Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Piotr1982_
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr1982_ » 17.06.2020 17:54

Czy ktoś wie, czy przejście Mureck-Trate jest otwarte dla podróżujących z UE? Z tego co wyczytałem na stronie słoweńskiej policji przejście Cvetlin jest czynne dla podróżujących z UE "Border crossing points for local border traffic are reserved for beneficiaries of the Agreement on Border Traffic and Cooperation (local border traffic permit holders) as well as persons enjoying the European union__'s right of free movement."
Ktoś nie doczytał powyżej.
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 17.06.2020 22:19

Piotr1982_ napisał(a):Czy ktoś wie, czy przejście Mureck-Trate jest otwarte dla podróżujących z UE? Z tego co wyczytałem na stronie słoweńskiej policji przejście Cvetlin jest czynne dla podróżujących z UE "Border crossing points for local border traffic are reserved for beneficiaries of the Agreement on Border Traffic and Cooperation (local border traffic permit holders) as well as persons enjoying the European union____'s right of free movement."
Ktoś nie doczytał powyżej.

Tak, Cvetlin jest czynne dla UE. Co do Trate/Mureck - obawiam się, że jest dla nas zamknięte:

https://www.policija.si/eng/newsroom/ne ... s-epidemic

Z Austrii wjedziesz tylko tymi przejściami:

Karavanke – Karawankentunnel
Ljubelj – Loibltunnel
Šentilj (motorway) – Spielfeld (Autobahn)

Czyli w zasadzie trzeba jechać z winietą. Nie ma sensu zjeżdżać z autobany na inne przejścia, chyba, że będzie korek w Gornji Macelj.

Mureck otwarte tylko dla ruchu lokalnego.
Marianos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marianos » 18.06.2020 20:37

Co do Trate/Mureck - obawiam się, że jest dla nas zamknięte:

Może ktoś potwierdzić co jechał tam teraz czy się przejedzie czy nie. Zawsze jak tam jeździłem nocą to nikogo nie było. A teraz w czasie pandemii jak to wygląda?
interjac
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) interjac » 19.06.2020 17:26

Marianos napisał(a):Co do Trate/Mureck - obawiam się, że jest dla nas zamknięte:

Może ktoś potwierdzić co jechał tam teraz czy się przejedzie czy nie. Zawsze jak tam jeździłem nocą to nikogo nie było. A teraz w czasie pandemii jak to wygląda?

Podbijam pytanie 21-06 chce jechać te trasa jak zwykle i nie wiem czy ryzykować
Foxtrot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Foxtrot » 19.06.2020 17:49

Panowie,
AT/SLO dla nas tylko Spielfeld (autobahn - nie wiem czy to obejmuje także to stare przejście na dole po prawej), pozostałe tylko dla Austriaków i Słoweńców: "Other travellers may enter Slovenia only through the above-listed checkpoints".

SLO/HR - małe przejścia są otwarte także dla nas, tyle że jeśli w Spielfeld granicę można przekroczyć tylko autostradą, oznacza to konieczność zakupu winietki. Jeśli tak to prosto do Macelj.

Alternatywa, dla m.in. Ślązaków, Zagłębiaków, to od jutra trasa SL-HU. Dystans porównywalny, a winiety tańsze (miesięczne w sumie ok. 120 zł).
Piotr1982_
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr1982_ » 19.06.2020 17:53

"SLO/HR - małe przejścia są otwarte także dla nas, tyle że jeśli w Spielfeld granicę można przekroczyć tylko autostradą, oznacza to konieczność zakupu winietki. Jeśli tak to prosto do Macelj"

Rok temu zjechałem z autostrady pierwszym zjazdem tuż za granicą AT/SLO... I bez winiety się obyło i bez żadnej kary.
donot
Odkrywca
Re: COVID -19 a wakacje w CRO - konkrety !

Nieprzeczytany postnapisał(a) donot » 19.06.2020 17:57

Orientuje się może ktoś , jak obecnie wygląda przejazd przez Słowenie? bo granica dla nas chyba dalej zamknięta
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: COVID -19 a wakacje w CRO - konkrety !

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.06.2020 18:02

donot napisał(a):Orientuje się może ktoś , jak obecnie wygląda przejazd przez Słowenie? bo granica dla nas chyba dalej zamknięta

Poczytaj kilka wcześniejszych postów.
Skąd informacja, że granica w Słowenii dla nas zamknięta...:roll: :?:
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 19.06.2020 18:15

Foxtrot napisał(a):(..)
SLO/HR - małe przejścia są otwarte także dla nas, tyle że jeśli w Spielfeld granicę można przekroczyć tylko autostradą, oznacza to konieczność zakupu winietki. (..).

Czy tak można bez winietki?
https://goo.gl/maps/VXLhTEAVV35iHaucA
Wjazd przejście autostradowym i zjazd przed Petrolem ?
DARS sprawdza na tych kilkuset metrach vinietkę?
Piotr1982_
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr1982_ » 19.06.2020 18:19

Dokładnie w ten sam sposób zjechałem we wrześniu 2019. I nic kompletnie się nie wydarzyło. Żadnej kary. Wydaje mi się, że skoro Słowenia nie daje innej alternatywy na przekroczenie teraz granicy, to nie może zmusić wszystkich do zakupu winiety, skoro zaraz za granicą można zjechać z autostrady...
dynamo73
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dynamo73 » 19.06.2020 20:02

Piotr1982, ale pojechałeś przez "Winiety" czy przez punkt sprzedaży?
Piotr1982_
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr1982_ » 19.06.2020 20:06

W ogóle nie zjeżdżałem na pas gdzie był punkt sprzedaży winiet. Przejechałem prosto i najbliższym zjazdem zjechałem z autostrady...
Marianos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marianos » 21.06.2020 11:16

A ostatnim zjazdem w Austrii nie można zjechać i przekroczyć granicę bokiem żeby nie wjeżdżać na autostradę w Słowenii i się nie stresować że będzie jakiś mandat?
Załączniki:
Adnotacja 2020-06-21 120628.png
grzesiek32
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek32 » 21.06.2020 16:35

Witam!
Czy mógłby ktoś napisać jak jest w tym trudnym roku z ominięciem granicy Słowenii? Jadę 28 czerwca do Pakostane. Czy w ogóle jest to jeszcze opłacalne? 5 lat temu omijałem i jechałem przez Mureck itd. Mam ktoś może trasę opisaną jak teraz można bez przeszkód jechać , będę jechał w nocy także tez żeby droga była w miarę normalna. Z góry dziękuję.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.06.2020 16:39

grzesiek32 napisał(a):Witam!
Czy mógłby ktoś napisać jak jest w tym trudnym roku z ominięciem granicy Słowenii? Jadę 28 czerwca do Pakostane. Czy w ogóle jest to jeszcze opłacalne? 5 lat temu omijałem i jechałem przez Mureck itd. Mam ktoś może trasę opisaną jak teraz można bez przeszkód jechać , będę jechał w nocy także tez żeby droga była w miarę normalna. Z góry dziękuję.

Przeczytaj drugi post na tej stronie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 280
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone