@tommyl
Ale nie wjedziesz na drogę w punkcie A (druga mapka)
Foxtrot napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):Czyli rondo dalej płatne i można załapać się na mandat.
Proszę Panów, ponownie tylko zaznaczę, że rondo Pesnica nie jest administrowane przez DARS, lecz przez inną agencję - DRSI. Rondo jest skrzyżowaniem w ciągu dróg regionalnych 437 i 449, dlatego kontrolerzy DARS nie mogą go nadzorować i mogą prowadzić kontrole tylko na drogach kategorii A i H. Jeśli zatem wjeżdżacie na rondo i wyjeżdżacie z niego korzystając z dróg 437 i 449 włos z głowy Wam spaść nie może. Testuję rokrocznie od ponad 20 lat.
Wszystko jest doskonale widoczne na załączonej mapce (ze strony DARS).
Co do nowego mostu w Ptuju - winieta w dalszym ciągu nie jest wymagana, z tym że na rondzie tuż za nim należy zjechać pierwszym zjazdem w prawo. Od tego ronda obowiązują już winiety.
Pik71 napisał(a):Powiem tak, bardzo bym chciał żebyś miał rację. Jadę w tym roku przez to rondo niezależnie od tego czy jest płatne czy nie, ale odpowiedź parę postów wyżej przeczy Twojemu rozumowaniu. Use of vignette is obligatory for motorway section Šentilj – Pesnica (E59) and for rondo Pesnica".
Foxtrot napisał(a):"...korzystanie z drogi płatnej po wyjeździe i przed wjazdem na rondo Pesnica podlega nadzorowi kontrolerów DARS d.d. Dlatego kontrolerzy DARS d.d. nie prowadza kontroli opłaty na samym rondzie Pesnica - w celu zapewnienia bezpieczeństwa ruchu. Kontrolerzy opłat nakładają kary na sprawców wykroczeń, którzy wjeżdżają na rondo z płatnej autostrady i zjeżdżają z niej na drogę bezpłatną lub przejeżdżają przez rondo z drogi bezpłatnej na płatną. Oficjalnie winieta na rondo Pesnica jest wymagana, ale nasi kontrolerzy nie karzą kierowców, którzy przejeżdżają z bezpłatnej drogi 437 na bezpłatną drogę 449".
Foxtrot napisał(a):Zależy mi na głosie kogoś, kto w tym roku jechał tą trasą i może (chce) podzielić się obserwacjami i doświadczeniem.
Foxtrot napisał(a):Ponawiam pytanie o miejsce przekraczania granicy SLO-HR i obowiązek winietkowy. Wiecie dobrze, tak jak ja, że kontrolerzy DARS lubią przejście graniczne w Spielfeld (tuż przy bramkach). Myślę, że w Gruškovje też się ustawią - chyba, że tuż przed granicą od ostatniego węzła obowiązek posiadania winiety został zniesiony.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi