Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 18.08.2020 23:30

elka21 napisał(a):Nie wiem, z jakich google maps korzystasz, bo na moich, pokazuje, że jest zamknięty.

Moze to zalezy od aktualizacji map albo aktualizacji informacji drogowych, bo u mnie jadąc 2.08 i wracając 12.08 google maps pokazywal że zjazd 226 jest normalnie przejezdny a nie byl, a skoro jest dalej zamknięty to może juz to na mapach jest uwzględnione
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 19.08.2020 10:23

5.08 wieczorem wracałem do Polski i na moście w Mureck zatrzymali mnie do kontroli. Pan kazał jedynie otworzyć wszystkie paszporty i pokazać (sam nie dotykał), zapytał skąd jedziemy i życzył szerokiej drogi. Nie będę ukrywał, że już miałem przed oczami wizję przejścia autostradowego, ale na szczęście obyło się tylko na strachu :D
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 19.08.2020 16:00

Wracając 17.08. czyli w poniedziałek na przejściu w Mureck celnicy austriaccy kazali wypełnić ankietę (skąd, dokąd, w jakim celu nr telefonu, mail itp.).

Osobiście (mam tu na myśli małżonkę i siebie) mam jednak pewne przemyślenia co do objazdu autostrady w Słowenii. Mam świadomość, że zostanę za ten post pewnie przez wielu skarcony, ale mimo to uważam, że jest to jeden z większych bezsensów w czasie planowania wakacji w Cro. Zaznaczam od razu, że staram się podróżować ekonomicznie, szanuje każdy grosz (stąd wybraliśmy z rodziną namiot i kamping aby było taniej). Ale oszczędzanie 15 czy nawet 30 Euro na winietę w Słowenii jest moim zdaniem kompletna pomyłką. I piszę to po trzecim wyjeździe do Cro i po trzecim objeździe autostrady (a licząc w dwie strony to po szóstym objeździe). Przecież sprawa rozbija się o jakieś 60-120 złotych w skali kilku tysięcy na wyjazd a kluczymy, krążymy po jakichś zadupiach, kombinujemy jakby sprawa rozbijała się o kilkaset zł.

Dlatego też przy planowaniu przyszłorocznego wyjazdu kończę z naszym trochę znanym już w świecie "cwaniactwem" i lecę jak człowiek prosto bez kombinacji.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 21.08.2020 17:10 przez Viniu, łącznie edytowano 1 raz
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 19.08.2020 16:07

Mylisz się.
Sprawa rozbija się o 1-3h korki na granicy w Macieju.
Jak otworzą Schengen to z dziką przyjemnością przelecę z Austrii do Chorwacji w 30 minut.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 19.08.2020 16:34

Viniu napisał(a):...Dlatego też przy planowaniu przyszłorocznego wyjazdu kończę z naszym trochę znanym już w świecie "cwaniactwem" i lecę jak człowiek prosto bez kombinacji.

Ale jednak probowales 3 li 6 razy... Kolejnym krokiem wypoczynku moze byc przejscie z wersji "ekonomicznej" (namiot, camping) na kolejny level... ;)

Zdrówka!
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 19.08.2020 16:45

robertms napisał(a):
Viniu napisał(a):...Dlatego też przy planowaniu przyszłorocznego wyjazdu kończę z naszym trochę znanym już w świecie "cwaniactwem" i lecę jak człowiek prosto bez kombinacji.

Ale jednak probowales 3 li 6 razy... Kolejnym krokiem wypoczynku moze byc przejscie z wersji "ekonomicznej" (namiot, camping) na kolejny level... ;)

Zdrówka!

Oczywiście próbowałem jak wielu z nas :) Dlatego mniej więcej wiem z czym się wiąże słynny objazd.

Poznawanie Cro rozpoczęliśmy właśnie od "wyższego levelu" a konkretnie od apartamentu PIMM w Marusici, po czym uznaliśmy, że na campach czujemy się lepiej (kilkanaście lat harcerstwa zrobiło swoje :) ) To był główny powód przestawienia się na kampingi a przy tym okazało się być bardziej ekonomicznie ;)

Pozdrav :)
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 19.08.2020 17:43

Jak napisał kaeres, jak za te 120 zł postoisz 3 h w korku do granicy to będziesz wiedział, dlaczego inni omijają autostradę :)
A zupełnie na marginesie, z rodziną uwielbiamy jeździć przez Słowenię bokiem. I jakoś będzie żal, jak będzie trzeba jeździć autostradą :(
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 19.08.2020 18:07

Ja traktuję samą podróż jako przyjemność, więc objazd autostrady jest pewnego rodzaju odskocznią od monotonnej podrózy autostradą, a ta trasa objazdowa jest całkiem przyjemna, teraz jechałem dodatkowo pierwszy raz przez Cvetlin, gdzie serpentyny do tej pory znane w Trate są dodatkową odskocznią również w Cvetlin:) no i lepiej jechac dłużej niż stać w korku kilka godzin.
damianołódź
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianołódź » 20.08.2020 07:44

Viniu napisał(a): "celnicy austryjaccy"

Pozdrawiam

Prośba, szanujmy nasz język ojczysty, oczy bolą od samego patrzenia na to "słowo"
Co do objazdu, Twój wybór. Granica Slo/Cro w Macelj do której prowadzi autostrada, będąca przedmiotem dyskusji, w okresie wakacyjnym, jest permanentnie zakorkowana. W zależności od dnia, godziny dojazdu, przejazd zajmuje od 1h do nawet kilku godzin. Nie wiem, nie interesuję się, a już zupełnie nie oceniam co kieruje ludźmi, którzy tą autostradą podróżują, płacąc i pakując się w korek. W tym wątku staram się pomagać, wymieniam swoje spostrzeżenia na temat polecanych restauracji, noclegów czy lokalizacji stacji paliw, lpg. I temu powinien służyć ten wątek, a nie udowadnianiu która droga jest lepsza, gorsza i dlaczego.
Pozdrowienia z Gradac
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 20.08.2020 07:51

Myślę, że ekonomia przestała mieć jakiekolwiek znaczenie od momentu, gdy trzeba już jechać przez Cvetlin. Objazd zajmuje sporo czasu, kilometrów dużo więcej niż autostradą, więc oszczędność raczej iluzoryczna. Nie mniej jednak gdy na Macelj tworzą się korki to ekonomia przestaje mieć znaczenie. Ja wolę jechać 2 godziny objazdami niż stać w tym czasie w korku. To oczywiście moje zdanie, nikogo nie namawiam na objazd.
Dodatkowo w końcu odwiedziłem zachwalaną tu wielokrotnie Pri Mici i powiem szczerze, że bardzo mi się podobało. Do tego ceny zupełnie jak u nas. Po zawodzie jakim była dla mnie Siva Czapla chyba odkryłem nowy punkt pośredni na mojej trasie. Rozbawiła mnie kelnerka, która na pożegnanie rzuciła "Do zobaczenia za rok" :D
warkot2003
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) warkot2003 » 20.08.2020 11:39

Tak śledzę ten wątek i zastanawiam się czy ominięcie Słowenii nie jest w obecnej sytuacji korzystniejsze.
Sprawdziłem możliwe opcje i proponuję przyjrzeć się alternatywie "węgierskiej":

z Austrii przez Węgry do Letenye i autostradą HR do Lucko:

1. Od zjazdu 138 (A2) zwykłymi drogami ok. 30 km do granicy z Węgrami w Rabafuzes.
2. Z granicy austriackiej zwykłymi drogami przez Węgry do Letenye ok. 90 km (granica HR).
3. Autostradą chorwacką do Zagrzebia i dalej na węzeł Lucko – ok. 117 km.

Razem: 238 km (3:14 h) z czego 117 km autostradą płatną (Austria ok. 9 Euro i Chorwacja 44 Kn) go.hak.hr/908506608

Atutem tej trasy jest - pewność przejazdu przez granicę, większy spokój na drogach lokalnych na Węgrzech w tym rejonie (szczególnie wieczorem lub w nocy) w porównaniu ze ze Słowenią. Wjazd na spokojniejszą autostradę chorwacką od strony Gorican (koszt 44Kn do Lucko).

Porównując trasę przez Mureck i Cvetin do Durmanec:
245 km (3:18 h) z czego 146 km autostradą płatną (A 9 Euro i HR 27 Kn) nie wychodzi źle.

Będę próbował tego przejazdu w tym roku. Dam znać. A co wy o tym myślicie?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.08.2020 12:09

Koenig napisał(a): ... jednak gdy na Macelj tworzą się korki to ekonomia przestaje mieć znaczenie. Ja wolę jechać 2 godziny objazdami niż stać w tym czasie w korku. To oczywiście moje zdanie, nikogo nie namawiam na objazd ...

Ja również :)

Warto wspominać jednak o tym, wszystkim fanom autostrady, którzy być może jadą po raz pierwszy do cro, a jechanie "bokiem" wydaje im się związanie tylko z oszczędzaniem pieniędzy :)
thommy83
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) thommy83 » 20.08.2020 14:56

Pewnie gdyby była droga kijowa typu dziury i koleiny, to nie było by dyskusji o omijaniu autostrady.
Każdy jeździ jak woli, jeden może zapłacić i jechać prosto potem odpocząć sobie w korku a inny może zachować te 30 euro i przejechać te kilkadziesiąt kilometrów drogami o bardzo dobrej nawierzchni przez malownicze okolice

Ale trzeba swoje wystać żeby zrozumieć :coool:
TRS
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) TRS » 20.08.2020 15:54

warkot2003 napisał(a):Tak śledzę ten wątek i zastanawiam się czy ominięcie Słowenii nie jest w obecnej sytuacji korzystniejsze.
Sprawdziłem możliwe opcje i proponuję przyjrzeć się alternatywie "węgierskiej":

z Austrii przez Węgry do Letenye i autostradą HR do Lucko:

1. Od zjazdu 138 (A2) zwykłymi drogami ok. 30 km do granicy z Węgrami w Rabafuzes.
2. Z granicy austriackiej zwykłymi drogami przez Węgry do Letenye ok. 90 km (granica HR).
3. Autostradą chorwacką do Zagrzebia i dalej na węzeł Lucko – ok. 117 km.

Razem: 238 km (3:14 h) z czego 117 km autostradą płatną (Austria ok. 9 Euro i Chorwacja 44 Kn) go.hak.hr/908506608

Atutem tej trasy jest - pewność przejazdu przez granicę, większy spokój na drogach lokalnych na Węgrzech w tym rejonie (szczególnie wieczorem lub w nocy) w porównaniu ze ze Słowenią. Wjazd na spokojniejszą autostradę chorwacką od strony Gorican (koszt 44Kn do Lucko).

Porównując trasę przez Mureck i Cvetin do Durmanec:
245 km (3:18 h) z czego 146 km autostradą płatną (A 9 Euro i HR 27 Kn) nie wychodzi źle.

Będę próbował tego przejazdu w tym roku. Dam znać. A co wy o tym myślicie?

Ciekawa opcja, Warkot2003 mógłbyś wrzucić to zaznaczone w google maps ?
mikaswaw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikaswaw » 20.08.2020 16:25

Witam,
w poniedziałem ruszam do CRO. Chcę ominąć autostradę w SLO przez Mureck/Trate - Cvetlin. Wiem, że celnicy raczej przepuszczają (chyba, że ma się wybitnego pecha) pomimo, że to oficjalnie przejścia z przeznaczeniem dla obywateli sąsiadujących krajów. Nie mniej jednak chciałem dopytać czy ktoś ma doświadczenie jak te restrykcje przejazdowe dla np, Polaków wyglądają w dobie wciągnięcia CRO na czerwoną listę COVID-ową i przejazdu tranzytem przez AT i SLO? Pytam raczej pod kątem powrotu z CRO, bo jadąc z PL, kraju nie z czerwonej listy raczej nie powinno być problemu.
Z góry dzięki za odpowiedź!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 301
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone