Lawliet napisał(a):Tak mi się nasunęło, czysto z ciekawości.
Czy mógłby mi ktoś znający realia tej trasy wytłumaczyć sens objazdu Słowenii przez Bad Radkersburg i Cvetlin/Ormoz? Wybaczcie jeśli coś pomyliłem, nie znam tej trasy i objazdów ale jak dla mnie to niezłe nabijanie kilometrów. Jaki jest sens jechania CZE/AUS/ominięcie autostrady w SLO, jak obok SVK/HUN leci się bez kombinacji?
No właśnie przez Sk/Hu nie jedzie sie bez kombinacji bo trzeba jak na razie jechać ich "korytarzem tranzytowym" i tu jest nabicie około 150km. Od kilku lat jeżdżę przez Cz/Sk/Hu kiedyś jeździłem przez Cz/A/Slo z ominięciem autostrady słoweńskiej. Kilometrowo jest bardzo podobnie a jadąc Ilz- Feldbach - Bad Radkersburg - Ptuj nawet bliżej.
Cvetlin czy Rogatec najczęściej jest teraz traktowany jako zastępcze przejście przy korkach w Macelj i wtedy trzeba się zastanowić czy jest sens płacic 30 euro za winietę a potem stać w korku na granicy (lub zjechać na Cvetlin czy Rogatec) czy od razu ominąć autostradę.
Każdy wybierze trasę jaka mu pasuje, ja nienawidzę stać w korku. Wolę jechać wolniej ale jechać niż stać.