Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaczorek36
Autostopowicz
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaczorek36 » 26.08.2018 21:05

własnie wróciłem z chorwacji jadąc objazdem ze zdjecia pierwszego.
A wiec aby nie było nieporozumień, co zresztą zostało już tu potwierdzone, od Podlehnik do granicy z Chorwacja autostrada jest na pewno bezpłatna. jest co prawda faktycznie później jeden pas ale ruch odbywa się płynnie ale korki też mogą wystąpić zwłaszcza w piątki i soboty -sam tego doświadczyłem).
Jednak obecnie na tym objeździe występują roboty drogowe (zamknięty przejazd na całej drodze) i duże utrudnienia z tym związane. Są dwa duże objazdy: objazd w okolicach miasta Lenart oraz jeszcze bardziej uciążliwy objazd zaraz po wjechaniu na teren Słowenii, po wdrapaniu sie na serpentyny. Objazd ten jest co prawda dobrze oznaczony (charakterystyczne strzałki w kolorze pomarańczowym) jednakże prowadzi po bardzo wąskich i malowniczych drogach tamtejszych wsi. Drogi sa bardzo wąskie, praktycznie jeden pas, kręte i objazd jest dosyć długi - nawigacja też pomaga w chwilach zwątpienia) Ja pokonałem Słowenie nocą - praktycznie nie było ruchu na drodze , ale i w deszczu (w drodze powrotnej wczoraj był tam front deszczowo burzowy) i tak naprawdę to mnie bardzo zmęczyło. przez te objazdy nie wiem czy nie warto wykupić winiety ale to pozostawiam juz pod rozwagę każdemu indywidualnie . pozdrawiam Marcin
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 26.08.2018 21:36

kaczorek36 napisał(a):własnie wróciłem z chorwacji jadąc objazdem ze zdjecia pierwszego.
A wiec aby nie było nieporozumień, co zresztą zostało już tu potwierdzone, od Podlehnik do granicy z Chorwacja autostrada jest na pewno bezpłatna. jest co prawda faktycznie później jeden pas ale ruch odbywa się płynnie ale korki też mogą wystąpić zwłaszcza w piątki i soboty -sam tego doświadczyłem).
Jednak obecnie na tym objeździe występują roboty drogowe (zamknięty przejazd na całej drodze) i duże utrudnienia z tym związane. Są dwa duże objazdy: objazd w okolicach miasta Lenart oraz jeszcze bardziej uciążliwy objazd zaraz po wjechaniu na teren Słowenii, po wdrapaniu sie na serpentyny. Objazd ten jest co prawda dobrze oznaczony (charakterystyczne strzałki w kolorze pomarańczowym) jednakże prowadzi po bardzo wąskich i malowniczych drogach tamtejszych wsi. Drogi sa bardzo wąskie, praktycznie jeden pas, kręte i objazd jest dosyć długi - nawigacja też pomaga w chwilach zwątpienia) Ja pokonałem Słowenie nocą - praktycznie nie było ruchu na drodze , ale i w deszczu (w drodze powrotnej wczoraj był tam front deszczowo burzowy) i tak naprawdę to mnie bardzo zmęczyło. przez te objazdy nie wiem czy nie warto wykupić winiety ale to pozostawiam juz pod rozwagę każdemu indywidualnie . pozdrawiam Marcin

Ani jednego poprawnego zdania. 8O
Zwątpiłem w nasz system edukacji, ale nawigacja chyba mi nie pomoże. :?
kaczorek36
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaczorek36 » 27.08.2018 12:08

właśnie dzieki takim postom jadąc nic nie wiedziałem o objazdach . jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to zapisz sie na forum poprawnej polszczyzny i tam wylewaj swoje żale. post został napisany zaraz po powrocie (kilkanascie godzin jazdy) , moze i nie jest poprawny gramatycznie ale zawiera cenne merytorycznie informacje, przydatne w podróży
jesli poprawność gramatyczna jest ważniejsza od wartosci merytorycznej proszę usunąć posta
pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.08.2018 12:11

kaczorek36 napisał(a):jesli poprawność gramatyczna jest ważniejsza od wartosci merytorycznej proszę usunąć posta
pozdrawiam

Witam.
Możesz post sam poprawić, masz opcję "Edytuj".
showtek2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) showtek2 » 27.08.2018 19:39

Co poleci mi ktoś kto dopiero co wrócił:
1.Bad Radkersburg >Ormoż
2.Mureck > Lenart> Ptuj

??
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 27.08.2018 21:19

kaczorek36 napisał(a):.... nie jest poprawny gramatycznie ale zawiera cenne merytorycznie informacje, przydatne w podróży...

Jedyną nową "merytoryczną" informacją jest ta o nawigacji, która to (nawigacja) pomaga w chwilach zwątpienia.
Reszta jest doskonale znana każdemu, kto pokusi się o prześledzenie wątku kilka stron wstecz.

kaczorek36 napisał(a):właśnie dzieki takim postom jadąc nic nie wiedziałem o objazdach...

Bo się koledze nie chciało poczytać.

kaczorek36 napisał(a):jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to zapisz sie na forum poprawnej polszczyzny i tam wylewaj swoje żale.

No cóż, kolega mało zna temat.

kaczorek36 napisał(a):...jesli poprawność gramatyczna jest ważniejsza od wartosci merytorycznej proszę usunąć posta
pozdrawiam

Ciekawe, czy na maturze taki wniosek racjonalizatorski znalazłby uznanie wśród egzaminatorów :?:
Pisanie poprawną polszczyzną jest wyrazem szacunku dla czytających.
Proponuję zapoznać się z regulaminem forum.
I jeszcze cztery trudne słowa: gramatyka, ortografia, interpunkcja, składnia. O logice nie wspominam, nie każdy ogarnia. :papa:
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 27.08.2018 22:09

showtek2 napisał(a):Co poleci mi ktoś kto dopiero co wrócił:
1.Bad Radkersburg >Ormoż
2.Mureck > Lenart> Ptuj

??

Jeśli wybierasz między tymi dwoma to opcja 1. Jechałem raz jednym raz drugim (w zeszłym miesiącu, ale nic się nie zmieniło).
Na 2 jest objazd objazdu, dawno nie jechałem tak wąską i krętą drogą, czas przejazdu z grubsza x2. Nie polecam zwłaszcza nocą. Jeśli nie czytałeś wcześniejszych stron to polecam.
kaczorek36
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaczorek36 » 28.08.2018 10:47

szanowny użytkowniku krutom - jeśli masz cos do powiedzenia w temacie to z checią przeczytam, jesli masz cos osobistego to zapraszam na PW, jesli nie masz nic do powiedzenia to nie nabijaj postów bo dyskusja zrobi sie rozmyta i przydługa. :idea:
showtek2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) showtek2 » 28.08.2018 14:27

chorwamar napisał(a):
1.Bad Radkersburg >Ormoż
2.Mureck > Lenart> Ptuj

??

Jeśli wybierasz między tymi dwoma to opcja 1. Jechałem raz jednym raz drugim (w zeszłym miesiącu, ale nic się nie zmieniło).
Na 2 jest objazd objazdu, dawno nie jechałem tak wąską i krętą drogą, czas przejazdu z grubsza x2. Nie polecam zwłaszcza nocą. Jeśli nie czytałeś wcześniejszych stron to polecam.

2 lata temu jechalem przez lenart i ptuj i bylo ok , ale teraz wlasnie czytam ze sa objazdy tam i mysle nad tym jak najszybciej i lepiej przejechac....bo winieta z tego co czytam to strata kasy i czasu z racji korkow na granicy na której będę w piatek z rana
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 28.08.2018 14:46

1.Bad Radkersburg >Ormoż
2.Mureck > Lenart> Ptuj

??

W tym roku jechałem obiema trasami więc mam bezpośrednie porównanie.
BEZAPELACYJNIE opcja nr 1.
showtek2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) showtek2 » 28.08.2018 14:47

kaeres napisał(a):
1.Bad Radkersburg >Ormoż
2.Mureck > Lenart> Ptuj

??

Dzięki kolego :)

Czy może jednak lepiej zakupić winietę?
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 28.08.2018 15:39

showtek2 napisał(a):
kaeres napisał(a):
1.Bad Radkersburg >Ormoż
2.Mureck > Lenart> Ptuj

??

Dzięki kolego :)

Czy może jednak lepiej zakupić winietę?

Lepiej to leciec samolotem i ominac wszystkie autostrady, wszystkie tunele i wszystkie korki.

Rezerwacja lotu Berlin Schoenefeld - Split dla 4 osob w dwie strony z rezerwacja w styczniu/lutym 2018 lot w sierpniu , cena okolo 480zl ! Samochod na miejscu z podsatowym ubezpieczeniem z lotniska w Splicie na 10 dni okolo 1150zl

Suma okolo 1600zl + dojazd do Berlina jak dla mnie okolo 150zl.

Gdyby nie kuzyn w drugim aucie nie jechalbym za nic w swiecie, mysle ze tegoroczny przejazd to byl moj ostatni autem. Nie czuje juz satysfakcj z jazdy :roll:
W 6,5 godziny osiagalne jest cale poludnie Europy.

A jesli juz autem to opcja nr 2 z tych powyzszych to walenie mlotkiem po palcach... coz... Niektorzy lubia
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 28.08.2018 15:51

Wyjeżdżam na początku września i przeglądając wątek (kilkadziesiąt stron od początku wakacji) przemknęła mi jakaś lakoniczna informacja, że szykują się jakieś zmiany od początku września, niestety bez żadnych konkretów.
Otwarta ma być autostrada od Podlehnik do przejścia granicznego? Wprowadzają opłaty czy na razie będzie ona bezpłatna?
Mógłby ktoś poratować jakąś konkretną informacją?
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 28.08.2018 15:55

Konradk napisał(a):Wyjeżdżam na początku września i przeglądając wątek (kilkadziesiąt stron od początku wakacji) przemknęła mi jakaś lakoniczna informacja, że szykują się jakieś zmiany od początku września, niestety bez żadnych konkretów.
Otwarta ma być autostrada od Podlehnik do przejścia granicznego? Wprowadzają opłaty czy na razie będzie ona bezpłatna?
Mógłby ktoś poratować jakąś konkretną informacją?

Dobrze przeczytales ale nigdzie nie ma konkretnej daty zakonczenia tego odcinka Podlehnik - granica Cro.
On jest w budowie i jak tylko go skoncza to bedzie podlegal winecie. Wracalem 2 tygodnie temu i smiem watpic ze do konca wrzesnia skoncza ale to moje zdanie i tym sie nie sugeruj. Musisz czytac dalej i na biezaco przegladac http://www.promet.si
Ostatnio edytowano 28.08.2018 16:36 przez jedrula, łącznie edytowano 1 raz
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 28.08.2018 16:05

Do tych co ostatnio wrócili i jechali objazdem, czy ten objazd koło Ledinka przez Św, Anna dalej jest czy tylko ten w Lenart?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 224
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone