Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja
napisał(a) AdamZ » 07.07.2019 09:17
W czerwcu przećwiczyłem dwa warianty objazdu autostrady słoweńskiej. Jadąc do Splitu sprawdziłem trasę Ilz (66, 69) Bad Radkersburg, Ljutomer (230), Ormoz, Varazdin (obwodnica), Lucko. Bardzo przyjemna widokowo trasa 66 w Austrii i 230 w Słowenii, żadnych szalonych serpentym na skraju przepaści itp
Jako relaksująca odmiana po nudnych autostradach sprawdza się świetnie. Noclegi tym razem planowałem niedaleko Ormoz w Cvetkovici więc dla mnie to zwiedzanie było dojazdem do kwatery, nie miałem presji czasu i wizji kolejnych 6 godzin jazdy do Splitu. Drogę powrotną również z międzylądowaniem w Cvetkovici wybrałem jako mix sentymentalny starego objazdu
M-L-P z dodanym przejazdem przez granicę w Ormoz. Podziwialiśmy po drodze zmiany w Lenart (nowe ronda i strefa 30km/h w centrum), zakończenie wymiany nawierzchni na drogach 229 i 433 a po drodze mijaliśmy takie
kwiatuszki.
Ten wariant będzie moją trasą przejazdową w przyszłym roku, autostrada A9 do Graz w Austrii, mimo kilku ograniczeń do 100km/h, bardziej przypadła mi do gustu niż wariant Ilz - Bad Radkenzburg. Mój wybór dotyczy jednak przejazdów poza sezonem (czerwiec, wrzesień), kiedy autostrady jeszcze nie są zatłoczone.
Ostatnio edytowano 07.07.2019 11:24 przez
AdamZ, łącznie edytowano 2 razy