Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.07.2020 09:19

paulr napisał(a):
kaliszanka napisał(a):Można w obecnej sytuacji bez problemu ominąć płatną autostradę w Słowenii? :mrgreen:

Zawsze można i będzie można, trzeba się tylko zastanowić czy warto:)

W dobie korków na granicy SLO-HR ...... OCZYWIŚCIE.
wojtekx37
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekx37 » 09.07.2020 09:25

ktos przez Lendave przejechal bez problemow na Cakovec?
marcox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcox » 09.07.2020 09:27

desloch napisał(a):Cześć,

Nam się nie udało ani paru samochodom przed nami. Przejazd tam 8 lipca 2020 ok 3 w nocy.
Policjant zapytał mnie czy znasz niemiecki, powiedziałem że nie, to poprosił abym wysiał z auta, pokazał tablicę na której pisze po angielsku że mogą tylko aus i slo i mamy zawracać.

Po stracie ok 1h nie ryzykowaliśmy przejazdu kolejnym nieoficjalnym przejściem.

Stacja Temmel blisko Murcek
ON 0,94 e
95 1,02 e

w chorwacji
95 ok 9 kun

Dzięki za info,
Chyba jesteś pierwszym wybrańcem którego zawrócili...
Do tej pory wszyscy meldowali ze udało im się przejechać....

Ciekawe czy komuś po Tobie się udało czy to był tylko nadgorliwy celnik czy dostali prikazy. :?:
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 09.07.2020 09:30

desloch napisał(a):postanowiłem się zarejestrować aby powiedzieć nt. przejazdu Mureck -Trate.

Nam się nie udało ani paru samochodom przed nami. Przejazd tam 8 lipca 2020 ok 3 w nocy.

No to fatalne wieści. Już nawet nie chodzi o oszczędność 15€, tylko zawsze lubiłem ten objazd i chciałem ominąć Macelj przez Cvetlin.
Z drugiej strony Cvetlin też nie jest do końca pewny...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2020 09:47

Też czekam na kolejne informacje, bo mieliśmy próbować jechać na Tare i Cvetlin i być tam dzisiejszej nocy 9/10 lipca.

U mnie winieta 30 eur, u szwagra 60 eur. I teraz nie wiem czy będziemy w nocy ryzykować, choć jeszcze w weekend zakładaliśmy przejazd autostradą, ale informacje o korkach na granicy SLO/HR nas zniechęcają....
jankeswilga
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jankeswilga » 09.07.2020 10:50

A czy ktoś przejeżdżał ostatnio przez przejście w Bad Radkersburg, ciekawe czy tam przepuszczają. Jadę 19 lipca, Vivaro, wolałbym ominąć autostradę w Słowenii niż płacić 60 Eurasów
valverde20
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) valverde20 » 09.07.2020 11:32

zawsze można w Ptuju zjechać z autostrady na Cvetlin...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2020 11:59

valverde20 napisał(a):zawsze można w Ptuju zjechać z autostrady na Cvetlin...

Ale wcześniej trzeba do Słowenii wjechać i aby ominąć płatną autostradę szuka się innego przejścia - tu się dziś zrobił w nocy problem....
valverde20
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) valverde20 » 09.07.2020 12:07

ale ja własnie o tym piszę i tak, wiem, widziałem i czytałem. Skoro odpada uniknięcie winiety za 30 EUR, to chociaż można próbować uniknąć korków na granicy w Gornji Macelj
desloch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) desloch » 09.07.2020 12:17

Info. Pierwszy raz jechałem tą trasą, wszystko co się dowiedziałem o winietach możliwych trasach przeczytałem tutaj dlatego WIELKIE dzięki dla ludzi którym się chce udzielać - mi to pomogło mega, staram się tym info odwdzięczyć.

Myśmy nie mieli korka na granicy chorwackiej, z 10 min czekania tylko.

Natomiast odnośnie opłaty Słowenia, jako ze nie zakładaliśmy przejazdu autostradą nie kupowałem winiety słoweńskiej wcześniej.
Po nieudanej próbie na Trate, przejazd standardowo autostada.
Próba kupna winiety [tu byl link do google ale jestem zbyt mlodym forumowieczem, natomiast TravelShop pomaranczowe napisy zaraz za granica] ale niestety zamknięte w okolicach godziny 4. Przeszedłem pieszo dalej na widoczną bramkę gdzie piszę że winieta, pytałem policjanta to mówił 'prosto na stację', więc przejazd przez bramki z napisem winieta, kupno winiet słowenia.
więc chyba jak tutaj nie jeden post widziałem że ktoś przejechał tą bramkę i potem zjechał i nie dostał mandatu to może być prawda... natomiast to moje odczucie, też nie chcieliśmy ryzykować po naradzie jazdą na Samobor, po prostu za dużo już straciliśmy na Trate, a kto jechał z rocznym dzieckiem wie że na kolejne straty czasu nie mogliśmy sobie pozwolić/
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.07.2020 12:18

jankeswilga napisał(a):A czy ktoś przejeżdżał ostatnio przez przejście w Bad Radkersburg, ciekawe czy tam przepuszczają. Jadę 19 lipca, Vivaro, wolałbym ominąć autostradę w Słowenii niż płacić 60 Eurasów

Jest wszystko pootwierane. W Omrož jedynie jest po nowemu ale podobno nawigacja google dobrze prowadzi.
Co do Mureck-Trate to jestem w szoku, że tam kogoś zatrzymano tydzień temu :O
Pisali tutaj, że przejazd bez problemów.
desloch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) desloch » 09.07.2020 12:20

kaeres napisał(a):
jankeswilga napisał(a):A czy ktoś przejeżdżał ostatnio przez przejście w Bad Radkersburg, ciekawe czy tam przepuszczają. Jadę 19 lipca, Vivaro, wolałbym ominąć autostradę w Słowenii niż płacić 60 Eurasów

Jest wszystko pootwierane. W Omrož jedynie jest po nowemu ale podobno nawigacja google dobrze prowadzi.
Co do Mureck-Trate to jestem w szoku, że tam kogoś zatrzymano tydzień temu :O
Pisali tutaj, że przejazd bez problemów.

Jeżeli odnosisz sie do mojego posta to to było wczoraj, 3 w nocy 8 lipca.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.07.2020 12:24

Aha, 3 to była godzina, a nie data.
No to szok. Albo Słowenia coś reguluje albo jakiś cieć stał na granicy i mu się nudziło.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 09.07.2020 12:37

No cóż, ja planuję dopiero za 3 tygodnie wyjazd, do tego czasu się może dużo zmienić :)
Czekam na nowe wieści. Oby tylko to info nie wystraszyło innych kierowców.
Zacier
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacier » 09.07.2020 13:43

Do Deslocha. Witaj! Pytanko takie ten policjant to Austryjak czy Słoweniec?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 287
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone