Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tom002
Autostopowicz
Re: Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom002 » 22.06.2020 14:37

Dajcie cynka jak na tych przejściach "Bad Radkersburg i Ormož. To dobry skrót i bez viniet :)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 22.06.2020 14:57

tom002 napisał(a):Dajcie cynka jak na tych przejściach "Bad Radkersburg i Ormož. To dobry skrót i bez viniet :)

Ormož otwarty, Bad Radkersburg nie - czekamy na zmiany.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 22.06.2020 15:29

tom002 napisał(a):Dajcie cynka jak na tych przejściach "Bad Radkersburg i Ormož. To dobry skrót i bez viniet :)

tyle że ponad godzina dłużej, i zamiast nową równą autostradą dziurawymi wsiami:) i to wszystko by podczas kilku tysięcy wydatków na wakacje "oszczędzić" 100zł:)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 22.06.2020 16:08

paulr napisał(a):

tyle że ponad godzina dłużej, i zamiast nową równą autostradą dziurawymi wsiami:) i to wszystko by podczas kilku tysięcy wydatków na wakacje "oszczędzić" 100zł:)

Na ten temat są już MEGA wątki. Nic nowego nie odkrywasz tylko szukasz zaczepki.
Są pewne względy dla których się jedzie objazdem ale trzeba mieć nieco empatii aby w ogóle to sobie wyobrazić.
Luc@sM
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luc@sM » 22.06.2020 17:35

Obawiam się, że może już tak pozostać na stałe...
tom002
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom002 » 23.06.2020 07:40

Czekamy zatem na przejście Bad Radkersburg. "PAULR" stałeś kiedyś na granicy SLO - CRO, 3 godziny? Dzięki temu objazdowi nigdy nie stałem i nie mam zamiaru. Poza tym - CZ. bez winiety prosta i szybka sprawa, SLO też bez winiety. Dlatego nie wożę z PL ziemniaków i zgrzewek wody mineralnej, jak niektórzy :) Trochę kreatywności.
tom002
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom002 » 23.06.2020 08:08

"PAULR" tak czytam Twoje posty i dochodzę do wniosku, że też lubisz przyoszczędzić. Paliwo w "krzakach" kupujesz i tajemnicę z tego robisz. Daj namiary na tańsze o centa. I nie szukaj zaczepki na przyszłość. :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.06.2020 11:23

ominiecie-autostrady-w-sloweni-przez-bad-radkersburg-i-ormoz-t28480-450.html#p2150737
tom002
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom002 » 23.06.2020 13:04

To jest konkret. Dzięki kolego za pomoc. Trzeba spróbować przez Mureck w takim razie.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 23.06.2020 16:59

tom002 napisał(a):Czekamy zatem na przejście Bad Radkersburg. "PAULR" stałeś kiedyś na granicy SLO - CRO, 3 godziny? Dzięki temu objazdowi nigdy nie stałem i nie mam zamiaru. Poza tym - CZ. bez winiety prosta i szybka sprawa, SLO też bez winiety. Dlatego nie wożę z PL ziemniaków i zgrzewek wody mineralnej, jak niektórzy :) Trochę kreatywności.

Tom bo teraz to już bajki piszesz:) byłem w Chorwacji z 11 czy 12 razy, jechałem kilka razy objazdem, ostatnie razy autostradą, autostradą ze zjazdem na Cvetlin i nigdy ale to nigdy w połowie lipca w sobotę na żadnym przejściu granicznym nie było tak że nie trzeba było swojego odstać. Owszem jadąc w czerwcu czy wrześniu bo nie raz jadę 2x w roku granice są puste ale w sezonie korki są zazwyczaj wszędzie, jak jakaś boczna granica jest pusta to w Macejl jest dużo mniejszy korek. Paliwa nie tankuje w krzakach tylko tutaj https://goo.gl/maps/YmJfE89Cqi2UmtnR6 auto tankuje 98 stacja po 500km więc w baku już mało co zostaje, oszczędność to nie jeden cent a zazwyczaj 20, dodaj do tego że stacja znajduje się przy samej autostradzie, ale nie na Mopie. I tak masz racje lubię oszczędzić. Dlatego nie tankuje na Mopie a tam, dlatego od jakiegoś czasu mam konto walutowe w HRK i walutę kupuję trochę taniej, Ale na tym moje oszczędności się niestety kończą, bo mam za małe auto (vw t-roc) by przy 4 osobach można by zabrać więcej jedzenia niż woda na drogę. Ale też piszesz że trzeba być kreatywnym i cieszysz się że oszczędzasz jadąc przez wsie, a ktoś inny może woli jechać autostradą ale miejsca w samochodzie ma na tyle że może zabrać i ziemniaki i wodę i wiele innych produktów na których "oszczędzi" znacznie więcej ale jedzie w komfortowych warunkach :) Ja nie oceniam nikogo, dla mnie wygodnie włączyć tempomat zadać prędkość i jeszcze najlepiej jechać za kimś bo wtedy auto jedzie praktycznie samo, wystarczy trzymać rękę na kierownicy. Dlatego napisałem że jak jest autostrada przez całą Słowenię ten objazd jest bez sensu. Ktoś kto jedzie 1 raz może przeczytać i wybrać czy warto czy nie. A na tym forum jest niestety przekonanie że jedyna i słuszna droga to objazd bo trzeba odpocząć od autostrady:)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2020 08:42

Myśmy rok temu granicę w Cvetlin przekraczali koło 10:30 w piątek 19 lipca. Podjechaliśmy pod okienko z marszu. W tym samym czasie w Macelj ludzie stali ponad 30 minut

Po drodze tankowaliśmy w

PEIN.ENERGY MURECK
09:03-09:23
Grazer Str. 55, 8480 Mureck, Austria

sporo taniej niż przy autostradzie

15E to faktycznie nie majątek o ile ta wygoda nie jest opłacona dłuższym czasem jazdy z powodu korka na głównym przejściu. Jadąc na raty zjazd z autostrady nie jest mi potrzebny. W momencie gdy jedziemy z Torunia na raz to naprawdę już nie mogę się doczekać, aż na koniec Austrii zjadę w końcu zjazdem 226 na lokalne drogi choć na godzinę

Nawet gdyby było wolniej to rok temu wcale nam się nie spieszyło. Dojeżdżaliśmy na camping pod Plitvice, spaliśmy i dopiero następnego ranka PN. Absolutnie nam się więc w piątek nie spieszyło

Finał był w:

Camping Korana
16:22
47246, Čatrnja, Chorwacja

aby kolejnego dnia zaliczyć:

Park Narodowy Jezior Plitwickich
08:49
Chorwacja
Marianos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marianos » 24.06.2020 09:05

paulr napisał(a):tyle że ponad godzina dłużej, i zamiast nową równą autostradą dziurawymi wsiami:) i to wszystko by podczas kilku tysięcy wydatków na wakacje "oszczędzić" 100zł:)

Mistrzu nie 100zł tylko prawie 300zł. Jadąc busem to jest 60 eurasów i do tego wciągam pyszny obiad po drodze objazdem za tą opłatę. Więc nie tobie oceniać kto co i jak.
Dedeusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dedeusz » 24.06.2020 11:00

Witam. Dajcie znać co i jak na granicach w Murecku i Cvetlin jakby już ktoś jechał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.06.2020 11:25

Tylko doświadczenia zeszłoroczne są od d.rozbił, biorąc pod uwagę, że część przejść granicznych jest teraz niedostępna.
grzesiek32
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek32 » 24.06.2020 12:24

piekara114 napisał(a):Tylko doświadczenia zeszłoroczne są od d.rozbił, biorąc pod uwagę, że część przejść granicznych jest teraz niedostępna.
dokładnie w tym roku póki co zostaje autostrada imo, przecież przez Mureck się nie pojedzie bo pozamykane jest.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 281
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone