własnie wróciłem z chorwacji jadąc objazdem ze zdjecia pierwszego.
A wiec aby nie było nieporozumień, co zresztą zostało już tu potwierdzone, od Podlehnik do granicy z Chorwacja autostrada jest na pewno bezpłatna. jest co prawda faktycznie później jeden pas ale ruch odbywa się płynnie ale korki też mogą wystąpić zwłaszcza w piątki i soboty -sam tego doświadczyłem).
Jednak obecnie na tym objeździe występują roboty drogowe (zamknięty przejazd na całej drodze) i duże utrudnienia z tym związane. Są dwa duże objazdy: objazd w okolicach miasta Lenart oraz jeszcze bardziej uciążliwy objazd zaraz po wjechaniu na teren Słowenii, po wdrapaniu sie na serpentyny. Objazd ten jest co prawda dobrze oznaczony (charakterystyczne strzałki w kolorze pomarańczowym) jednakże prowadzi po bardzo wąskich i malowniczych drogach tamtejszych wsi. Drogi sa bardzo wąskie, praktycznie jeden pas, kręte i objazd jest dosyć długi - nawigacja też pomaga w chwilach zwątpienia) Ja pokonałem Słowenie nocą - praktycznie nie było ruchu na drodze , ale i w deszczu (w drodze powrotnej wczoraj był tam front deszczowo burzowy) i tak naprawdę to mnie bardzo zmęczyło. przez te objazdy nie wiem czy nie warto wykupić winiety ale to pozostawiam juz pod rozwagę każdemu indywidualnie . pozdrawiam Marcin