mursko Sredice? Mapy google usilnie odrzucają mi tą trasę pomijając całkowicie przejście w Mursko Sredice, zastanawiam się co jest powodem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2021 20:27

Marsallah napisał(a):No tak, właśnie tak jechałem. Od Mariboru jedynką, w Starše skręt w prawo.

A to w porządku, dzięki.
tomkarol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomkarol » 18.07.2021 09:29

20 lipca wyjeżdżam na Chorwację. Trasa A1, Brno, Mikulov, Wiedeń, Graz i planuję z winietą przez Słowenię na przejście Macelj. Na przejściu powinienem być w godzinach wieczornych i jeśli byłoby straszne zatwardzenie na kilka godzin czekania, to podpowiedzcie proszę, które przejścia w niedalekiej odległości są dopuszczone do ruchu międzynarodowego w pandemii COVID? Cvetlin, Dobowec pri Rogatcu, Rogatec. Który wariant polecacie?
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 18.07.2021 11:11

tomkarol napisał(a):20 lipca wyjeżdżam na Chorwację. Trasa A1, Brno, Mikulov, Wiedeń, Graz i planuję z winietą przez Słowenię na przejście Macelj. Na przejściu powinienem być w godzinach wieczornych i jeśli byłoby straszne zatwardzenie na kilka godzin czekania, to podpowiedzcie proszę, które przejścia w niedalekiej odległości są dopuszczone do ruchu międzynarodowego w pandemii COVID? Cvetlin, Dobowec pri Rogatcu, Rogatec. Który wariant polecacie?

No właśnie Cvetlin raczej nie jest międzynarodowym. A Rogatec na chwilę obecną również się korkuje. Bo chyba dużo ludzi ten kierunek obrało.

https://www.policija.si/eng/areas-of-wo ... -crossings
W linku masz wykaz przejść międzynarodowych.
AgaKar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaKar » 18.07.2021 11:17

karmelion napisał(a):Ormož otwarty, cisza spokój - 3 auta. Z pułapek jedynie zwierzyna leśna

Super, więc alternatywa dla Cvetlin to Ormož
Potem jedziesz na Varazdin?
himi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) himi » 18.07.2021 11:42

Startujemy jutro (poniedziałek nad ranem) w stronę Istrii - kierunek Porec. Leciał ktoś na dniach z Polski przez Ostravę, Wideń i Graz w te okolice? Jak sytuacja?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 18.07.2021 12:09

tranquilo napisał(a):
tomkarol napisał(a):20 lipca wyjeżdżam na Chorwację. Trasa A1, Brno, Mikulov, Wiedeń, Graz i planuję z winietą przez Słowenię na przejście Macelj. Na przejściu powinienem być w godzinach wieczornych i jeśli byłoby straszne zatwardzenie na kilka godzin czekania, to podpowiedzcie proszę, które przejścia w niedalekiej odległości są dopuszczone do ruchu międzynarodowego w pandemii COVID? Cvetlin, Dobowec pri Rogatcu, Rogatec. Który wariant polecacie?

No właśnie Cvetlin raczej nie jest międzynarodowym. A Rogatec na chwilę obecną również się korkuje. Bo chyba dużo ludzi ten kierunek obrało.

Rogatec się nie korkuje. Jeśli już, to czasami Dobovec. Powód podał na forum już ktoś, kto jeździ z nawigacją - nawi podpowiada przejście Dobovec/Lupinjak jako alternatywę dla Macelja.
Natomiast Rogatec chyba jeszcze nigdy korka nie widział.
tomkarol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomkarol » 18.07.2021 12:12

Na stronie https://www.policija.si/eng/areas-of-wo ... -crossings jest informacja, że przejście Zgornji Leskovec (Cvetlin) jest przejściem granicznym dla małego ruchu granicznego. Jest tam informacja, że przejścia graniczne dla małego ruchu granicznego są zarezerwowane dla beneficjentów Umowy o ruchu granicznym i współpracy a wszystkie osoby korzystające z prawa Unii Europejskiej do swobodnego przemieszczania się mogą przekraczać granicę państwową na przejściach granicznych dla małego ruchu granicznego. Wynika z tego, że można przekraczać bez żadnych ograniczeń. czy coś źle interpretuję.
donieq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donieq » 18.07.2021 12:28

Cvetlin jest zamknięty dla Nas, tranzytowców!!!
Nad ranem sąsiada przekierowali na Zavrć, kilkanaście kilometrów dalej, kara za przejazd przez Cvetlin to 500 Euro.
Przejazd przez Zavrć trwał 10 minut, bez komplikacji.
szj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szj » 18.07.2021 12:40

tomkarol napisał(a):Wynika z tego, że można przekraczać bez żadnych ograniczeń. czy coś źle interpretuję.

Źle interpretujesz, tzn. zbyt ogólnikowo. Zerknij na stronę 330, na której o tym pisałem i dałem ten sam link (no prawie - mój działa, twój nie za bardzo, bo go uciąłeś), potem wklep w wyszukiwarkę co to za prawo, żeby trafić na https://pl.wikipedia.org/wiki/Swobodny_przep%C5%82yw_os%C3%B3b i przeczytać:

"Swobodny przepływ osób – jedna z podstawowych swobód zagwarantowanych w traktatach ustanawiających Wspólnoty Europejskie. Obejmuje prawo obywatela jednego państwa członkowskiego do osiedlania się lub pracy w innym państwie członkowskim Wspólnoty Europejskiej oraz specyficznych członków ich rodzin. "

Jak dla mnie niekoniecznie oznacza to swobodny ruch w celach turystycznych, przy czym moja mądrość opiera się na Internecie i zdrowym rozsądku - nie jestem prawnikiem ani politologiem, zupełnie inna branża :) Tak czy siak nie oznacza to, że na chwilę obecną nie przepuszczają przez Zgornji Leskovec (w Cvetlinie NIE MA od lat przejścia granicznego, jest one stop control po Słoweńskiej stronie) - sam tamtędy przejechałem 5 lipca i dzień w dzień jeżdżą ludzie. EDIT - a może już nieaktualne, bo ktoś wkleił posta wyżej jak to pisałem :-) Mnie w każdym razie wpuścili, 17 lipca wypuścili przez Macelj, nie dali żadnego rachunku póki co - może przyjdzie pocztą :D
wildi2
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildi2 » 18.07.2021 13:53

szj napisał(a):
tomkarol napisał(a):Wynika z tego, że można przekraczać bez żadnych ograniczeń. czy coś źle interpretuję.

Źle interpretujesz, tzn. zbyt ogólnikowo. Zerknij na stronę 330, na której o tym pisałem i dałem ten sam link (no prawie - mój działa, twój nie za bardzo, bo go uciąłeś), potem wklep w wyszukiwarkę co to za prawo, żeby trafić na [...]

"Swobodny przepływ osób – jedna z podstawowych swobód zagwarantowanych w traktatach ustanawiających Wspólnoty Europejskie. Obejmuje prawo obywatela jednego państwa członkowskiego do osiedlania się lub pracy w innym państwie członkowskim Wspólnoty Europejskiej oraz specyficznych członków ich rodzin. "

Jak dla mnie niekoniecznie oznacza to swobodny ruch w celach turystycznych, przy czym moja mądrość opiera się na Internecie i zdrowym rozsądku - nie jestem prawnikiem ani politologiem, zupełnie inna branża :) Tak czy siak nie oznacza to, że na chwilę obecną nie przepuszczają przez Zgornji Leskovec (w Cvetlinie NIE MA od lat przejścia granicznego, jest one stop control po Słoweńskiej stronie) - sam tamtędy przejechałem 5 lipca i dzień w dzień jeżdżą ludzie. EDIT - a może już nieaktualne, bo ktoś wkleił posta wyżej jak to pisałem :-) Mnie w każdym razie wpuścili, 17 lipca wypuścili przez Macelj, nie dali żadnego rachunku póki co - może przyjdzie pocztą :D

Wikipedia jak zwykle nie jest dobrym źródłem do rozważań tego typu. Nie ma żadnych podstaw, żeby odsyłać kogokolwiek z przejścia granicznego na inne albo przyjmować mandaty 500 EUR za przekroczenie granicy na przejściu "lokalnym". Definicja kontrowersyjnego w tym wypadku "free movement" jest podana w wielu dokumentach EU (można m.in. poczytać Directive 2004/38/EC w języku PL), nasze rodzime źródło:

h___t___t___p___s___:___//w___w___w.gov.pl/web/mswia-en/free-movement-of-persons-fundamental-rights-and-eu-citizenship

(do usunięcia wszystkie podkreślniki z linku)

"Free movement of persons (FMOP) as one of the four fundamental freedoms constitutes a fundamental right conferred on EU citizens by the Treaties. This principle is the cornerstone of European integration and represents an enormous enrichment of personal freedoms of citizens and societies. In addition, the free movement of persons is seen as one of those rights that EU citizens value most. EU citizenship confers on every EU citizen the right of free movement and residence within the territory of Member States. Every EU citizen therefore is entitled to travel within the EU and live, study, work and set up a business in another Member State. The EU’s objective is that the principle of free movement of persons functions in a simple and effective manner on its territory."

W razie problemów, to na słoweńskiej Policji spoczywa obowiązek wykazania, że nie przysługuje nam prawo do swobodnego przemieszczania się (postawienie takiej tezy samo w sobie jest absurdalne). Jeżeli przekraczamy granicę w punkcie kontroli granicznej i zostajemy przepuszczenie przez celnika, nie ma żadnego zagrożenia. Jeżeli przekroczymy granicę chorwacko-słoweńską w miejscu do tego nieprzeznaczonym (lokalne drożyny bez kontroli), można mieć wtedy pretensje do samego siebie. W pierwszym przypadku nie przyjmujcie mandatu. W drugim no cóż...
szj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szj » 18.07.2021 14:33

IMHO te €500 to jakaś miejska legenda, a jeśli przekierowują gdzie indziej to dlatego, że tam z jedną budką to się dość szybko zapycha i ludzie blokują drogę na wioskach. Na autostradzie korek kilka km ich tak nie boli. Ludzie przecież mają nawigację, widziałem dziesiątki razy jak ludzie zjeżdżają z trasy i jadą tam gdzie ja (robiąc potem korek w innym miejscu :-) ).
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.07.2021 14:41

Cvetlin a dokłądniej przejście Zgornji Laskovec - Cvetlin jest przejściem otwartym dla wszystkich obywateli UE! I już od kilku lat jest to opcja przy korkach w Macelj. I widziałem tam nie tylko Chorwatów i Słoweńców ale także auta na rejestracjach Czeskich, austriackich czy niemieckich. Przecież na stronie policji Słoweńskiej https://www.policija.si/index.php/compo ... le/119/526 jest jasno napisane: Przekraczanie granicy państwowej na przejściach granicznych dla małego ruchu granicznego jest dozwolone dla beneficjentów Umowy o małym ruchu granicznym i współpracy (zezwolenia graniczne) oraz wszystkich obywateli, którym przysługuje prawo Unii Europejskiej do swobodnego przemieszczania się.
500euro ( czy inna kwota bo różne wersje się pojawiają) może nas kosztować mandat gdy pojedziemy do Cvetlin przekraczając granicę w tym miejscu https://goo.gl/maps/nhV5iud1kSgG4AyC7
Niestety GM czasami tak prowadzi i mnie kilka lat temu też tam posłało.
Promet.si nic nie mówi o zamkniętych drogach czy przejściach, a na chwilę obecna czas oczekiwania tam wynosi ok. 30 minut https://promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 18.07.2021 19:20

Marsallah napisał(a):
tranquilo napisał(a):

Rogatec się nie korkuje. Jeśli już, to czasami Dobovec. Powód podał na forum już ktoś, kto jeździ z nawigacją - nawi podpowiada przejście Dobovec/Lupinjak jako alternatywę dla Macelja.
Natomiast Rogatec chyba jeszcze nigdy korka nie widział.

Rano sprawdzałem jak to na mapach wygląda to było około godziny opóźnienia. Ale może faktycznie mapy wybrały bie to przejście. Muszę to oblukać
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 338
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone