Slavko1974 napisał(a):Czy ktoś z Was jechał już z Ptuja na Rogatec albo Cvetlin nocą?
endryu napisał(a):Slavko1974 napisał(a):Czy ktoś z Was jechał już z Ptuja na Rogatec albo Cvetlin nocą?
Co masz na myśli pisząc "już"? Po oddaniu autostrady do granicy?
Jechałem w nocy przez Cvetlin oraz przez Rogatec. Inni też jeździli nocą przez te przejścia. Opinie są w tym temacie.
Slavko1974 napisał(a):endryu napisał(a):Slavko1974 napisał(a):Czy ktoś z Was jechał już z Ptuja na Rogatec albo Cvetlin nocą?
Jechałem w nocy przez Cvetlin oraz przez Rogatec. Inni też jeździli nocą przez te przejścia. Opinie są w tym temacie.
Tak, mam na myśli czas od momentu oddaniu autostrady do granicy. Ja wcześniej czasami korzystałem z tradycyjnego M-L-P i powrót na trasę. Wszystko na to wskazuje, że w tym roku pojadę dalej z pominięciem słoweńskiej autostrady, ale będę jechał nocą pierwszy raz nową trasą. Pewne obawy można mieć, prawda?
Slavko1974 napisał(a):endryu napisał(a):Slavko1974 napisał(a):Czy ktoś z Was jechał już z Ptuja na Rogatec albo Cvetlin nocą?
Tak, mam na myśli czas od momentu oddaniu autostrady do granicy. Ja wcześniej czasami korzystałem z tradycyjnego M-L-P i powrót na trasę. Wszystko na to wskazuje, że w tym roku pojadę dalej z pominięciem słoweńskiej autostrady, ale będę jechał nocą pierwszy raz nową trasą. Pewne obawy można mieć, prawda?
RadamiaN napisał(a):Slavko1974 napisał(a):endryu napisał(a):Slavko1974 napisał(a):Czy ktoś z Was jechał już z Ptuja na Rogatec albo Cvetlin nocą?
Na objeździe trzymaj się przepisowych prędkości bo nawet o drugiej nad ranem chłopaki suszą zza płota, przy wjeździe w las zachowaj ostrożność i zdejmij nogę z gazu- tutaj też mieszkają zwierzaki
Slavko1974 napisał(a):W moim pytaniu chodziło mi o to, czy na tych trasach są jakieś potencjalne niebezpieczne miejsca, czy drogi są przejrzyście oznakowane, jakieś gorsze dziurawe odcinki itp. Będę jechał pierwszy raz nową trasą, z dwójką dzieci na pokładzie, i chcę skalkulować, czy warto.
alechandro napisał(a):Ten objazd MLP na starych zasadach był jedynym sensownym rozwiązaniem, te przez jakieś Cvetliny i inne twory to już totalny bezsens. Pierdzielić się z dziećmi drogą na 3 metry szerokości przez busz to już zboczenie turystyczne bo inaczej tego nazwać nie można. Jeżeli ktoś kupuje winiety ( jak ja w ostatnich latach ) i obawia się sytuacji na granicy SLO-CRO to może jechać z Maribora na Lublanę lub na Celje. Droga co prawda dłuższa ale sensownymi drogami bez niepotrzebnego pakowania się w problemy.
endryu napisał(a):Ale drogi przez Cvetlin czy Rogatec to odpowiedniki naszej wojewódzkiej, powiatowej. Przez miejscowości, pola, troszkę zagajników, itd. Jak na każdej drodze należy dostosować się do warunków na niej. Jeżeli ktoś preferuje drogi główne (autostrady, ekspresowe, krajowe, itd.) to powolna jazda wymienionymi może im się nie podobać.
Na tych drogach (Cvetlin, Rogatec) jedzie się "lajtowo" (moja opinia). Ruch na nich jest niewielki i spokojnie szerokość pozwala na mijanie się samochodów.
Każdy wybiera co mu odpowiada względem swoich preferencji, planów, doświadczenia za kierownicą, pogody, pory dnia, itd.
dids76 napisał(a):Co do samego objazdu, to coraz bardziej traci sens