Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 15.08.2020 17:21

Wczoraj przejazd Mureck Cvetlin między 11 a 13 bez żadnych problemów, bez zatrzymywania
franki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) franki » 15.08.2020 19:00

Czy w Mureck Czasem nie stoi od czasów pandemii info że jest to przejście tylko dla obywateli Słowenii i Austrii?
thommy83
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) thommy83 » 15.08.2020 20:28

Skoro dużo osób pisze że przejeżdża, to znaczy że przejście aktywne dla innych członów UE ( zielonych :D )
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 16.08.2020 00:50

franki napisał(a):Czy w Mureck Czasem nie stoi od czasów pandemii info że jest to przejście tylko dla obywateli Słowenii i Austrii?

Może i stoi, ja nie widziałem (bo nie zwracałem nawet na to uwagi). A przejechałem bez problemow, stoi znudzony celnik oparty o rogatke i ziewając macha tylko ręką, aby dalej jechać i tak było w obie strony, chociaż szwagra w drodze powrotnej sprawdzali (dowody osobiste) i pytali skąd jadą i dokąd i tyle.
Dedeusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dedeusz » 16.08.2020 12:23

Witam. Wczoraj 5 osób wystartowaliśmy z Jeleniej Góry o 19. W Czechach brak strażnika na granicy. Pojechaliśmy objazdem. Mureck/trate o godz 5 rano żadnego strażnika. Przejazd swobodny. O 6 byliśmy na Cvetlin. Przed nami nikogo strażnik zeskanował dowody.Na autostradę wjechaliśmy w Maceli. W tym samym czasie na Głównym przejściu SLO/CRO korek 1godz. O 10 byliśmy na miejscu w Bibinje. Zero jakiegokolwiek korka. Zero kontroli jakby nic się nie działo. Śmiało jechać do CRO
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 16.08.2020 18:09

Ja Mureck przekraczałem o 23 w piątek - na granicy tylko 1 celnik stał. Opuściłem szybę w trakcie jazdy, on mi pomachał, żebym jechał dalej. Odmachnąłem mu I pojechałem dalej.

Potem w Cvetlin byłem jedyny na granicy.

Natomiast w przeciwnym kierunku w stronę SLO jechało dużo Austriaków. To efekt akcji ich rządu, który zalecił powrót do kraju do niedzieli z uwagi na wzrost zakażeń.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 16.08.2020 19:12

franki napisał(a):Czy w Mureck Czasem nie stoi od czasów pandemii info że jest to przejście tylko dla obywateli Słowenii i Austrii?

Znak o zakazie przejazdu oprócz obywateli A/SLO stoi i od strony Mureck i od Trate.
Przejechałem w obie strony bez problemu.
Tam 3.08, z powrotem 14.08.
franki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) franki » 17.08.2020 11:20

A czy przejście równoległe do autostradowego Spielfeld-Sientilj (tzn stare przejście) jest otwarte?
sztylah
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sztylah » 17.08.2020 11:34

My w takim razie mieliśmy pecha. W sobotę nad ranem w Mureck nas zawrócili, w Spielfeld na przejściu na drodze 67 również, strażnik poinformował nas, że jedyne przejście dla obcokrajowców to autostrada. Skończyło się staniem 2h na bramkach a dodatkową godzinę straciliśmy na jazdę poza autostradą...
franki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) franki » 17.08.2020 11:46

Ja i tak będę przejeżdżał obok Mureck, więc spróbuję. Najwyżej mnie zawrócą to pojadę na autostradowe.. Gorzej jak przepuszczą w Mureck za zawrócą w Cvetlin...
sopel87
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sopel87 » 17.08.2020 15:16

Jechałem do cro w sobotę 15 sierpnia, ok. godz. 8 przejściem w Bad Radkesburg. Na granicy nikogo, nawet celnika nie widziałem, więc przejazd bezproblemowy. Chwilę wcześniej paliwo na samoobsługowej za niecałe 0,95 euro za litr diesla.
Potem już nie było tak wesoło, wstępnie google prowadził na przejście Cvetlin, a potem przerzucił nas na jakąś inna szybsza trasę, z tymże że przez jakieś nielegalne przejście (tak stwierdził policjant kilka kilometrów przed nim i polecił jechać na przejście w Zavrc). Także zamiast być szybciej to wydaje mi się, że z pół godziny albo i więcej straciłem na takie objazdy.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 17.08.2020 15:47

Jechał ktoś przez Bad Radkensburg i potem na Ormoż? My wyjeżdżamy za godzinę dzisiaj. Od wielu lat tak jeździłem i zawsze pusto było na granicy i fajna mało uczęszczana trasa. Z oczywistych powodów pytam czy ktoś ostatnio w Ormoż wjeżdżał do Cro?
cecile85
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cecile85 » 17.08.2020 17:06

Jechaliśmy przez Mureck/Trate 9.08 ok 3 w nocy, bez problemu. Natomiast pokręciliśmu drogę w Ptuju i zamiast jechać przez Cvetlin, to navi poprowadziła nas przez Paradiz, czyli przejście beż żadnej kontroli. Mam nadzieję, że nie będzie problemów z wyjazdem z Cro przez Cvetlin, bo na wjeździe nikt nie zeskanował naszych dokumentów. Entercroatia oczywiście mieliśmy wypełnione.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 17.08.2020 17:12

franki napisał(a):Ja i tak będę przejeżdżał obok Mureck, więc spróbuję. Najwyżej mnie zawrócą to pojadę na autostradowe.. Gorzej jak przepuszczą w Mureck za zawrócą w Cvetlin...

Na Cvetlin nie zawrócą nigdy, bo to przejście między SLO i HR.
Tylko Austria ze Słowenią sobie ugadały, że będą puszczać tylko przez przejścia autostradowe.
PS. IHMO to pewnie Słoweńcy naciskali, aby turyści płacili za krótki odcinek autostrady i "nie szlajali" im się po wioskach.
KarolWitek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarolWitek » 17.08.2020 18:37

Czyli przejście Austria/Słowenia tylko w autostradą w Spielfeld?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 299
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone