Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grigorij
Croentuzjasta
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 23.03.2019 21:03

Tą trasę macie na myśli?
https://goo.gl/maps/AqDoqyH73AH2
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 23.03.2019 21:17

Grigorij napisał(a):Tą trasę macie na myśli?
https://goo.gl/maps/AqDoqyH73AH2
To znana trasa M-L-P-C. Od wskazanej trasy można ominąć centrum w Ptuj-u https://www.google.com/maps/dir/Mureck, ... b1!2b1!3e0
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 23.03.2019 23:14

Tak z czystej ciekawości. Czy aktualnie wątek jest kontynuowany ze względu na szybkość przejazdu granicy Slo-Cro czy oszczędność kasy? Zaznaczam, że moje pytanie nie jest podyktowane złośliwością, tylko się zastanawiam, czy jak wreszcie Cro będzie w strefie Schengen to ludzie będą dalej korzystać z M-L-P ?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 23.03.2019 23:43

pancezary napisał(a):Tak z czystej ciekawości. Czy aktualnie wątek jest kontynuowany ze względu na szybkość przejazdu granicy Slo-Cro czy oszczędność kasy? Zaznaczam, że moje pytanie nie jest podyktowane złośliwością, tylko się zastanawiam, czy jak wreszcie Cro będzie w strefie Schengen to ludzie będą dalej korzystać z M-L-P ?
Na pewno z obu powodów. Frustracja może być znaczna po zakupie winiety (szczególnie na krótki odcinek przejazdu) i długim staniu w korku na przejściu granicznym w Macelj :( . Po wejściu HR do Schengen też będzie ruch na M-L-P np. z powodów oszczędnościowych :) . Co kto woli :D .
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 24.03.2019 01:30

Mnie zwyczajnie denerwuje koszt przejazdu. Tak zwykła, ludzka złośliwość by nie dać się rżnąć.
cromanT
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cromanT » 24.03.2019 10:23

pancezary napisał(a):czy oszczędność kasy

Żadna oszczędność ale zamiast zapłacić 30€ za przejazd wolę w drodze powrotnej w Sivej Czapli zjeść dobry obiad :oczko_usmiech: za te pieniądze. Dodatkowo przyda się chwila jazdy po lokalnej drodze, taka odskocznia od monotonnej jazdy autostradą.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 24.03.2019 10:37

cromanT napisał(a):

Żadna oszczędność ale zamiast zapłacić 30€ za przejazd wolę w drodze powrotnej w Sivej Czapli zjeść dobry obiad :oczko_usmiech: za te pieniądze. Dodatkowo przyda się chwila jazdy po lokalnej drodze, taka odskocznia od monotonnej jazdy autostradą.

Z tą odskoczą to różnie bywa :) Jadąc lokalną drogą też można trafić na korek a wtedy nerwy skaczą podwójnie :) Pamiętam jak kiedyś pisał ktoś z forowiczów jak to pojechał objazdem przez Cvetlin aby było szybciej a tu na granicy korek od cmentarza :).
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.03.2019 10:44

toomas napisał(a):
Z tą odskoczą to różnie bywa :) Jadąc lokalną drogą też można trafić na korek a wtedy nerwy skaczą podwójnie :) Pamiętam jak kiedyś pisał ktoś z forowiczów jak to pojechał objazdem przez Cvetlin aby było szybciej a tu na granicy korek od cmentarza :).

To pisałem ja :mrgreen: tylko że na autostradzie korek do przejścia kończył się za zjazdem na Durmanec.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 24.03.2019 10:46

dids76 napisał(a):To pisałem ja :mrgreen: tylko że na autostradzie korek do przejścia kończył się za zjazdem na Durmanec.

Tak coś mi się wydawało :) Ale tak czy inaczej z objazdami różnie bywa. Wszystkim się wydaje, że jak pojada objazdem to będzie sielanka i szybko przejadą a niestety czasami objazdy też są zatłoczone i zakorkowane:)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.03.2019 10:54

toomas napisał(a):
dids76 napisał(a):To pisałem ja :mrgreen: tylko że na autostradzie korek do przejścia kończył się za zjazdem na Durmanec.

Tak coś mi się wydawało :) Ale tak czy inaczej z objazdami różnie bywa. Wszystkim się wydaje, że jak pojada objazdem to będzie sielanka i szybko przejadą a niestety czasami objazdy też są zatłoczone i zakorkowane:)

Dlatego w tym roku oczywiście omijam autostradę w Słowenii ale będę starał się ominąć okolice "dużego" przejścia granicznego. Wiele osób widząc korek na granicy stara się ją ominąć najbliższym przejściem granicznym co w czasach GM nie jest trudne :oczko_usmiech: :mrgreen: :papa:
cromanT
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cromanT » 24.03.2019 11:01

toomas napisał(a):Z tą odskoczą to różnie bywa :) Jadąc lokalną drogą też można trafić na korek a wtedy nerwy skaczą podwójnie

Korek zdarzyć może się wszędzie ale to nie powód do nerwów, trzeba odczekać swoje i tyle. W korku można poczytać książkę, pooglądać TV lub zwyczajnie odpocząć od "szaleńczej" jazdy :hut: , która często zdarza się naszym rodakom. Jechałem i objazdem i autostradą i zdecydowanie objazd bardziej mi pasuje, no i ten obiad 8O też mnie kusi. A czas nadrabiam w Niemczech.
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 24.03.2019 11:43

cromanT napisał(a):

Smaczny obiad zawsze jest dobrym argumentem do zmiany trasy :oczko_usmiech:
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 25.03.2019 13:17

W ubiegłym roku w końcu zaglądnąłem do Siwej Czapli. Skusiliśmy się na jakieś droższe dania (typu mięsna płyta - już nie pamiętam nazwy). Przyznam, że trochę byłem negatywnie zaskoczony, bo jedzenie było ewidentnie odgrzewane - i to chyba nie raz. Nie powiem że nie było smaczne, ale chyba już tam więcej się nie zatrzymam.
Nic za to nie pobije jedzenia w Restoran Kruševo, tylko że to w Bośni, a nie po drodze do Cro. Zajechaliśmy tam przypadkiem w drodze do Mostaru. Z zewnątrz może nie wzbudza dużego zaufania, ale jedzenie pierwsza klasa. Ogromne porcje, bardzo smaczne, a ceny niższe niż w Cro - nie mówiąc już o samym Mostarze.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.03.2019 13:24

Koenig napisał(a):W ubiegłym roku w końcu zaglądnąłem do Siwej Czapli. Skusiliśmy się na jakieś droższe dania (typu mięsna płyta - już nie pamiętam nazwy). Przyznam, że trochę byłem negatywnie zaskoczony, bo jedzenie było ewidentnie odgrzewane - i to chyba nie raz. Nie powiem że nie było smaczne, ale chyba już tam więcej się nie zatrzymam.
Nic za to nie pobije jedzenia w Restoran Kruševo, tylko że to w Bośni, a nie po drodze do Cro. Zajechaliśmy tam przypadkiem w drodze do Mostaru. Z zewnątrz może nie wzbudza dużego zaufania, ale jedzenie pierwsza klasa. Ogromne porcje, bardzo smaczne, a ceny niższe niż w Cro - nie mówiąc już o samym Mostarze.

Ja na trasie objazdu M-L-P mogę z czystym sumieniem polecić pizzerię Pri Miči. Naprawdę bardzo dobra pizza a do tego mają dosyć spory teren z placem zabaw dla dzieci, boiskiem itp. Gdzie można trochę rozprostować kości w trasie :wink:
W tym roku chcę zmienić trasę dojazdu do Chorwacji i ominiecie tego punktu stanowi dla mnie największy problem, był to nasz stały punkt postojowy w obie strony . :papa:
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 25.03.2019 13:31

dids76 napisał(a):Ja na trasie objazdu M-L-P mogę z czystym sumieniem polecić pizzerię Pri Miči. Naprawdę bardzo dobra pizza a do tego mają dosyć spory teren z placem zabaw dla dzieci, boiskiem itp. Gdzie można trochę rozprostować kości w trasie :wink:
W tym roku chcę zmienić trasę dojazdu do Chorwacji i ominiecie tego punktu stanowi dla mnie największy problem, był to nasz stały punkt postojowy w obie strony . :papa:

To jest tu?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 236
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies