Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anna83
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anna83 » 05.07.2021 07:26

Hej,
Sorki, jeżeli ktoś już o to pytał. Jak się ma mapa (lista) otwartych przejść granicznych, która jest na stronie Policji Słoweńskiej do stanu rzeczywistego. Czy ktoś został cofnięty z granicy.

Na mapie nie ma wymienionej "najpopularniejszej" z objazdowych granic CVETLIN

Dzięki za odpowiedź, jest to mój pierwszy samodzielny wyjazd do Chorwacji, dlatego dzięki za wyrozumiałość.

P.S. Czy trasa "Mureck - Dubrava Krizovljanska" jest dobrym rozwiązaniem.

Dzięki za poradę.
szj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szj » 05.07.2021 08:06

W niedzielę rano wpuszczali przez Cvetlin. Na stronie Słoweńskiej https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive/103470-crossing-the-state-border-during-the-coronavirus-epidemic masz:

As of 15 June 2020, all border crossings for local border traffic on the border with Croatia are back in operation. Travellers seeking to cross the Slovenia-Croatia border can also go through border crossing points for international traffic. The opening times are published on our website Border crossings https://www.policija.si/eng/areas-of-work/border-matters-and-foreigners/border-crossings.

Slovenian and Croatian citizens and persons enjoying the right to free movement as per EU law can cross the state border at border crossings for local border traffic.

Powiesz, że jedziesz szukać pracy i cię muszą przepuścić ;-) Przy czym Zgornji Leskovec /Cvetlin to przejście o małej przepustowości (z tego co widziałem jedna budka w jedną i jedna w drugą, może nawet ten sam koleś podchodzi z drugiej strony ;-) ), więc jak większa grupa tam uderzy to pewnie się szybko zapcha jak Gruškovje /Macelj.
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 05.07.2021 13:58

Cvetlin ostatnio zapchany jak Macelj 1-1.5 h stania
szj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szj » 05.07.2021 17:02

Google proponuje ludziom alternatywną trasę, nawet jak się co dziesiąty odważy to gdy po kolei dojadą to już się robi korek. Potem już nie proponuje ale ci co pojechali to stoją :)
Zapchanie pewnie od pory zależy bo ja tam czekałem 10 minut, ale za mną dołączyło trochę aut, więc to pewnie wszystko się dynamicznie zmienia.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 05.07.2021 21:10

wojtekx37 napisał(a):Czy przez Lendave jeszcze ktoś jeździ i czy może być obecnie problem z przejazdem tamtędy?

wczoraj wracałem, bez problemu
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 06.07.2021 05:55

szj napisał(a):
sviva napisał(a):
szj napisał(a):Serio, jeszcze tacy ludzie jeżdżą?

Ale że co - z Google ktoś rozsądny chce zaoszczędzić kilkadziesiąt minut i sobie obejrzeć słoweńskie wioski (nota bene żona była zachwycona, jakie zadbane), zamiast stać godzinę w korku i się gapić na ludzi zmieniających po 10 razy pas bo drugi idzie ciut szybciej? Przecież nie jechaliśmy przez środek jeziora ani dziką przeprawą przez las tylko przejściem granicznym z bannerem "EU citizens / CH / coś tam jeszcze only". Ja nie jestem obieżyświatem ani ekspertem stosunków międzynarodowych - jak przejeżdżam przez przejście poza Schengen to się spodziewam kontroli po obu stronach albo chociaż środkowego palca od pogranicznika, gdy to przejście dla jakichś szczególnych wybrańców. Jeśli by nie chcieli, żeby ludzie przejeżdżali, to postawiliby szlaban. Przy słoweńskim posterunku są płoty itp. żeby ludzie po krzakach nie przechodzili.

Co do skrótów Google to różnie bywa to fakt, czasem podejmuję ryzyko, czasem nie. No risk, no fun.

ale Ty mi nie tłumacz trasy przez Cvetlin bo ją znam. Dziwię się po prostu, że istnieją jeszcze ludzie, którzy jadą ponad 1000 km i nie sprawdzili przed wyjazdem nawet trasy. Przecież o Cvetlinie pisza na forum już od kilku lat. A o trasie M-L-P (if you know what i mean) od kilkunastu. A przejścia "zabitego dechami" sobie nie przypominam. Padł by telefon, zawiesiło się Google Maps to by stali na poboczu i wołali w niebogłosy do księżyca...
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 06.07.2021 05:57

Anna83 napisał(a):Hej,
Sorki, jeżeli ktoś już o to pytał. Jak się ma mapa (lista) otwartych przejść granicznych, która jest na stronie Policji Słoweńskiej do stanu rzeczywistego. Czy ktoś został cofnięty z granicy.

Na mapie nie ma wymienionej "najpopularniejszej" z objazdowych granic CVETLIN

Dzięki za odpowiedź, jest to mój pierwszy samodzielny wyjazd do Chorwacji, dlatego dzięki za wyrozumiałość.

P.S. Czy trasa "Mureck - Dubrava Krizovljanska" jest dobrym rozwiązaniem.

Dzięki za poradę.

Jest wymieniona. Ale Cvetlin to miejscowość chorwacka więc trudno aby ją wymieniała Policja słoweńska. Podają nazwę miejscowości w Słowenii (patrz Zgorzelec - Goerlitz).
Zgornji Leskovec -(Cvetlin) MB GRUŠKOVJE otwarte 24 godziny. "Przejście graniczne dla małego ruchu granicznego dla osób posiadających zezwolenie na lokalny ruch graniczny oraz osób podróżujących w ramach prawa o swobodnym przekraczaniu granic UE".
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 06.07.2021 09:13

szj napisał(a):Google proponuje ludziom alternatywną trasę, nawet jak się co dziesiąty odważy to gdy po kolei dojadą to już się robi korek. Potem już nie proponuje ale ci co pojechali to stoją :)
Zapchanie pewnie od pory zależy bo ja tam czekałem 10 minut, ale za mną dołączyło trochę aut, więc to pewnie wszystko się dynamicznie zmienia.

A więc to stąd takie kolejki na przejściu Dobovec/Lupinjak...
jaro1959
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaro1959 » 06.07.2021 18:07

Mam takie pytanie. Czy ktoś jechał z Austrii na Istrię omijając Słoweńskie autostrady? Zwykle jeździmy do Dalmacji i wtedy kupuję wszystkie winiety i jadę jak najszybciej. Obecnie mamy wczasy na Istrii i zarezerwowany nocleg w Grazu. Hotel na Istrii mamy dopiero od godz. 14.00 i tak sobie pomyślałem, aby spróbować dróg podrzędnych, coś po drodze pooglądać.
jaro1959
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaro1959 » 06.07.2021 18:27

Jaskinię i zamek już zaliczyliśmy, chodzi mi o wrażenia z takiej trasy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2021 18:38

jaro1959 napisał(a):Jaskinię i zamek już zaliczyliśmy, chodzi mi o wrażenia z takiej trasy.

Wrażeń nie znam - nie jechałem taką trasą.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 06.07.2021 23:41

jaro1959 napisał(a):Mam takie pytanie. Czy ktoś jechał z Austrii na Istrię omijając Słoweńskie autostrady? Zwykle jeździmy do Dalmacji i wtedy kupuję wszystkie winiety i jadę jak najszybciej. Obecnie mamy wczasy na Istrii i zarezerwowany nocleg w Grazu. Hotel na Istrii mamy dopiero od godz. 14.00 i tak sobie pomyślałem, aby spróbować dróg podrzędnych, coś po drodze pooglądać.

Ja tak jeździłem jak słoweńskie autostrady jeszcze nie były ukończone i to była prawdziwa mordęga!
Weź pod uwagę, że na granicy SLO/HR też trochę czasu stracisz i wcale nie będziesz na Istrii tak hop-siup.
Możesz pozwiedzać sobie jaskinie w Postojnej, ale staraj się autostradami dojechać jak najbliżej do nich.

PS:
Jakimś wyjściem byłoby dojechanie austriackimi autostradami z Grazu do Klagenfurtu, a dalej już z ominięciem autostrad, tą trasą:
https://www.google.com/maps/dir/46.5835 ... m1!2b1!3e0
I tak ta trasa zajmie Ci jakieś 7 godzin lekko licząc.
Ostatnio edytowano 07.07.2021 00:51 przez Chris_M, łącznie edytowano 1 raz
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 06.07.2021 23:57

Dotychczas zawsze jeździłem przez Macelj, ale obecne korki (w połączeniu z bandycką ceną za przejechanie tego krótkiego odcinka autostrady) skłaniają mnie do wybrania w tym roku drogi przez Cvetlin.
Przeraża mnie jednak stan tej drogi widoczny na Street View:

Droga na Cvetlin.jpg

Czy ta droga faktycznie jest w takim stanie jak na zdjęciu?

Bo droga na przejście graniczne Dobovec chociaż dłuższa i bardziej kręta, wygląda znacznie bardziej zachęcająco:

Przejście graniczne Dobovec pri Rogatecu.jpg
szj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szj » 07.07.2021 00:22

sviva napisał(a):Dziwię się po prostu, że istnieją jeszcze ludzie, którzy jadą ponad 1000 km i nie sprawdzili przed wyjazdem nawet trasy. Przecież o Cvetlinie pisza na forum już od kilku lat. A o trasie M-L-P (if you know what i mean) od kilkunastu. A przejścia "zabitego dechami" sobie nie przypominam. Padł by telefon, zawiesiło się Google Maps to by stali na poboczu i wołali w niebogłosy do księżyca...

Aż sobie wstałem z łóżka, żeby odpisać na kompie. Otóż trasę sprawdziłem i wiodła w siększości autostradami od samego Wrocławia, przez Słowenię i Gornji Macelj. Jak ty sprawdzasz sobie każdy alternatywny scenariusz i wozisz papierowy atlas Europy albo i każdego kraju po drodze to gratuluję zaradności jak również ilości wolnego czasu (także na studiowanie setek wątków na cro.pl). Dlatego ci z ludzkiej życzliwości wytłumaczę jak działa współczesna technologia - nawigacja prowadzi cię zaplanowaną trasą, ale sytuacja na drogach się zmienia i nagle proponuje ci inny wariant. Jedziesz autostradą, masz zwykle kilka minut na decyzję do najbliższego zjazdu i nie masz możliwości przestudiowania zaproponowanej opcji. Szybka konsultacja z rodziną, decyzja większością głosów, żeby nie brać całej winy na siebie jak wyjdzie klapa. Ryzyko zawsze jest (głównie takie, że impreza ostatecznie się czasowo nie opłaci albo że trasa poprowadzi lipną dziurawą drogą ew. wąską wiejską dróżką, na której problem się minąć), dla 5 minut wiadomo, że nieakceptowalne dla ostrożnego człowieka, przy dobrych kilkudziesięciu minutach można je dla urozmaicenia życia podjąć.

Jechałem do Chorwacji drugi raz, rok temu - pewnie przez Covida - nie stałem na Gornji Macelj tyle, żeby robić doktorat ze wszystkich alternatywnych tras, poświęcając na to więcej czasu jaki być może dzięki temu zaoszczędzę na wszystkich przyszłych wyjazdach łącznie.

Jak padnie Google Maps to są jeszcze open street maps, które można pobrać offline i wiele innych alternatyw. Telefonów też zwykle ludzie, których stać na wyjazd za granicę na wakacje mają przynajmniej tyle, co członków rodziny (wliczając dzieci).

Co do budy zabitej dechami, to pewnie wziąłem za spodziewany posterunek graniczny coś, co nim nie było. Nie jeżdżę autem nigdzie poza Schengen oprócz Chorwacji i jak wspomniałem moje wyobrażenie o kontrolach granicznych (jeszcze sprzed wejścia Polski do Schengen) jest takie, że każdy kraj ma posterunek po swojej stronie. Kontrolowano mnie jedynie w Zgornji Leskovec, który nie da się ukryć jest w Słowenii, dobre kilkaset metrów od faktycznej granicy, stąd moje zaniepokojenie. Wygooglowałem sobie już, że „Od 30.04.2015. godine na graničnom prijelazu Cvetlin – Zgornji Leskovec na području Republike Slovenije vrši se zajednička granična kontrola sa policijskim službenicima Republike Slovenije, tzv. „ONE STOP CONTROL“ i pewnie w przyszłości mnie takie rozwiązanie nie zadziwi. Tyle i dzięki za megapomocny komentarz, który złośliwi mogliby pewnie nazwać bezużytecznym mądrzeniem się :-P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 330
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone