String napisał(a):[...] choć ja lecę w tym roku 6 czy 7 raz [..]
No to jak lecisz to korki Ci nie straszne
Pik71 napisał(a):Cześć.
Proszę o informacje czemu ten wariant jest mało popularny ? Czasowo podobny, a jakość drogi dobra.
https://tiny.pl/tcp31
endryu napisał(a):Twoja propozycja trasy jest pewną "nowością". Trzeba nią przejechać i później podyskutować. No i jest rondo Pesnica...
marekkowalak napisał(a):Pik71 napisał(a):Cześć.
Proszę o informacje czemu ten wariant jest mało popularny ? Czasowo podobny, a jakość drogi dobra.
https://tiny.pl/tcp31
Rondo Pesnica - które według Słoweńców należy do autostrady i trzeba mieć tam winietę.
Wiem, że to mało logiczne, ale słoweńska policja lubi tam stać...
Pääkäyttäjä napisał(a):
Nie trzeba mieć winiety jeżeli nie zamierza się korzystać z autostrady i nie policja a pracownicy DARS i tak - rondo jest częścią autostrady. Dobrodošli v Sloveniji
marekkowalak napisał(a):
Akurat ja na tym rondzie widywałem patrole policji, a nie DARS - a przejeżdżałem tamtędy ze 4 razy. Miałem winietę na szybie,. więc mnie nie zatrzymywali.
I nie - według zdrowego rozsądku, przepisów ruchu drogowego i znaków - to rondo nie jest częścią autostrady. Może będziesz miał okazję tamtędy jechać, to sam sprawdzisz, a jeśli nie, to spójrz na SV, w których miejscach są znaki informujące o wjeździe na autostradę i konieczności posiadania winiety, jak również w których miejscach są znaki informujące o końcu autostrady. Więc według wszelkich prawideł RONDO PESNICA NIE NALEŻY DO AUTOSTRADY i nie powinna na nim obowiązywać winieta.
Niestety, słoweńska policja (i DARS też) twierdzi inaczej - a przypuszczam, że nikomu nie chciało się z nimi kłócić.
Dobrodošli v Sloveniji
toomas napisał(a):endryu napisał(a):Twoja propozycja trasy jest pewną "nowością". Trzeba nią przejechać i później podyskutować. No i jest rondo Pesnica...
Wcale ona taką nowością nie jest. Z tego co pamiętam z forum niektórzy z nas nią nawet jechali.
marekkowalak napisał(a):Pääkäyttäjä napisał(a):
Nie trzeba mieć winiety jeżeli nie zamierza się korzystać z autostrady i nie policja a pracownicy DARS i tak - rondo jest częścią autostrady. Dobrodošli v Sloveniji
Akurat ja na tym rondzie widywałem patrole policji, a nie DARS - a przejeżdżałem tamtędy ze 4 razy. Miałem winietę na szybie,. więc mnie nie zatrzymywali.
I nie - według zdrowego rozsądku, przepisów ruchu drogowego i znaków - to rondo nie jest częścią autostrady. Może będziesz miał okazję tamtędy jechać, to sam sprawdzisz, a jeśli nie, to spójrz na SV, w których miejscach są znaki informujące o wjeździe na autostradę i konieczności posiadania winiety, jak również w których miejscach są znaki informujące o końcu autostrady. Więc według wszelkich prawideł RONDO PESNICA NIE NALEŻY DO AUTOSTRADY i nie powinna na nim obowiązywać winieta.
Niestety, słoweńska policja (i DARS też) twierdzi inaczej - a przypuszczam, że nikomu nie chciało się z nimi kłócić.
Dobrodošli v Sloveniji
Pääkäyttäjä napisał(a):
Ech, na forum jest mail do mnie i jeszcze paru osób od DARS - poszukaj se... Piszą w nim, że rondo spada pod DARS, że formalnie na rondzie należy mieć winietę oraz że pracownicy (rzadziej policja) mają nakazane kontrolować tylko tych, co chcą wjechać na autobanę albo z niej zjechać, nigdy zaś nie powinni czepiać się ludzi jadących krajówką.
Tablice informacyjne o konieczności posiadania winiety raz są a raz nie albo w innym miejscu - przynajmniej na te dwa razu, które tam byłem.
Słoweńcy mają burdel w oznaczeniu i nic nie jest oczywiste.
Dlatego ja napisałbym znów do DARS maila o to rondo, wydrukował jako dupokrytkę. W praktyce, nikogo tam nie zhaltowali a ja pałętając się tam, też nie byłem niepokojony przez DARS.
W Słowenii zatrzymany za brak winiety byłem raz i jak ma się sensowne wyjaśnienie, to włos z głowy nie spadnie. A koniec języka za przewodnika, podejrzewam że jak Czesi i Polacy zaspamują DARS pytaniami po raz n-ty o to samo, to może wreszcie se to uporządkują.
String napisał(a):Dla mnie MLP zostaje niezapomnianym wspomnieniem, gdyż wypadam z fanklubu Szerokości.
kaeres napisał(a):Nigdy tamtędy nie pojadę ale pytam z ciekawości.
Czy na rondzie Pesnica dostał ktoś mandat za brak winiety ?
dids76 napisał(a):kaeres napisał(a):Nigdy tamtędy nie pojadę ale pytam z ciekawości.
Czy na rondzie Pesnica dostał ktoś mandat za brak winiety ?
Dawno temu, zaraz po wprowadzeniu winiet w Słowenii ktoś tu nawet wklejał skan takiego mandatu.
Ja też się wypisuję z fanklubu objazdu, najbardziej będzie mi brakowało pizzy w Pri Miči
alechandro napisał(a):String napisał(a):Dla mnie MLP zostaje niezapomnianym wspomnieniem, gdyż wypadam z fanklubu Szerokości.
To samo ze mną, tez już wypadłem z tego fanclubu zeszłego roku po chyba 10 latach objazdów i spodobało mi się to. Na granicy SLO/CRO byłem w niedziele o 22.00 i postój na granicy zajął mi niecałe 5 minut bo nawet dowodów nie sprawdzali. Jako, że zawsze jeżdżę w niedzielę lub poniedziałek to jest to dla mnie optymalne i bezproblemowe rozwiązanie. Pizzeria Pri Mici także pozostanie już wspomnieniem ale to tylko pizza, bardzo dobra ale nie wyjątkowa