Koenig napisał(a):1. Stan drogi - różne opinie się tu pojawiały, łącznie z uszkodzonymi felgami. Przewiduję, że będę tam w nocy, wiem że trzeba pilnować prędkości więc szaleć nie będę, ale czy stan tej drogi wart jest tego objazdu? Czy to tylko przerysowania i droga taka sama jak u nas?
Droga na większości odcinków dobra, najgorszy odcinek po wjeździe do Słowenii, czyli Trate, na serpentynach i później kilka kilometrów trzeba uważać. Nie ma dziur, ale nawierzchnia pofalowana, po prostu "objazdowcy" im ją rozjeździli Ja jechałem starym kompaktem na alu z oponami 205/55/16, dosyć mocno załadowanym i nic nie urwałem ani nie połamałem Ot poprostu nasza droga powiatowa
Koenig napisał(a):2. Jadąc M-L-P nie tylko oszczędzamy ale też omijamy korek na autostradzie. I tego dotyczy moja druga wątpliwość. Będę tam późno w nocy lub nad ranem, ale przede wszystkim w środku tygodnia. Czy wtedy też jest duże ryzyko korka? Bo jeśli nie, to może sama oszczędność 15€ nie jest warta nadłożonego czasu?
W środku tygodnia ryzyko korka jest znikome, a co nadłożonego czasu to sam musisz sobie odpowiedzieć. Dla mnie 15Euro za 30 minut jest warte. Akurat ta kwota starcza nam na Pizze na trasie objazdu
Koenig napisał(a):Wracał będę w czasie weekendu, więc zakładam, że tu wątpliwości już nie ma i M-L-P już na 100% mnie czeka.
Tutaj akurat objazd w korkach nie pomoże, bo korki robią się na końcu autostrady i dalej na drodze nr9 w kierunku granicy i wtedy, jadąc objazdem można częściowo lub całkowicie je ominąć. Jadąc z Chorwacji i wiedząc o korkach na granicy w Macelj lepiej ją ominąć np. przez Rogatec.
Edit. Widzę że paulr napisał mniej więcej to samo co ja