Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2020 14:10

piotrulex napisał(a):
WojtekKRK napisał(a):Czy to się kiedyś skończy ?

Co?

Zadawanie tych samych pytań.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.01.2020 14:39

pääkäyttäjä napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Co?

Aaaa

Wiesz, jak widzę taką "Zakałę" (to żarcik, ale ksywka taka, a nie inna :) ) co ma kilkanaście postów i wątek co dobija do 300 stron to zadawanie tego samego pytania po raz n-ty, jakoś mnie nie dziwi :)

Skończyć się TO może jak znikną kolejki na granicy i pierwszych bramkach. Dociągniecie autostrady do końca spowodowało jedynie, że przeliczając cenę za przejechany kilometr nieco lepiej wygląda. Ja i tak bokiem zwykle jestem szybciej niż autostradą ...
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 08.01.2020 18:06

pääkäyttäjä napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Co?

Dziękuję
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 08.01.2020 18:09

piotrulex napisał(a):
pääkäyttäjä napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Co?

Aaaa

Wiesz, jak widzę taką "Zakałę" (to żarcik, ale ksywka taka, a nie inna :) ) co ma kilkanaście postów i wątek co dobija do 300 stron to zadawanie tego samego pytania po raz n-ty, jakoś mnie nie dziwi :)

Skończyć się TO może jak znikną kolejki na granicy i pierwszych bramkach. Dociągniecie autostrady do końca spowodowało jedynie, że przeliczając cenę za przejechany kilometr nieco lepiej wygląda. Ja i tak bokiem zwykle jestem szybciej niż autostradą ...

Ja tego i tak nie pojmę ile można o tym samym pisać epopeję ) wniosek jest jeden tak czy siak DOJEDZIECIE ;)
LUKI40
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKI40 » 08.01.2020 18:24

Żeby dolać oliwy do ognia... :) panowie pierwszy Raz na początku lutego bede wracał z cro do domu przez słownie i Austrię nie mam zamiaru omijać płatnych dróg tylko powiedzcie czy bez problemu kupię winiety zaraz po wjeździe to tych państw? Nie chce kupować online bo nie wiem jeszcze którym autem pojadę i dokładnego terminu nie określe bo mogę dłużej zostać na istrii.... Dziękuję
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2020 20:00

piotrulex napisał(a):
pääkäyttäjä napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Co?

Aaaa

Pokaż w którym miejscu tych 300 stron jest informacja, że ten kawałek drogi jest w remoncie ? W wyszukiwarkę wpisałem "Ormoż" a potem w wynikach jeszcze "remont" - pokazało wyników zero.

Planuje wyjazd na lipiec i pojawiła się wątpliwość bo nawigacje pokazują zamkniecie drogi. Kurcze ... czuję się jak na forum elektroda.pl ... zadanie pytania powoduje odpowiedź w stylu "było, użyj funkcji szukaj, zamykam". Skoro wszystko jest opisane to po co zostawiać otwarty wątek. Zamknąć wszystko i napisać - użyj funkcji szukaj.

A tak przy okazji ... forum przeglądam od 2008 roku gdy pierwszy uraz jechałem w tamte strony. Po drodze ze dwie zmiany konta bo hasła pozapominałem. Nie biję piany bez sensu na różne tematy.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.01.2020 08:14

LUKI40 napisał(a):Żeby dolać oliwy do ognia... :) panowie pierwszy Raz na początku lutego bede wracał z cro do domu przez słownie i Austrię nie mam zamiaru omijać płatnych dróg tylko powiedzcie czy bez problemu kupię winiety zaraz po wjeździe to tych państw? Nie chce kupować online bo nie wiem jeszcze którym autem pojadę i dokładnego terminu nie określe bo mogę dłużej zostać na istrii.... Dziękuję

Jadąc główną drogą z Istrii
SLO - przy drodze jest mała buda, płatność była tylko w gotówce, cena nominalna, to chyba zaraz po wjechaniu do SLO gdzie jeszcze dalej masz spory kawał zwykłej drogi a na niej kilka stacji z winietami
A - na przejściu granicznym SLO-A, stacja, sklep itd, trzeba zjechać na parking tuż przed granicą - cena nominalna
Ostatnio edytowano 09.01.2020 09:43 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
LUKI40
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKI40 » 09.01.2020 08:46

Super... Bardzo dziękuję za pomoc :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.01.2020 09:45

Gwidon Zakała napisał(a):
piotrulex napisał(a):
pääkäyttäjä napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Co?

Aaaa

Pokaż w którym miejscu tych 300 stron jest informacja, że ten kawałek drogi jest w remoncie ? W wyszukiwarkę wpisałem "Ormoż" a potem w wynikach jeszcze "remont" - pokazało wyników zero.

Planuje wyjazd na lipiec i pojawiła się wątpliwość bo nawigacje pokazują zamkniecie drogi. Kurcze ... czuję się jak na forum elektroda.pl ... zadanie pytania powoduje odpowiedź w stylu "było, użyj funkcji szukaj, zamykam". Skoro wszystko jest opisane to po co zostawiać otwarty wątek. Zamknąć wszystko i napisać - użyj funkcji szukaj.

A tak przy okazji ... forum przeglądam od 2008 roku gdy pierwszy uraz jechałem w tamte strony. Po drodze ze dwie zmiany konta bo hasła pozapominałem. Nie biję piany bez sensu na różne tematy.

Kolego, ja przecież wyraźnie napisałem, że zadawanie tych samych pytań niespecjalnie mnie dziwi i na dodatek wyjaśniłem jak długo to jeszcze może potrwać :)
knypsio123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) knypsio123 » 10.02.2020 11:30

Witajcie!
Dodam swoje 3 grosze do aktualnej sytuacji z objazdem.
Słowenia jest bardzo specyficznym momentem na trasie. W czasach kiedy istniał objazd Mureck-Lenart-Ptuj, ten krótki odcinek było można łatwo i przyjemnie ominąć. Dwa lata temu podkusiło mnie, aby przejechać całą Słowenię objazdem (bo wtedy już autostrada była od dechy do dechy) przez Cvetlin. Droga fajna, malownicza, raczej prosta (serpentyny nie robią na mnie wrażenia bo po Beskidach poruszam się na co dzień). W zeszłym roku w majówkę pojechałem autostradą. Z racji tego, że w Polsce jak i za granicą poruszam się raczej zgodnie z przepisami jeżeli chodzi o prędkość, dzisiejszy objazd stracił dla mnie sens. Te 30 euro przy całej imprezie nie jest dużym kosztem. W maju przejazd Słowenii zajął mi równe 30 minut, plus 15 minut na granicy. Objazd dla mnie to minimum 1,45h w górę, do tego też trzeba przejechać granicę (która z każdym rokiem jest coraz bardzie zapchana). Owszem, objazdem jedzie się fajnie, ale różnica czasowa jest ogromna. W najgorszym wypadku przyjmując sezon i szczyt w weekendy czas przejazdu się wyrówna. Do tego w nocy, na objeździe trzeba mocno uważać. Każdy decyduje jak jedzie, ale obecnie ja objazd odpuszczam, po wielu latach. Winiety słoweńską kupuję zawsze na przejściu granicznym CZ/A w Drasenhofen, po oficjalnych cenach (15 i 30 euro zależnie od okresu).
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 10.02.2020 13:34

Praktykował ktoś ostatnio może taki objazd?
Spielfeld - Maribor - Slov. Bistrica - Rogatec - Durmanec
https://goo.gl/maps/EN8mXexELHJRCVit7

Czy to rondo w końcu jest już może bezpłatne, bo GM je zatwierdza jako bez winietki?

Kiedyś się jedziło MLP, ale w tym roku planuję postój na paszę w Mariborze lub okolicy.
knypsio123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) knypsio123 » 10.02.2020 13:45

Jechałem raz tak przez Maribor, ale potem skręcałem tradycyjnie na Ptuj i dalej na Zagrzeb (na przejście w Macelj) jadąc drogą "wojewódzką".
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 10.02.2020 13:56

Dzięki, czyli rondo bezpłatne :D
firemantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) firemantom » 23.05.2020 11:29

Witam forumowicze. Mam do Was prośbę: czy ktoś jest mi w stanie potwierdzić czy objazd Słowenii trasą z linku poniżej (przez Lenart, Gocova, Ptuj, Zgornji Leskovec) jest bezpłatna i na żadnym odcinku nie jest wymagana winieta? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Oczywiście pomijam fakt obecnej sytuacji :wink:
https://www.google.pl/maps/dir/Mureck,+ ... m1!2b1!3e0
maly1172
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maly1172 » 23.05.2020 15:11

Wydaje mi się że w Ptuj wjeżdżasz już na autostrad i trzeba kupić winietę autostrada oddana chyba 2 lata temu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 276
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone