Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja
napisał(a) robertms » 20.04.2019 17:24
cromanT napisał(a):robertms napisał(a):przed Toba znak informujacy o platnym odcinku i droga jednokierunkowa...
Co robimy dalej...?
Po pierwsze wjeżdżając do obcego kraju masz informację na tablicach o opłatach i na jakich drogach obowiązują (np. S i autostrady). Nidy nie ma tak, iż przed wjazdem na płatny odcinek nie ma info o opłatach a jak już jesteś na jednokierunkowym wjeździe to przegapiłeś znaki A odpowiedź na Twoje pytanie jest prosta, jedziemy dalej, kupujemy winietę i po problemie. Za gapiostwo trzeba płacić.
Dlaczego pytam...
W zeszle lato udalo mi sie bez winiety oczywiscie, przez gapiostwo wlasnie (i brak zasiegu dla netu) wjechac pod Lendava na platny odcinek slowenskiej A5, ktorym dojechalem oczywiscie do Letenye (M70). Moj syn jeszcze przed Zagrzebiem znalazl info "gdzies" na stronie DARS-u, ze po pierwszym info/znaku o winiecie masz obowiazek ja nabyc (oczywiscie nie bylo gdzie na autostradzie) i obowiazuje wtedy od drugiego info/znaku, ktorego ja sobie nie przypominam do granicy wegierskiej ponownie.
Wiec teraz, (oczywiscie szczesliwy z "zaoszczedzonych" 300E ewentualnego mandatu) zastanawiam sie, czy mialem tzw. szczescie nowicjusza i DARS mi "darowal", czy jechalem za szybko, zeby kamerki zczytaly numery rej...
pozdrawiam