Bravik napisał(a):Chris_M napisał(a):I właśnie dzięki takim oraz podobnym sztuczkom Słoweńcy rżną tranzytowych turystów ile wlezie!
Poszukaj sobie co ludzie tutaj na Forum pisali o mandatach nakładanych na nich za przejazd przez rondo w Pesnicy!
Mam nadzieję że teraz zrozumiesz, dlaczego w innym wątku napisałem, że do Słoweńców trudno czuć sympatię.
To nie sztuczki, tylko brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.
Czy mnie, koledze boboo oraz wszystkim innym zarzucasz brak umiejętności czytania ze zrozumieniem?
Czy to z naszego "braku umiejętności czytania ze zrozumieniem" wynika, że inny jest sens informacji na stronie DARS w języku słoweńskim, a inny w języku angielskim?
Czy to z naszego "braku umiejętności" wynika, że na malutkiej winiecie znalazło się miejsce na umieszczenie jednoznacznej informacji jak należy liczyć ten tydzień ważności winiety (która to informacja w jednej chwili kończy dyskusję z policjantem na autostradzie!), a na dysponującej dowolną ilością miejsca stronie internetowej zabrakło tej informacji? Dla Austriaków jakoś oczywistym było, że informacja o tym jak liczy się okres ważności winiety, obowiązkowo powinna znaleźć się na stronach internetowych ASFINAG!
Zwracam także uwagę, że turysta mający zamiar zamiar przejechać przez Słowenię, informację o okresie ważności winiety czerpie ze strony internetowej DARS, a nie z dołączonej do winiety informacji, gdyż tę po raz pierwszy może zobaczyć na własne oczy dopiero po kupnie winiety oraz zapłaceniu za nią!
Na marginesie - czy turyści tranzytowi maja inne cenniki niż Słoweńcy?
A jak inaczej rozumieć istniejącą w Słowenii strukturę cen za winiety?
Winieta tygodniowa kosztuje 15 EUR, co daje cenę 2,114 EUR/dzień.
Winieta roczna kosztuje 110 EUR, co daje cenę 0,30 EUR na dzień.
Stosunek cen za 1 dzień dla turysty oraz miejscowego wynosi:
2,114 / 0,3 = 7
co w praktyce oznacza, że to turysta potrzebujący raz w roku w tranzycie przejechać te 46 km autostradą, w wysokim stopniu finansuje niski koszt rocznej winiety dla Słoweńców.
Tymczasem podobne wyliczenie dla Austrii wygląda następująco:
Winieta 10 dni: 9,50 EUR/10 = 0,95 EUR/dzień
Winieta roczna: 92,50 EUR / 365 = 0,25 EUR/dzień
Stosunek cen za 1 dzień:
0,95 / 0,25 = 3,8
czyli jest o połowę niższy niż w Słowenii!