napisał(a) Chris_M » 09.07.2021 11:03
Marsallah napisał(a):Chris_M napisał(a):Marsallah napisał(a):Jutro wyjazd. Znudziła mi się trasa MLP, a do tego jeszcze zamknęli zjazd na Mureck z A2...
Męska decyzja: wjeżdżam do Słowenii autostradą, ale od razu zjeżdżam na Sentijl i jadę objazdem SPMR (Sentijl-Pesnica-Maribor-Rogatec). Oczywiście bez autostrad.
Planuję przekroczyć granicę SLO/HR po raz pierwszy w życiu w Rogatcu (zwykle jeździłem na Dobovec, ale teraz tam nawigacja google przekierowuje korkowiczów z Macelja).
Ja właśnie też rozważam tę sama trasę. Koniecznie opisz wrażenia!
Oczywiście wiesz jak trzeba pokonać rondo w Pesnicy żeby nie zapłacić mandatu?
Wiesz, tak naprawdę to nie wiem, bo nigdy tamtędy nie jechałem. Zamierzam po prostu przez nie przejechać - ten znak (o którym wiem), co stoi przed rondem, zakładam, że jest po to, żeby ostrzec, że winieta jest konieczna przy wjeździe na autostradę, jak i drogę ekspresową, ale wątpię, żeby winieta była konieczna do przejazdu samym rondem, jeżeli zjeżdża się na normalną drogę niewymagającą winiety...
Widzę, że sytuacja dość zasadniczo się zmieniła od czasu gdy ja ta trasa jeździłem.
Wówczas droga oznaczona jako H2 nie była płatna i zdaniem policji jeśli ktoś opuszczając rondo w kierunku Mariboru przejeżdżał przez ten zewnętrzny pas ronda oznakowany jako należący do autostrady, to wjeżdżał na autostradę i powinien mieć wykupioną winietkę autostradową!
A jeśli jej nie miał, to mandat za jazdę po autostradzie bez wykupienia winiety!
Teraz droga H2 prawdopodobnie jest już oznakowana jako płatna droga ekspresowa, więc gdy w opcjach włączy się omijanie autostrad i płatnych odcinków, to GM prowadzi tamtędy poprawnie:
https://www.google.com/maps/dir/Pesnica ... b1!2b1!3e0PS:
Przeglądam mapę i zacząłem mieć wątpliwości: czy na pewno ta "hitra cesta" H2 jest płatna?
Czy ktoś wie?
Bo w miastach obwodnice i trasy szybkiego ruchu zazwyczaj robi się darmowe, żeby wyrzucić ruch z centrum, ale w Słowenii wiele rzeczy jest inaczej niż w pozostałych krajach.
PS2:
Sam już znalazłem odpowiedź na swoje pytanie odn. "chytrej cesty" H2: niestety, ale na niej też jest wymagana winieta, na zdjęciu z 2018 r. stoi znak:
https://www.google.com/maps/@46.5955819 ... 312!8i6656
Ostatnio edytowano 09.07.2021 23:41 przez
Chris_M, łącznie edytowano 2 razy